Tickets
Shop
Nieuws 14 jul 2019

Nederlandse ploeg in lappenmand na WK marathon: 'Hier kom je niet voor'

De slotdag van het WK Inlineskaten in Barcelona werd voor de Nederlandse ploeg niet het feestje waar ze op gehoopt hadden. Tijdens de marathon van zondag kregen ze een paar zware klappen te verduren.

Foto : Eline Hooghiemstra

Bianca Roosenboom werd na een valpartij in de voorlaatste ronde met een brancard van het parcours gehaald en naar het ziekenhuis gebracht voor foto's van haar heup en schouder, waaruit bleek dat ze er met kneuzingen vanaf komt. Ruurd Dijkstra was na zijn val zelfs eventjes zoek, maar bleek al in het ziekenhuis te zijn met waarschijnlijk een schouder uit de kom. Ook Gary Hekman, kopman van de mannenploeg, kwam zwaar ten val. "Het was een redelijk slagveld", concludeert Nederlands kampioen Ingmar Berga. "Ik heb niet vaak in een marathon zoveel mensen zien vallen. Ben blij dat ik heel naar huis kan."

Op het parcours van 8,3 kilometer door het centrum van Barcelona waren de oranjepakken niet de enige pechvogels. Door scheuren in het wegdek kwam menig inlineskater in een plantenbak of dranghek terecht. Manon Kamminga, die samen met Hekman, Roosenboom en Berga speciaal voor de marathon naar Spanje is afgereisd, reageert. "Hier kom je niet voor. We hadden iets heel anders in ons hoofd, maar dat hoort ook bij koersen. Tijdens de race ging het eigenlijk wel prima. Als team zijn we steeds bij elkaar geweest. Bianca was inmiddels al gevallen, maar had daarvoor aangegeven dat we voor mij zouden rijden."

 

Treintjes
Kamminga kreeg bescherming van Maya de Jong, Berber Vonk, Bente Kerkhoff en Ramona Westerhuis. In de finale gokte de Nederlands kampioene op een trein met Sandrine Tas en de Duitse ploeg. "Wij reden aan de rechterkant van de weg en ik denk dat ik van een kilometer tot 300 meter voor de finish niet eens heb geskeelerd. Het was echt chaos. Alleen maar armenwerk. Ik word daar gewoon chagrijnig van, dat vind ik niet koersen. Als je dan hoort dat er twee Europeanen op het podium staan, wil je in ieder geval het gevoel hebben dat je mee hebt gestreden en dat ging gewoon niet."

Sommige landen hadden treintjes van zestien man rijden, bestaande uit acht junioren en acht senioren. "Als zij een kopvrouw aanwijzen, zijn er vijftien man om te trekken en te duwen. Met een klein groepje zoals wij hebben, is dat niet te doen." Na uitlooppogingen van de Duitse Mareike Thum werd de koers in een massasprint gewonnen door de Italiaanse Francesca Lollobrigida, voor Jhoana Viveros uit Colombia en de Duitse Sabine Berg. Alle overgebleven Nederlandse vrouwen eindigden voor in het peloton, Kamminga was de beste Nederlandse op plek zeventien. 

Wachten
Bij de heren werden verschillende demarrages geplaatst, maar geen enkele koploper hield stand. De marathon werd uiteindelijk ook beslist in een eindsprint, die werd gewonnen door een uitzinnige Nolan Beddiaf uit Frankrijk. De Belg Bart Swings pakte het zilver voor de Duitser Felix Rhijnen, de wereldkampioen van vorig jaar. Casper de Gier finishte als enige Nederlander in het peloton, hij eindigde op plaats 33. 

"Vanaf de start ging het direct redelijk hard", vertelt Berga. "We hadden snel door dat wegrijden totaal geen nut had, dus dan weet je dat Gary onze man is. Met anderhalve ronde te gaan, ging hij gigantisch hard onderuit. Ik wilde eerst wachten en hem ophalen, maar toen zag ik al dat dat niet lukte. Zonder Gary hebben we niet meer de man om de sprint te winnen. Ik heb zelf nog een keer geprobeerd om weg te rijden, maar dat lukte niet. Dan weet je dat het klaar is."

Klik hier voor de volledige uitslagen.


Deel dit artikel op
Ben jij een echte schaatsfan? inschrijven als schaatsfan