De oplettende toeschouwer merkte al vroeg tijdens de KPN NK Inlineskaten op dat er een opvallende afwezige was: Anna van den Bos. De 18-jarige Noord-Hollandse had zich in het voorseizoen meermaals laten zien op de skeelerpiste, maar een onoplettend moment en een stoeprand gooiden roet in het eten.

Met een verstuikte enkel betrad ze donderdagochtend alsnog de piste in Wervershoof om te kijken hoe het zou gaan. "Met lopen en fietsen heb ik er helemaal geen last van, maar de skeelers zitten zo strak dat het veel pijn doet. Ik moet het echt bekijken als ik ze aantrek", geeft de rijdster uit Oostknollendam aan.

Het gaat uiteindelijk niet en Van den Bos, die had gehoopt om de prijzen mee te strijden, moet het hele weekend toekijken hoe het toernooi zich ontvouwt. Daarbij krijgt ze ook nog eens het bericht dat ze vrijdag naar de baan toe moet komen. Daar ontvangt ze uit handen van directeur-bestuurder van de KNSB Herman de Haan de jaarprijs inlineskaten voor 2018. "Het is een grote eer, maar liever had ik gewoon gereden. Het voelde heel gek. Ik hoef hier niet te zijn en word met de neus op de feiten gedrukt. Liever was ik thuis gebleven en had ik niks ervan gehoord."

Van den Bos ontving de prijs voor haar prestaties van vorig jaar, maar kijkt nu alleen maar vooruit naar de rest van het seizoen dat nog komen gaat. "Het is heel bijzonder dat ik deze prijs heb gewonnen, maar aan de andere kant was ik niet van plan om hier te zijn. Ik vind het niet echt heel leuk om nu langs de kant te staan. Het is echt balen, want het is helemaal geen ernstige blessure. Als het NK volgende week was geweest, was er niks aan de hand geweest."

Of ze zich zorgen maakt of ze wel geselecteerd wordt voor de grote toernooien? "Ja, heel erg. Vooral voor het WK. Ik heb wel een goed voorseizoen gehad, maar in principe is het NK het selectiemoment dus ik hoop heel erg dat ik me al bewezen heb. Ik heb wel uitgelegd wat er aan de hand is, maar heb niet gevraagd hoe het nu precies zit. Ik hoop dat de bondscoach mij die kans gaat geven."

De volledige WK-selectie wordt uiterlijk maandag 3 juni bekendgemaakt. 

Door Sjors Leek - Laatste update op 02 jun 2019 om 18:01