Met nog een ruime twee weken tot de World Roller Games in Barcelona was Wolvega voor veel inlineskaters zaterdag de laatste test. Maar liefst drie afstanden stonden er op het programma, zodat zowel de sprinters als de lange afstandsspecialisten de vorm nog eens konden aanscherpen.

De sprintafstanden, die overdag op het programma stonden, leverden bij de dames een verrassende winnaar op. Marit van Beijnum zegevierde voor het eerst dit jaar in de baancompetitie en sloeg meteen een dubbelslag. Op de 100 meter was ze Moniek Klijnstra en Lianne van Loon de baas, op de one lap hield ze knap Klijnstra en Maya de Jong achter zich. 

"Dit geeft wel vertrouwen voor het WK", zegt een stralende Van Beijnum na de huldiging. "Op de 100 meter scheelde het niet zoveel, maar de one lap was ook tactisch een goede race. Ik moest ook wel een beetje oefenen, want op het WK heb ik veel tegenstand. Het was wel even strijden op het laatste rechte stuk, het leek wel een marathon, maar ik had hem."

Voor de Nederlanders is het WK bijna het enige moment in het seizoen dat ze zich meten met de voltallige internationale top. De winnares in Wolvega weet dan ook nog niet zo goed wat ze kan verwachten. Van Beijnum: "Vorig jaar merkte ik al dat je er echt heel hard voor moet werken. Ik wil sowieso in de top-5 op de 100 en 200 en misschien kan er dan nog meer."

Bij de mannen pakte Michel Mulder na een spannende finale de zege op de one lap. Bij het ingaan van de laatste bocht lag Daniel Greig nog in leidende positie, maar de Australiër moest uiteindelijk genoegen nemen met de tweede plaats. Rick Schipper wist met een handige beweging Rémon Kwant nog te passeren voor de derde plaats. Eerder op de dag wist Mulder ook al de tweede plaats te pakken op de 100 meter, achter zijn broer Ronald. Greig reed oorspronkelijk een snellere tijd, maar werd uit de uitslag geschrapt. Mathias Vosté schoof daarmee door naar plek drie. 

"Het was een mooie finale, alles verliep volgens plan. Ik wou 300 meter vol gaan, vanaf de start goed de bocht opzetten en dat lukte. Daniel en Rémon waren wel rap weg, maar ik bleef expres aan de buitenkant en daar kreeg ik alle ruimte." Ook Mulder verwacht scherp aan de start te staan van het WK. "Ik heb het idee dat ik iets beter ben dan vorig jaar, al moet ik nog wel even oefenen op de start. Gelukkig heb ik nog twee weken en tegen die tijd ben ik wel scherp." 

Afwezig
Iemand die tijdens het WK sowieso niet in Barcelona aanwezig zal zijn is Anna van den Bos. De Noord-Hollandse kampte tijdens het NK in Wervershoof en Medemblik met een enkelblessure en werd niet geselecteerd door de bondscoach. Tijdens het NK Marathon in Staphorst kwam de 18-jarige rijdster alweer in actie en zaterdag bewees ze in Wolvega weer helemaal terug te zijn door tweede te worden op de afvalkoers, achter Berber Vonk en voor Fleur Veen. 

"Er staat niet heel veel druk meer op, dus ik ging er wel relaxed in. Tuurlijk is het jammer dat ik niet geselecteerd, maar ik begrijp de keuze van de bondscoach wel en ben er niet meer heel erg mee bezig. Ik zit wel in de voorselectie van het EK en die twee toernooien zijn echt niet te vergelijken. Ik ben niet echt meer teleurgesteld en gelukkig heb ik ook genoeg afleiding tijdens het WK, want dan ben ik op vakantie", aldus de lachende tweede.

Bij de heren werd de koers over 37 ronden al beslist voordat de bel voor de eerste aflossing goed en wel had geklonken. Op initiatief van Rob Cook ontstond er een kopgroep met uiteindelijk drie mannen: Marthijn Mulder, Casper de Gier en Luc ter Haar. "We hadden meteen al een soort pact", aldus de latere winnaar. "Het draaide goed en we wilden echt met zijn drieën wegblijven." Dankzij hun goede samenwerking reden ze het hele veld al gauw op een halve ronde. 

Vanuit het peloton kwam er mede dankzij uitstekend afstoppen van Gary Hekman geen gevaar meer. Met het luiden van de bel voor de laatste ronde had De Gier een klein moment van onoplettendheid, waar Ter Haar optimaal van profiteerde. "Het was niet eens nadenken. Ik zag hem opstaan en hij keek een beetje weg, dus toen moest ik gaan. Een halve seconde kan dan al genoeg zijn en ik had mijn gat al geslagen." Achter Ter Haar pakten De Gier en Mulder het zilver en brons. Marc Middelkoop en Ruurd Dijkstra waren de beste rijders uit het peloton. 

Met een overwinning op zak reist Ter Haar af naar Barcelona, waar hij op de piste normaal gesproken met Ruurd Dijkstra de Nederlandse eer hoog mag houden op de lange afstanden. "Ik voel me weer fitter dan een aantal weken geleden. Ik heb het volste vertrouwen dat het goed gaat komen. Ruurd heeft een heel goed NK gereden en rijdt heel sterk dit seizoen. We rijden al jaren samen en we vertrouwen zo erg op elkaar. Ik denk dat er wat dat betreft geen beter team is dan wij tweeën."

Klik hier voor alle uitslagen. 

Door Sjors Leek - Laatste update op 23 jun om 06:38