Het is zover, dit weekend wordt op eigen bodem het Europees kampioenschap Shorttrack verreden. Lees hier alles wat je moet weten over de wedstrijd in Dordrecht. Wanneer werd het toernooi voor het eerst verreden en aan welke regels moeten de schaatsers zich eigenlijk houden?

Geschiedenis
Shorttrack is een relatief jonge sport. Het eerste Europees kampioenschap werd dan ook pas gehouden in 1997. Op de 500, 1000 en 1500 meter sprokkelen de shorttrackers tijdens dit toernooi punten bij elkaar, waarna de beste schaatsers elkaar treffen in de superfinale over 3000 meter. Op basis van de behaalde punten wordt daarna een klassement opgemaakt. Naast de individuele titel worden er ook medailles verdeeld op de relay, waar de dames drie kilometer en de heren vijf kilometer rijden.

De 500, 1000 en 1500 meter beginnen op de eerste toernooidag met heats, gevolgd door kwartfinales, halve finales en de finale. De nummers één en twee gaan telkens door naar de volgende ronde, vaak aangevuld met de snelste nummers drie. De nummers één en twee uit de halve finale plaatsen zich voor de A-finale, de overige snelsten plaatsen zich voor de B-finale. 

Het Europees kampioenschap werd vier keer eerder in Nederland gehouden: Den Haag (2001), Zoetermeer (2004), Heerenveen (2011) en Dordrecht (2015).

Wie wonnen als eerste?
In het Zweedse Malmö werden de titels bij de dames en heren in 1997 bemachtigd door twee Italiaanse shorttrackers. Fabio Carta en Marinella Canclini. Aflossingsgoud werd er gewonnen door de teams van het Verenigd Koninkrijk en Italië. Maar, er waren ook medailles voor Nederland, namelijk zilver voor Ellen Wiegers, en zilver op voor de heren relayploeg. 

Wie wonnen het vaakst?
Bij de heren staat met zeven titels de Italiaan Fabio Carta bovenaan de lijst. Bij de dames gaat het ook om zeven titels, deze werden gewonnen door de Bulgaarse Evgenja Radanova en de Italiaanse Arianna Fontana.

Arianna Fontana | Foto : Soenar Chamid


Wie verdedigen dit jaar hun titel?
Zoals hierboven genoemd is het de Italiaanse Fontana die vorige winter in Dresden het goud veroverde, zij is echter gestopt, dus de jacht op de titel in Dordrecht ligt open. Onze eigen Sjinkie Knegt is op papier de titelverdediger bij de heren, maar ook hij komt, na een periode vol incidenten met ernstige blessures als gevolg niet in actie in Dordrecht. Hij is de grote afwezige. Ook de Nederlandse (heren) en Russische (dames) relayploeg verdedigen dit jaar hun titel. 

Hoeveel rondjes moeten de shorttrackers rijden?
Waar de ronden per afstand op de langebaan makkelijk zijn bij te houden, is dat bij de shorttrack soms nog even tellen, dus hier komt een spiekbriefje. Eén ronde op de shorttrackbaan heeft een lengte van 111,12 meter. Dit betekent het onderstaande voor de afstanden die er gereden worden. 
500 meter: 4,5 ronden
1000 meter: 9 ronden
1500 meter: 13,5 ronden
3000 meter: 27 ronden (Superfinales en Relay vrouwen)
5000 meter: 45 ronden (Relay mannen)

Regels, regels, regels…
 Met vier of meer rijders in de baan kunnen incidenten de uitslag flink beïnvloeden. Dan is het aan de scheidsrechters om in te grijpen. De hoofdscheidsrechter kan na de race via het video-replaysysteem een actie beoordelen. Het bewust hinderen of blokkeren van een andere rijder wordt bestraft met een penalty (diskwalificatie). Een rijder die in kansrijke positie wordt gehinderd, kan worden toegevoegd aan de volgende ronde (advancement)  Er is één valse start toegestaan per heat. Bij een tweede valse start volgt een penalty.

Klik hier voor alle actuele informatie