De topploegen in Thialf kunnen er deze week niet omheen: de talenten van de toekomst staan op de baan. De hele week trainen de zes regionale talentencentra (RTC's) langebaan in Heerenveen met elkaar. Om elkaar beter te leren kennen, om kennis en ervaringen uit te wisselen en natuurlijk om beter te worden. Woensdagochtend stond er voor de junioren A een gezamenlijke training op de teamonderdelen op het programma.

Waar dinsdag nog de senioren voor het eerst dit seizoen een gezamenlijke training voor de ploegenachtervolging afwerkten, was het woensdag de beurt aan de junioren in de RTC's. Verschillende groepen vlogen over de baan, soms op hoge snelheid, soms juist ontspannen en rustig. "Het is de bedoeling dat ze goed in elkaars slag leren rijden en ook goed kunnen aanpassen op een andere slag", vertelt Jetske Wiersma.

De bondscoach van de junioren heeft de taken goed verdeeld. Trainers van de verschillende RTC’s krijgen ieder een eigen groepje van drie of vier rijders onder hun hoede. Wiersma: "Juist omdat iedere coach zijn eigen groepje heeft, krijg je kwalitatief heel goede trainingen." Ook bij de rijders valt de training goed in de smaak, al vinden ze het soms wel intensief. "Het is heel leuk om ook eens met andere meiden te trainen, dat doen we normaal niet zo vaak", vertelt wereldkampioene Femke Kok.

De groepen op het ijs zien er dan ook divers uit. Verschillende kleuren pakken rijden met elkaar in het treintje. Zo zitten Jordy van Workum en Yves Vergeer, samen met Merijn Scheperkamp bronzen medaillewinnaars op het WK, niet bij elkaar in de groep. "De groepjes zijn heel verschillend, pas dichter op het seizoen gaan we langzaam richting een vaste opstelling werken. Voor nu is het belangrijk om te wennen aan het rijden met elkaar", legt Wiersma uit.

Om ook al een beetje te proeven van het echte werk, werd de dag begonnen met een presentatie van Jan Coopmans, de bondscoach bij de senioren. Samen met Janine Smit, de startrijdster van de gouden teamsprint van de WK Afstanden, probeerde hij de jonge talenten uit te leggen wat er allemaal komt kijken bij het rijden van een goed ploegenonderdeel. "Heel leerzaam", aldus Merel Conijn. Als eerstejaars A-juniore is ze voor de eerste keer bij de gezamenlijke training. "Het is altijd goed om te horen wat er nodig is om bij de top te komen."

Tijdens de twee uur durende training kijkt Coopmans goedkeurend toe. De keuzeheer vertelt nog eens hoe nauw het soms luistert op de ploegenonderdelen. "De voorste rijder op de teamsprint mag de andere twee niet op een heel groot gat rijden. Het is heel makkelijk om volle bak te gaan of heel rustig. Maar net de goede snelheid vinden om de andere twee te lanceren, dat is heel lastig. Het is belangrijk dat iedereen zich aan zijn taak houdt."

Bij de junioren maken de teamonderdelen altijd een belangrijk onderdeel uit van het wereldbekerprogramma. Met de World Cup voor junioren die in november in Enschede gehouden wordt, zullen de junioren in ieder geval gebrand zijn om zich in de selectie te rijden. De komende maand zal er wegens de afwezigheid van het ijs in Thialf geen gezamenlijke training zijn, maar in de periode daarna is de ambitie van bondscoach Wiersma om minimaal maandelijks een training voor de ploegenachtervolging en teamsprint af te werken. 

Door Sjors Leek - Laatste update op 10 jul om 19:28