In de rubriek 'dilemma's op donderdag' confronteert schaatsen.nl elke week bekende en minder bekende schaatsers en inlineskaters met grote en kleine dilemma's. Zo leren we ze pas écht goed kennen! Deze week is het de beurt aan Reina Anema.

Bio
Naam: Reina Anema
Geboortedatum: 25-07-1993
Geboorteplaats: Gorredijk
Team: Team FrySk
Bijzonder: Maakte haar wereldbekerdebuut in 2017 op de baan waar volgend jaar de WK Afstanden worden gehouden.
Instagram: @reinaanema

Dilemma's
3000 of 5000 meter
"Op dit moment de 3000 meter. De 5000 meter ben ik nog 
erg veel aan het leren en aan het zoeken hoe ik die het beste kan gaan rijden. Maar als die lukt, dan vind ik die ook wel erg leuk. Voor nu dus nog liever de 3 kilometer."

Onder de 3.59 of 6.59
"Onder de vier minuten. Ik denk dat dat lastiger is om te halen. Ik zou graag onder de zeven minuten willen rijden en onder de vier minuten. Ik denk dat onder de zeven minuten rijden eerder haalbaar is; onder de vier minuten is een grotere uitdaging."

Goud op een WK of zilver op de Olympische Spelen
"Dat vind ik een lastige… dan kies ik toch voor zilver op de Spelen. Dat komt omdat het één keer in de vier jaar is en de Spelen zijn sowieso een grote droom voor mij. Als je daar een medaille haalt, is dat wel uniek. Een WK is namelijk elk jaar."

Zomer of winter
"Winter. Als de zomer zoals afgelopen jaar bloedheet is, vind ik dat verschrikkelijk. Ik was dus enorm blij dat er weer zomerijs was en we gingen schaatsen. Daar was het tenminste wat koeler. Voor de warmte ben ik niet echt gemaakt."

Shorttrack of inlineskaten
"Beiden vind ik niet echt heel leuk, maar dan kies ik voor het inlineskaten. Ik doe het omdat het in dienst staat van het langebaanschaatsen. En inlineskaten komt daar in de zomer het meest mee overeen."

Aangemoedigd worden of zelf aanmoedigen
"Ik vind aangemoedigd worden in een vol Thialf ontzettend gaaf. Dat geeft een enorme kick. En meestal ga ik daardoor ook harder rijden, dus dat is dan extra mooi."

Auto of fiets
"Fiets. Ik heb tegenwoordig wel een auto, maar als het kan pak ik liever de fiets. Ook naar mijn werk, als ik een beetje in de buurt ben, ga ik liever op de fiets erheen dan met de auto. Tenzij het regent. Omdat ik voor de klas sta, is het niet heel handig om doorweekt aan een nieuwe schooldag te beginnen haha."

Onderbouw of bovenbouw
"De kleuters. Ik vind het gewoon heerlijk hoe vrij zij nog denken en hoe blij zij van hele kleine dingen worden. Net als hun eerlijkheid, ze hebben nog geen zorgen. En ik vind het heel fijn om dat soms even als eye-opener te hebben."

Zelf koken of uit eten
"Liever zelf koken. Uit eten is natuurlijk wel heel gezellig, maar bij zelf koken weet ik precies wat er in mijn eten gaat. Alle voorbereidingen om te gaan eten, vind ik ook erg leuk om mee bezig te zijn."

Films of serie
"Serie. Dan kan je gewoon even een aflevering kijken. Anders moet je weer een hele film kijken, dat duurt toch weer zo anderhalf uur en ik ga ook niet tussentijds stoppen. Een aflevering van een serie kijken gaat makkelijker. Op dit moment volg ik de serie Suits."

Olympische Spelen of Elfstedentocht
"Olympische Spelen. Het is een beetje gek misschien, omdat ik Friezin ben, maar ik hou er niet zo van om op natuurijs te schaatsen. Ik zou wel de Elfstedentocht willen schaatsen als toerrijdster. De Olympische Spelen is maar één keer in de vier jaar en je hebt niet de garantie dat als je je plaatst, je dat over vier jaar weer doet in Nederland."

Voetbal of tennis
"Ik vind beide erg leuk om te kijken. Tennis duurt soms wel heel erg lang, maar als het echt spannend is, kan ik zomaar een uur achter elkaar aan de buis gekluisterd zitten. En bij voetbal als het Nederlands elftal speelt ben ik enorm fanatiek."

Hond of kat
"Kat. Vroeger hadden we thuis ook katten, dus daar kan ik nu makkelijker mee omgaan. Bij een hond weet ik niet zo goed hoe ik ermee om moet gaan."

Thee of koffie
"Meestal thee, maar voor de training koffie. De rest van de dag drink ik liever thee."

Linksom of rechtsom
"Linksom haha. Met schaatsen gaan we ook linksom, dus als ik dan ergens een bocht moet maken doe ik dat ook liever linksom."

Wereldrecord of wereldkampioen
"Wereldkampioen in een wereldrecord? Dit seizoen moet je denk ik wel een wereldrecord rijden om wereldkampioen te worden. Maar op dit moment wil ik liever wereldkampioen worden."

Lang opblijven of vroeg naar bed
"Ik vind het altijd lekker om vroeg naar bed te gaan. Voor mijn gevoel tellen de uren voor 00.00 uur toch altijd dubbel, zoals ze vroeger zeiden. Daarbij ben ik ook niet goed in uitslapen, dus als ik laat naar bed ga, ben ik weer vroeg wakker en heb ik te weinig uren geslapen."

De beste juf van Nederland of olympisch kampioen
"Liever olympisch kampioen. Dat is toch waar ik nu mee bezig ben. Ik ben heel blij dat ik als leraar aan het werk kan als invaller, maar mijn leven is nu toch vooral schaatsen. Later na mijn schaatscarrière wil ik wel graag fulltime voor de klas gaan staan. Maar daar wil ik voorlopig nog niet aan denken, eerst nog maar een aantal jaar schaatsen."

Meer dilemma's op donderdag lezen?  Klik hier!

Door Jelmar Bos - Laatste update op 20 jul om 09:55