Staphorst is op zaterdag 15 juni weer het decor voor de KPN NK Marathon Inlineskaten. De nationale kampioenschappen, georganiseerd door Skeelervereniging Staphorst en de KNSB, worden verreden bij het evenemententerrein De Tippe.

Crispijn Ariëns, vorig jaar glansrijk winnaar in Waarland, komt zijn titel verdedigen. Onder zijn concurrenten bevindt zich een olympisch kampioen: Jorrit Bergsma. Die brengt in elk geval zijn ploegmaat Bob de Vries mee. Andere grote namen die om 16.15 uur aan de start verschijnen zijn Gary Hekman, Ingmar Berga en Robert Post.

"Het belooft een spannende strijd te worden", zegt Gerwin Smit, voorzitter van Skeelervereniging Staphorst én NK-deelnemer. "Ik ben die dag wel een voorzitter in pak, maar het is geen driedelig kostuum. De combinatie van organiseren en trainen is wel te doen, we hebben hier veel goede vrijwilligers die veel werk oppakken. Maar ik verwacht zelf niet voor het podium mee te doen."

Misschien dat een van zijn clubgenoten voor een verrassing kan zorgen. De SV Staphorst levert nog meer deelnemers, onder wie Remon Vos, Marthijn Mulder, Kevin van der Horst, Ronald Haasjes en Jordy Harink, de kampioen van 2017.

Geduchte concurrentie
Bij de vrouwen is Bianca Roosenboom de regerend nationaal kampioen. Zij krijgt ook geduchte concurrentie, onder andere van Manon Kamminga, Marijke Groenewoud, Maya de Jong en Imke Vormeer. De vrouwen starten aan hun koers over 42 kilometer om 15.00 uur.

Smit verwacht veel publiek bij deze NK, die worden gesteund door de provincie Overijssel. "Inlineskaten leeft hier in de regio." Staphorst is dan ook een vaste naam op de wedstrijdkalender. In 2001 en 2012 vonden de NK Marathon er ook plaats. Bij de vrouwen won Elma de Vries beide edities. Bij de mannen ging het goud in 2001 naar Arjan Smit, in 2012 was Koen Verweij de verrassende winnaar.

Livestream
Het parkoers in Staphorst is een rondje op de openbare weg rond De Tippe, goed geasfalteerd en 900 meter lang. Er zit een pittig klimmetje in, plus nog een stuk vals plat. "Daar kun je met een beetje wind de koers aardig hard maken", zegt Smit.

De KPN NK Marathon beginnen zaterdag 15 juni al om 09.30 uur, met de koers voor de masters. Vanaf 13.00 uur zijn de wedstrijden te volgen via een livestream op schaatsen.nl/inlineskaten.

Programma
09.30 uur Masters (42 km)
11.00 uur Junioren B meisjes (21 km)
11.45 uur Junioren B jongens (21 km)
13.00 uur Junioren A meisjes (21 km)
13.45 uur Junioren A jongens (21 km)
15.00 uur Vrouwen (42 km)
16.15 uur Mannen (42 km)
17.15 uur Huldiging dames en heren