Drievoudig olympisch medaillewinnares Stephanie Beckert stopt met schaatsen. De Duitse specialist op de lange afstanden maakte haar besluit dinsdag bekend. "Het was een ongelooflijk leuke ervaring."

"Na lang nadenken en veel tranen heb ik besloten om mijn carrière te beëindigen", schrijft de Oost-Duitse schaatsster op haar Facebook. "Zoals bij elke sport vraagt ook het schaatsen een hoge tol van je lichaam. In de afgelopen jaren heb ik te maken gehad met blessures en kon ik me niet zo optimaal voorbereiden als ik gehoopt had."

De meest opmerkelijke prestaties noteerde Beckert in 2010 en 2011. In die jaren wist ze zich meermaals in de top van de wereldbekerwedstrijden te schaatsen. Het hoogtepunt van haar carrière noemt ze de gouden medaille op de ploegenachtervolging samen met Daniela Anschütz, Anni Friesinger en Katrin Mattscherodt. Individueel behaalde ze zilver op de 3000 en 5000 meter. Sindsdien namen haar prestaties af, onder meer vanwege aanhoudende rugklachten.

"Na al die jaren is het belangrijk om naar de signalen van mijn lichaam te luisteren en die te accepteren", licht de 31-jarige Beckert haar besluit toe. "Het is geen gemakkelijke beslissing, maar ik kijk terug op een hele leuke tijd en ik ben trots op wat ik allemaal gepresteerd heb."

Afgelopen seizoen kwam Beckert twee keer bij de wereldbekers in actie. In Obihiro en Heerenveen eindigde ze op de 3000 meter in de B-groep in de middenmoot. Op de nationale kampioenschappen moest de huidige Duitse recordhoudster op de 3000 meter dit seizoen Claudia Pechstein voor zich dulden.