Onder een dreigende lucht ging zaterdagmiddag de vierde KNSB Baancompetitie van start in Rijssen. Bij de vrouwen werd de 1000 meter gewonnen door Maya de Jong en zegevierde Bente Kerkhoff op de puntenkoers. Rémon Kwant sloeg bij de heren toe op de sprint en op de lange afstand mocht Marthijn Mulder de hoogste trede van het podium beklimmen.

De piste in Rijssen was voor het eerst het decor van de KNSB Baancompetitie. In september vorig jaar ging een langgekoesterde droom in vervulling van Schaats- en skeelervereniging Rijssen en werd de nieuw aangelegde asfaltpiste feestelijk geopend. De wedstrijdbaan voldoet nu aan de eisen om landelijke en Europese wedstrijden te mogen organiseren. Daarnaast kan de buitenste baan in de winter worden opgespoten om er een ijsbaan van te maken. 

Oorspronkelijk zou er zaterdag een punten-afvalkoers worden verreden, maar vanwege het aantal deelnemers werd besloten om er een puntenkoers van te maken. Bij de heren gooide Mathias Vosté gelijk de knuppel in het hoenderhok. Vanaf de start ging de Belg ervandoor en sloeg hij een gat, met Teun de Wit in de achtervolging. Even later sloten Marc Middelkoop en Ruurd Dijkstra aan bij Vosté en werden de eerste punten verdeeld. Deze uitlooppoging hield echter geen stand en met een compleet peloton werd de finale aangevangen.

Vosté in actie op de puntenkoers | Foto : Hidde Muije

In de slotfase van de koers over vijftig ronden zag Marthijn Mulder zijn kans schoon. De man uit Staphorst waagde een sprong en kreeg Harm Visser en Harry Stogdale mee. Dijkstra, die Stogdale zijn tweede plaats zag bedreigen, wist ook de oversteek te maken naar de koplopers. Met tien ronden te gaan schudde Mulder zijn medevluchters van zich af, met enkel de Nederlands kampioen op de punten-afvalkoers die op enige afstand kon volgen. 

Juichen
Ronde na ronde pakte Mulder de twee punten en in de laatste ronden vroeg hij – tevergeefs – om de tussenstand bij de speaker. "Ik heb nog nooit een landelijke competitie gewonnen, ook niet bij de jeugd dus ik wilde zeker weten dat ik zou winnen. Als het dan de eerste keer is, wil je wel juichend over de finish", vertelt Mulder na afloop. "Uiteindelijk stak ik een vuistje in de lucht, omdat ik ook blij was met hoe ik gereden had. Toen ze vervolgens zeiden dat ik gewonnen had, dacht ik: hoppa, da's wel lekker."

Die juichende arm was flink ingepakt als gevolg van twee valpartijen in zes dagen. "Op de NK ging ik de eerste dag al onderuit en daar heb ik veel last van gehad. Ik heb ook niet kunnen laten zien wat erin zat. Vandaag gelukkig wel, maar zuur dat het na de NK is."

Mulder op weg naar de overwinning | Foto : Hidde Muije

Mulder had van tevoren een strijdplan bedacht en hield zich in het begin van de koers nog rustig. "Ik hield een aantal rijders in de gaten, zoals Ruurd, Luc (ter Haar) en Marc (Middelkoop). Zelf wegrijden ligt mij wel, dus gewoon wachten en dan een keer jumpen. Ruurd was de sterkste man in koers, dat hebben we vorige week ook gezien. Dus ik dacht: als Ruurd een keer voor de puntensprint gaat, ga ik er gewoon vol overheen en zie ik wel waar het schip strandt", aldus de marathonrijder. De focus gaat voor hem nu op het hoofddoel: de KPN NK Marathon van volgende week in zijn woonplaats.

Omschakelen
Eerder op de dag werd de 1000 meter gewonnen door Rémon Kwant. In de finale greep Vosté vanaf de start de leiding en verdedigde die met verve, maar in de slotronde kwam hij in de knoei met Kwant waardoor hij naar de tweede stek zakte en Kwant buitenom de zege pakte. Teun de Wit werd derde. "Ik moest er nog voor knokken", begint de rijder van Team Reggeborgh. "Bij het uitkomen van de laatste bocht zat ik in het wiel van Rémon en verloor ik veel snelheid. Dan ben je gezien. Tactisch was het een goede race, ik wilde van kop af gaan, maar dan heb je gewoon pech en zit je wiel aan wiel. Het is zuur, je wilt dan liever op sterkte geklopt worden en niet door zo'n stom foutje."

Bij de vrouwen ging de overwinning op de sprintafstand naar Maya de Jong. Gedurende de race streed ze met Berber Vonk om de winst en trok De Jong uiteindelijk aan het langste eind. Achter hen reed Bente Kerkhoff naar de derde plaats. Op de puntenkoers ging Kerkhoff er even later met de zege vandoor.

Opnieuw een sterk optreden van WK-ganger Vonk | Foto : Hidde Muije

De puntenkoers vol met verschillende aanvallen werd in het begin hard gemaakt door Berber Vonk, Maya de Jong en Lianne van Loon. Door toedoen van onder anderen Ramona Westerhuis, Fleur Veen en Kerkhoff was het uitgedunde peloton weer bij elkaar en sprokkelden onder andere Bianca Roosenboom en Veen nog wat punten. Kerkhoff ging met achttien ronden te gaan alleen op avontuur, maar werd weer bijgehaald.

Ondertussen raakte De Jong, die op koers lag voor brons, achterop. Drie ronden voor het eind werd zij gelapt waardoor ze haar punten kwijtraakte. "Het was op", verklaart De Jong. "Ik wilde een andere tactiek proberen en ging er gelijk vol in. Maar dit was iets te gek", lacht ze. In de slotronde reed Roosenboom weg met Kerkhoff achter zich, kwam als eerste over de meet en stelde zo de derde plek veilig. Met een gelijk aantal punten won Kerkhoff de koers voor Vonk.

Het was twee keer vechten voor Vonk in de strijd om de zege. "Op de 1000 meter was het close met Maya en op de puntenkoers met Bente. Tijdens de puntenkoers werd er niet steeds naar elkaar gekeken, maar juist veel aangevallen dus dat is wel mooi", zegt Vonk. "Het is even omschakelen na de NK van afgelopen weekend, dat is toch een piekmoment, maar je merkt dat iedereen hier er wel voor wilt strijden en dat het leuke wedstrijden zijn."

Klik hier voor de volledige uitslagen.

Door Anjuli Veltman - Laatste update op 09 jun om 20:52