Tickets
Shop
Nieuws 22 jul 2019

Team FrySk biedt Marwin Talsma hoop: 'Zoektocht nog niet voorbij'

Haast stilletjes verliet Marwin Talsma dit voorjaar de blauwe brigade van TalentNED. Er was geen plek meer voor hem bij de ploeg die gebouwd is rond Ireen Wüst en waar ook Marcel Bosker en Esmee Visser deel van uitmaken. De nog altijd maar 21-jarige stayer heeft de moed zeker nog niet opgegeven. Met Team FrySk als tussenstation hoopt hij zich weer in de kijker te schaatsen.

Foto : Martin de Jong

De winter van 2018/2019 was voor Talsma niet eentje om lang te herinneren. De lange afstandsspecialist mocht zich weliswaar voor de tweede keer in zijn carrière bewijzen in de World Cup, toch kijkt hij niet echt tevreden terug. Vlak voor de belangrijkste wedstrijden lag hij iedere keer ziek op bed. "Daardoor heb ik niet kunnen presteren op de juiste momenten", legt Talsma uit. "Sommigen komen er net van tevoren weer bovenop, anderen krijgen het na die wedstrijd, maar ik kreeg het elke keer tijdens het weekend of net ervoor. Dan kun je gewoon niet goed presteren."

Na twee jaar bij commerciële teams zette Talsma deze zomer een stapje terug naar het iets bescheidener Team FrySk van trainer Siep Hoekstra. De Friese schaatser houdt de opties voor komend seizoen nog open, maar mocht zijn zoektocht niet slagen, heeft hij al de toezegging dat hij bij Team FrySk mag blijven. "Dat is echt top dat zij hebben gezegd: 'sluit je bij ons aan. Wij hebben wat aan jou en jij wat aan ons'. Zo kunnen we elkaar helpen totdat ik iets nieuws vind. Ik krijg van hen de kans om tot november een nieuwe ploeg te zoeken. Als dat niet lukt, rijd ik vanaf dan in de kleuren van Team FrySk."

Weinig opties
Ondanks de garantie van Team FrySk heeft Talsma de hoop op een andere ploeg nog niet opgegeven. Toch houdt hij er serieus rekening mee dat er geen gouden kans meer voorbijkomt. "Ik heb een aantal gesprekken gehad, maar die zijn uiteindelijk een beetje doodgelopen. Ik ben nu vooral aan het kijken welke ploeg er nog een man van de lange adem bij zou kunnen hebben, al verwacht ik niet dat er nog heel veel veranderingen gaan plaatsvinden. Maar de zoektocht is zeker nog niet voorbij", klinkt het hoopvol.

Bij Team FrySk, een talentenploeg met de thuisbasis in Leeuwarden, komt Talsma in ieder geval met een goede trainingsgroep de zomer door. Hij merkt wel dat hij iets inlevert wat de faciliteiten betreft. "Ik zit nu bij schaatsers in het team die een baan ernaast hebben en overdag gewoon op kantoor zitten. Dat is wel weer even wennen. Op trainingskamp gaan is ook heel anders. Ik vind het leuk en bewonderenswaardig om te zien hoe we met weinig financiële middelen zo'n kamp organiseren.”

De ambities bij de ploeg zijn hoog. Met rijders als Reina Anema en Esmé Stollenga heeft de ploeg al de nodige World Cup-ervaring op zak, met de komst van Talsma kan het niveau bij de mannen ook een zetje krijgen. "Die groep kan ik echt wel helpen en ik hoop zij mij met hun snelheid. Hopelijk kunnen we dan ook met de heren een stap zetten." Mocht het hem uiteindelijk niet lukken om een team te vinden, kan hij bij Team FrySk dus ook prima zijn plekje vinden. "Ik had me graag ergens bij aangesloten, maar dit is zeker niet slecht. Als er nu niks komt, dan is het klaar en is dit voor mij de beste optie."


Deel dit artikel op
Ben jij een echte schaatsfan? inschrijven als schaatsfan