Kjeld Nuis heeft de Oscar Mathisen Award, beter bekend als schaats-oscar, gekregen. De 29-jarige sprinter ontvangt de prijs voor zijn fenomenale 1500 meter tijdens de wereldbekerfinale op 10 maart van dit jaar. In Salt Lake City noteerde de tweevoudig olympisch kampioen een wereldrecord.

Op het snelste ijs ter wereld stond Nuis tegenover Thomas Krol, die in februari wereldkampioen was geworden op de 1500 meter. Gedurende de race zaten de teamgenoten dichtbij elkaar totdat Nuis een versnelling inzette. Met een wereldrecordtijd van 1.40,17 dook hij als eerste schaatser onder de 1.41 en verbrak het oude record van de Rus Denis Yuskov (1.41,02).

Een dag eerder reed Nuis al een wereldrecord op de 1000 meter in een tijd van 1.06,18. Na het winnen van WK-goud en een olympische titel was nu zijn derde droom in vervulling gegaan. Ook de jury roemt de unieke hattrick.

De Oscar Mathisen Award wordt jaarlijks uitgereikt voor de meest bijzondere prestatie van het seizoen. Vorig jaar ontving de Noorse sprinter Havard Lorentzen de prijs voor zijn gouden race op de 500 meter bij de Olympische Spelen in Gangneung. In de zestigjarige geschiedenis is het de veertiende keer dat de onderscheiding naar Nederland gaat.

De meeste prominente Nederlandse winnaar is Ard Schenk, die de prijs drie keer won. Kees Verkerk en Sven Kramer werd beiden tweemaal geëerd met de trofee. In 1961 was Henk van der Grift de eerste Nederlander en Ireen Wüst is de enige Nederlandse schaatsster die de prijs won, dat was in 2013.

Nuis zal het miniatuurbeeld van Oscar Mathisen waarschijnlijk uitgereikt krijgen in februari 2020 tijdens de WK Allround en Sprint in Hamar.