Aanstaande zaterdag is het alweer tijd voor het KPN NK Marathon. Het Overijsselse Staphorst is voor de derde keer in de geschiedenis gastheer van de nationale titelstrijd. Wie wonnen er het vaakst en wie zijn de favorieten voor de overwinning?

Historie
Van alle NK's bij het inlineskaten heeft de marathon de langste traditie. De illustere Dries van Wijhe was in 1985 de eerste Nederlandse kampioen. En wie won (in 1986) de eerste marathontitel op wieltjes bij de vrouwen? Niemand minder dan Yvonne van Gennip. Recordhoudster bij de vrouwen is Elma de Vries, die als inlineskater acht keer nationaal marathonkampioen werd. Bij de mannen vergaarde Arjan Smit de meeste titels: zeven.

Winnaars van voorgaande jaren:
2014: Gary Hekman en Manon Kamminga
2015: Gary Hekman en Bianca Roosenboom
2016: Gary Hekman en Bianca Roosenboom
2017: Jordy Harink en Berber Vonk
2018: Crispijn Ariëns en Bianca Roosenboom

Parcours
De organisatie in Staphorst beschikt over een mooi parcours rondom de lokale skeelerbaan. Met een licht oplopende finishstraat zal de uiteindelijke Nederlands kampioen over een stevige punch moeten beschikken. Een aantal van de lokale favorieten verkende het rondje en brachten de fans op ludieke manier wat parcourskennis bij. 

Wie zijn de kanshebbers dit jaar?
In Waarland pakten Crispijn Ariëns en Bianca Roosenboom vorig jaar ieder hun derde Nederlandse titel. Bij de mannen krijgt Ariëns concurrentie van onder meer Gary Hekman. Hij vindt in Staphorst een parcours op zijn maat, met de venijnig oplopende aankomst. Ook Jordy Harink, de kampioen van 2017, toonde al zijn vorm door bij de marathon in Duisburg het parcoursrecord te verbreken. Verder zijn Ingmar Berga, Sjoerd den Hertog en Casper de Gier mannen om in de gaten te houden.

Bij de vrouwen komt de naam van Bianca Roosenboom al snel bovendrijven. De drievoudig kampioene gaat ook in het klassement van de KNSB Marathon Cup aan de leiding nadat ze zowel in Oldebroek als 't Harde de overwinning greep. In Steenwijk ging de overwinning dan weer naar Marijke Groenewoud. Ook zij wil in Staphorst goed voor de dag komen. Andere favorieten zijn tweevoudig kampioen Manon Kamminga, Maya de Jong, Anna van den Bos en Berber Vonk.

Roosenboom is de topfavoriet bij de dames | Foto : Hidde Muije

De te kloppen vrouw bij de junioren is Bente Kerkhoff. Haar grootste concurrent zal Evelien Vijn zijn, die als eerstejaars in Medemblik Nederlands kampioen puntenkoers werd op de weg. Verder zijn Ramona Westerhuis, Lotte Veenstra en regerende kampioene Maaike Verweij kandidaten voor een podiumplaats. Bij de heren zijn Ruben Ligtenberg, Christian Haasjes en Sem Koster mannen om in de gaten te houden. Bij de jeugd hebben Kayo Vos, Ewout Beijeman en Jorian ten Cate bij de heren en Patricia Koot, Dinly Koster en Loes Busser bij de dames goede papieren.

Hoe kan ik het KPN NK Marathon volgen?
Dat kan natuurlijk live langs het parcours in Staphorst! Verder zullen wij op schaatsen.nl verslag doen van de wedstrijden. De dag begint met de masters om 09.30 uur en wordt afgesloten door de senioren om 15.00 uur (eerst de vrouwen, dan de mannen). Vanaf 13.00 zijn de wedstrijden van de junioren en senioren te volgen via een livestream op schaatsen.nl/inlineskaten. Alle informatie, zoals de plattegrond van het parcours, vind je hier.

Neem voor alle medaillewinnaars op NK's en andere leuke feitjes eens een kijkje op onze pagina Historie & Statistiek.

Door Sjors Leek - Laatste update op 11 jun 2019 om 16:53