Voor de langeafstandrijders stond op de eerste dag van het wegtoernooi in Barcelona de afvalkoers (junioren) en puntenkoers (sernioren) op het programma. In alle races werd Nederland vertegenwoordigd in de finale.

Bij de heren stonden Ruurd Dijkstra en Casper de Gier samen aan de start. Voor De Gier, die alleen op de weg in actie komt, was het de eerste koers van het WK. Halverwege de wedstrijd besloten de Taiwanees Yan-Cheng Chen en Fransman Timothy Loubineaud samen op pad te gaan en zo op kop een grote hoeveelheid punten binnen te sprokkelen. De Nederlandse heren schoven op dat moment samen naar voren, en De Gier maakte een jump met als doel: punten pakken. "Elk recht stuk schoven we drie, vier plekken op tot we vooraan kwamen. Het was echt een goede actie", aldus De Gier.

"Maar er waren dus twee mannen weg, en dat wisten wij niet", lacht hij vervolgens. "Het moment om aan te vallen was achteraf wel heel mooi, en nu blijkt ook waarom het toen zo langzaam ging. Zo'n gat is niet te overbruggen. Daarna was het aanklampen en meer zat er voor mij niet meer in."

"Ik riep ook gelijk: doe maar niet", voegt Dijkstra toe. "Voordat je daar bent, dat red je nooit in je eentje. Zonde, maar we hebben wel een goede race gereden met z'n tweeën." Met nog acht ronden te gaan, werden de koplopers ingerekend door het peloton. Samen met Daniel Niero ging Bart Swings vervolgens op jacht naar punten, waarmee hij het brons wist veilig te stellen. Het goud was voor Chen, het zilver voor Loubineaud. Dijkstra en De Gier eindigden respectievelijk op plaats elf en zeventien.

Foto : Eline Hooghiemstra

Knappe koers
Bij de dames ging het goud naar de Colombiaanse Jhoana Viveros, voor haar landgenote Laura Isabel Quintero Gomez en de Zuid-Koreaanse Garam Yu. Berber Vonk reed knap mee in de koers, en moest alleen in de laatste ronde de eindsprint laten lopen, ze eindigde op plaats 21. Maya de Jong, die woensdag hard onderuit ging op de baan, verliet halverwege de koers het strijdtoneel. 

De junioren dames begonnen rustig aan hun finale op de afvalkoers over 44 ronden, terwijl de temperatuur onderhand de dertig graden aantikte. Terwijl ploeggenoten elkaar opzochten voor de eerste afvalling, nestelde Ramona Westerhuis zich met 25 ronden te gaan solo voorin het peloton tussen de Fransen, Colombianen en Italianen. Ze moest het tijdens de afvalkoers namelijk alleen doen, want Bente Kerkhoff nam een rustdag om vrijdag vol te kunnen gaan op de puntenkoers.

Met nog zes ronden te gaan viel Westerhuis af en eindigde daarmee knap als tiende. De overwinning leek in eerste instantie te gaan naar Maria Jose Quiroz Alfonso, voor Giorgia Valanzano en Laura Peveri. Later op de avond werd de uitslag echter aangepast. De Colombiaanse werd teruggezet naar de tweede plek en Valanzano kreeg de wereldtitel op haar naam. Peveri bleef op de derde plek staan. Het Italiaanse duo werd door de speaker opgetrommeld en maakte vlak voor de finales van de one lap alsnog een ereronde over het parcours.

Rouwbanden om de armen van de Italiaanse vrouwen | Foto : Eline Hooghiemstra

Bijzonder
Dat Peveri een medaille pakt, is bijzonder. Een dag eerder kreeg de juniore het verschrikkelijke nieuws dat haar vader bij een verkeersongeval om het leven is gekomen, maar ze besloot in Barcelona te blijven. Het Italiaanse team reed vandaag met een rouwband. 

Bij de heren besloot Fransman Johan Blot met nog dertig ronden te gaan solo op pad, maar werd vlak voor de eerste afvalling teruggehaald door het peloton. Voor Nederland reed Christian Haasjes voorin mee, maar zakte gaandeweg iets terug. Hij hoefde pas acht ronden voor de finish de baan te verlaten, na een eliminatie door een fout.

Opvallend was ook de afvalling van kanshebber Jason Suttels, die een momentje van onoplettendheid leek te hebben. Colombianen Jacobo Juan Pinilla Mantilla en Raul Enrique Hurtado Raminez sprintten samen om de wereldtitel, deze ging naar de eerstgenoemde. Het brons was voor Gabriele Cannoni uit Italië. Haasjes werd knap veertiende. 

Klik hier voor de volledige uitslagen.

Door Anjuli Veltman - Laatste update op 14 jul om 01:02