Tickets
Shop
Dilemma's op donderdag 20 jun 2019

Dilemma's met Tjerk de Boer: 'Ben soms zo laks dat ik alles laat slingeren'

In de rubriek 'dilemma's op donderdag' confronteert schaatsen.nl elke week bekende en minder bekende schaatsers en inlineskaters met grote en kleine dilemma's. Zo leren we ze pas écht goed kennen! Deze week is het de beurt aan Tjerk de Boer.

Foto : Sander Chamid

Bio 
Naam: Tjerk de Boer
Geboortedatum: 7 maart 1999
Woonplaats: Weidum
Team: Team easyJet
Specialiteit: allround
Opmerkelijk: Tot en met 2018 was De Boer ook actief in het shorttrack. Na zijn deelname aan het WK junioren op de langebaan stapte hij over naar Team easyJet, waar hij ook volgend jaar onder contract staat.
Instagram: @tjerkdeboer_

Dilemma's
500 of 10.000 meter
"Pfoe. De tien kilometer is heel erg mooi. Als je hem goed beheerst en het goed loopt is het prachtig. Ik heb hem nog maar twee keer gedaan in mijn leven. Op het NK Allround ging het wel oké, de eerste was echt een drama. Alleen ben ik toch meer een middellange afstandsrijder, dus doe dan toch maar de 500 meter."

NK Allround of NK Afstanden
"Voor mij ging het NK Allround vorig jaar best wel goed. Allroundschaatsen is superleuk om te doen en heel mooi. Op de NK Afstanden heb ik alleen nog maar de 1500 meter gereden. Het kwam er elke keer net niet helemaal uit, dus ik had er steeds een zure nasmaak van. Ik hoop dat het volgend jaar iets beter gaat en dat ik ook een goede 1000 en 5000 meter ga rijden. De trainingen zijn gericht op allround, maar van daar uit moet je ook goede individuele afstanden rijden."

WK junioren of NK senioren
"Dat is een lastige. Bij mijn laatste jaar als junior reed ik het WK langebaan in Salt Lake City, ook al had ik dat jaar de ziekte van Pfeiffer. Het ging toen niet supergoed, maar het WK shorttrack bij de junioren was heel gaaf om te doen. Het niveau internationaal was heel hoog met alle Aziaten die supergoed waren. Maar een NK bij de senioren in een vol Thialf vind ik nog mooier. Dan heb je wel het gevoel dat je er echt bijhoort. Je doet zelf mee bij de wedstrijden die je vroeger keek op tv, dat is heel gaaf."

Marathon of mass start
"Ik denk dat de mass start mij beter ligt, want ik kan een redelijk snel laatste rondje rijden. Vorig jaar heb ik ook wel marathons gereden, maar dat was elke keer wel heel erg afzien. Ik hoop dat dat dit jaar beter gaat. De marathons rijden we puur als training voor de lange afstanden, de mass start om te winnen. Zeker vanuit het shorttrack moet mij dat wel liggen."

Zomer of winter
"De winter is wel belangrijker, maar de trainingen in de zomer vind ik mooi met fietsen en skeeleren. Je hebt ook niet zoveel stress van de wedstrijden. Over het algemeen vind ik de zomer wel fijner, ook al heb ik het vooral ook heel warm altijd. Slapen als het zo tropisch warm is, is wel lastig. Dan zweet ik ook al heel snel. Als ik bij mijn vriendin slaap, moet ik ook een beetje afstand nemen, anders raak ik helemaal uitgedroogd."

Fietsen of krachttraining
"Fietsen gaat me best wel goed af. Voor een schaatser ben ik wel een redelijk goede fietser, denk ik. Ik doe in de zomer ook wel mee aan wedstrijdjes en klimmen in de bergen vind ik ook wel mooi om te doen. We gaan elk jaar naar Livigno op hoogtestage en vorig jaar zijn Femke (Kok, zijn vriendin, red.) en ik ook op vakantie naar Bormio geweest in de bergen. We zoeken het wel een beetje op."

Dit bericht bekijken op Instagram

Me waiting for the season to start🙏🏼#stukinjebroek

Een bericht gedeeld door Tjerk de Boer (@tjerkdeboer_) op

Opgeruimd of gezellige bende
"Zelf ben ik niet heel netjes. Op mijn kamer is het altijd een enorme bende en ook op trainingskamp is het altijd een bende op mijn kamer. Ik vind het wel fijn als het een beetje netjes is, maar het is wel lastig om het ook netjes te houden. Soms ben ik er wel een beetje laks in dat ik alles laat slingeren."

Spreken of zwijgen
"Die is heel simpel voor mij. Ik sta wel bekend als redelijk stil. Vroeger was ik heel verlegen, dus zo is het er wel ingesleten dat ik niet heel veel zeg. Nu ben ik niet extreem verlegen meer, maar ik luister wel naar wat iedereen zegt. Het heeft ook wel meegespeeld in mijn keuze voor de langebaan. Dat past misschien toch wel beter bij me. In het langebaanschaatsen moet je het beste uit jezelf halen en in het shorttrack gaat het ook om het gevecht tegen anderen. Ik kwam wel vaak gefrustreerd van het ijs af als het niet lukte. Daarom heb ik voor de langebaan gekozen, dan heb je het toch zelf in de hand."

Bocht of rechte stuk
"Ik maak de meeste snelheid in de bochten, zeker op de 1000 en 1500 meter. Op de lange afstanden zijn de bochten juist mijn zwakte, omdat ik vanuit het shorttrack toch minder gewend ben om zo lang die druk te hebben. Het rechte stuk is geen probleem voor me. Bij de junioren heb ik ook de Vikingrace gewonnen, ben ik Nederlands kampioen marathon en allround geweest, dus ik heb altijd wel drie keer in de week op de langebaan gestaan. Ik heb geen moeite gehad met de overstap, was er al te veel aan gewend."

Dit bericht bekijken op Instagram

🔜 junior worlds in Salt Lake City ✌🏼

Een bericht gedeeld door Tjerk de Boer (@tjerkdeboer_) op

Spotify of radio
"Dan toch wel Spotify. Dan kies je lekker de muziek die je zelf leuk vindt. Ik luister wel veel naar muziek en heb dan altijd wel Spotify aan. Ik luister veel old school rock, ben wel een fan van Johnny Cash en luister ook wel naar Nirvana. Femke past zich wel vaak aan en luistert een beetje mee. Zelf houdt ze van de Top-40 en daar houd ik dan weer niet zo van. Als we in haar auto zitten, luisteren we haar muziek en andersom."

Strand of bergen
"Mijn vriendin gaat liever op vakantie naar het strand, maar ik ga liever naar de bergen. Daar kan je lekker fietsen natuurlijk. Als we niet hoeven te trainen gaan we naar het strand en anders lekker naar de bergen."

Auto of fiets
"Vroeger zat ik in Heerenveen op school, maar ik woonde in Weidum, in de buurt van Leeuwarden. Dat is ongeveer dertig kilometer heen en dertig kilometer terug. Mijn ouders konden me niet altijd brengen, dus kochten ze een racefiets voor me zodat ik wel heen en weer kon. Je bent meteen lekker in beweging en je krijgt er ook een goede conditie van."

Dit bericht bekijken op Instagram

1 year of love 👫❤️

Een bericht gedeeld door Tjerk de Boer (@tjerkdeboer_) op

Zelf koken of uit eten
"Uit eten. Zelf koken is ook wel gezellig, maar het is wel fijn om uit eten te gaan. Femke en ik houden van hamburgers, dus dan proberen we weer eens een restaurantje om te kijken of het wat is."

Kampioen voor een ander land of vierde als beste prestatie
"Dan denk ik kampioen voor een ander land. Je gaat toch voor het hoogst haalbare en dat is winnen. Maar het al is het in Nederland ook al moeilijk om je te plaatsen voor de grote toernooien, als je wilt winnen moet je toch iedereen al verslaan, ook de Nederlanders."

Met shorttrackschaatsen op de langebaan of altijd rechtsom rijden
"Dan kies ik voor shorttrackschaatsen op de langebaan. Ik gebruik het klapsysteem in mijn schaatsen ook niet zo heel erg, dus dat zal voor mij niet zo heel moeilijk zijn. Ik heb het ook wel een paar keer gedaan. De bochten zijn juist moeilijker dan het rechte stuk. De ijzers willen het liefst heel snel linksaf en de bochten zijn veel langer. Dat maakt het wel raar. Rechtsom ben ik niet zo'n kunstenaar."

Meer dilemma's op donderdag lezen?  Klik hier!


Deel dit artikel op
Ben jij een echte schaatsfan? inschrijven als schaatsfan