In de rubriek 'dilemma's op donderdag' confronteert schaatsen.nl elke week bekende en minder bekende schaatsers en inlineskaters met grote en kleine dilemma's. Zo leren we ze pas écht goed kennen! Deze week is het de beurt aan Gerben Jorritsma.

Bio
Naam: Gerben Jorritsma
Geboortedatum: 21-08-1993
Geboorteplaats: Diever
Team: TalentNED
Opmerkelijk: Jorritsma kende enkele jaren terug bij Team LottoNL-Jumbo zijn internationale doorbraak met een wereldbekerzege op de 1000 meter. De afgelopen jaren wist hij zich echter niet meer te plaatsen voor de internationale toernooien.
Twitter: @gerbenjorritsma
Instagram: gerbenjorritsma

Dilemma's
500, 1000 of 1500 meter
"De 1000 meter, al ligt het ook aan de vorm. Als het goed gaat, vind ik deze afstanden even mooi. Het is meer dat je als sporter zegt: ik heb op deze afstand meer kans, dus dan vind je die leuker. In principe gaat het bij alle afstanden om hetzelfde: zo hard als je kan naar de streep. Natuurlijk deel je de 1000 en 1500 meter in, maar het spelletje blijft hetzelfde."

WK Sprint of WK Afstanden
"Poeh, dan ga ik voor het WK Sprint, want dan heb je vier races waar je op het scherpst van de snede moet presteren. Een sprintvierkamp winnen is echt vakmanschap, je mag geen fouten maken over vier ritten. Bovendien komt er op een tweede dag nóg meer spanning bij kijken, daar hou ik wel van. Op een WK Afstanden is het meer een kamikaze, of je haalt het of je haalt het niet."

Wereldkampioen of wereldrecord
"Beiden heb ik nog niet gehaald, dus wat dat betreft maakt het niets uit. Ik denk wel dat een wereldrecord rijden iets heel speciaals is, want dan is er nog nooit iemand sneller geweest dan jij. Bovendien is er elk jaar een wereldkampioen, terwijl een wereldrecord niet zo vaak wordt gereden."

Mass start of team sprint
"Sowieso de mass start. Ik heb bij de senioren nog nooit een teamsprint gereden, dus dat is afwachten hoe dat bevalt. Een mass start ligt me wel, al heb ik het de afgelopen twee jaar niet zo vaak meer gedaan. Natuurlijk wil ik er eerst voor zorgen dat ik wereldniveau ben op de individuele afstanden, maar het zou dom zijn om de mass start te laten liggen. Of ik op de Olympische Spelen de mass start wil rijden? Als de mogelijkheden er liggen, zeker. Maar ik moet eerst weer bewijzen dat ik het goed kan."

Bocht of rechte stuk
"Bocht. Ik voel me thuis in een bocht, dat is mijn favoriete deel van de race. Ik vind het mooi om heel hard door een bocht te gaan. Als schaatser train je eigenlijk op dingen waar je minder goed in bent en mijn aandachtspunten liggen meer op het rechte stuk."

In de buitenlucht schaatsen of overdekt schaatsen
"Ze hebben allebei hun charmes, maar ik hou persoonlijk van een eerlijke race en dat is binnen. Soms heb je pech met de wind en de regen. Voor het publiek is schaatsen in de buitenlucht mooi en een keer wat anders. Zelf vind ik het ook wel mooi hoor, maar binnen staat iedereen gelijk."

Altijd op publieksuur of altijd 's nachts trainen
"Stiekem train ik het liefst alleen, dus dan kies ik voor altijd 's nachts trainen. Als je alleen traint – wel met een coach erbij natuurlijk – kun je echt met jezelf en je eigen verbeterpunten bezig zijn. Daar hoeven van mij niet zoveel mensen bij te zijn."

In bloedvorm langs de baan of in slechte vorm erop
"In slechte vorm erop. Je kunt beter ergens aan meedoen dan dat je maar een beetje langs de kant staat te kijken. Als je je ergens niet voor plaatst, doet het altijd een beetje pijn als je anderen wél ziet schaatsen."

Tekenen of schilderen
"Tekenen. Ik vind het leuk om af en toe dingen te tekenen. Er zit niet een vast patroon in wanneer ik het doe, maar het komt er een beetje op neer dat ik er vier in een jaar maak. Die vier maak ik dan allemaal achter elkaar. Tekenen is voor mij ontspannend, maar ook uitdagend. Ik heb iets in mijn hoofd wat ik wil maken en als het dan lukt, is dat leuk. In principe maakt het niet zoveel uit wat ik teken, als het me maar lukt om het realistisch te krijgen. Ik vind het belangrijk om details in de tekening te brengen. Laatst heb ik nog een geboortekaartje voor iemand gemaakt, dat vind ik ook leuk om te doen."

Dit bericht bekijken op Instagram

Lets make a selfie, done😁

Een bericht gedeeld door Gerben Jorritsma (@gerbenjorritsma) op

Spreken of zwijgen
"Ik praat altijd wel makkelijk, maar het ligt aan het moment en waar het over gaat. Als ik het ergens niet mee eens ben, hou ik me zeker niet stil. Bij een wildvreemde ben ik wat rustiger en duurt het vanzelfsprekend wat langer totdat ik echt loskom."

Auto of fiets
"Dat is een lastige. Ik vind auto's heel erg leuk en mooi om naar te kijken, maar ik vind het ook geen straf om op de fiets te zitten voor een training. Ik kies dan toch voor de fiets. Een mooie racefiets kan ik heel erg waarderen."

Uit eten of zelf eten koken
"In de zomer ga ik graag uit eten, want dan ben ik vaak aan het eind van de dag te moe om te koken. Koken vind ik leuk om te doen, maar het ligt maar net aan de energie die ik nog over heb op een dag. Wat ik graag eet? Mijn lievelingsdeel van het eten is het dierlijke product, ik ben echt een vleeseter! Qua groenten vind ik eigenlijk alles wel lekker."

Foto of video
"Video, ik vind het leuk om te filmen, al moet je wel activiteiten doen die leuk zijn om te filmen. Het is leuk om er iemand bij te hebben die ook van filmen houdt. Bij Team Lotto-Jumbo had ik aan Kjeld een goede. Helaas is het er de afgelopen jaren niet zo veel meer van gekomen, maar het staat zeker op de planning om dat weer op te pakken. Een drone, een GoPro, ik heb het allemaal nog."

Dit bericht bekijken op Instagram

Bmx clinic Haaksbergen @talentned

Een bericht gedeeld door Gerben Jorritsma (@gerbenjorritsma) op

Spotify of radio
"Ik heb jarenlang heel veel naar de radio geluisterd, maar inmiddels ben ik overgegaan op Spotify. Ik heb een hekel aan reclames en op Spotify kun je je eigen afspeellijst maken zonder reclames te horen. In de auto luister ik nog wel radio hoor, maar in mijn vrije tijd zet ik mijn eigen afspeellijst op. Wat ik luister? Gewoon de muziek die je ook op Slam FM en Radio 538 hoort."

Zomer of winter
"Dat is een moeilijke! Mijn hart ligt toch echt bij het schaatsen, dus dan zeg ik de winter. Toch vind ik de zomer ook een mooi seizoen; zeker als het mooi weer is, vind ik het heerlijk om buiten te fietsen of te skeeleren."

Strand of water
"Water. Ik vind het wel lekker om af en toe na een training in het water op een strandbedje te dobberen."

Vroeg opstaan of laat naar bed
"Beiden. Ik lig vaak rond 12 uur in m'n bed, maar heb ook geen moeite om vroeg op te staan. Het belangrijkste is dat ik genoeg slaapuren maak. Als ik heel hard getraind heb, gaat het opstaan wat zwaarder en doe ik 's middags een middagdutje."

Meer dilemma's op donderdag lezen? Klik hier!

Door Rijcko Treep - Laatste update op 07 jun om 16:58