In de buitenlucht van Collalbo rijden de langebaanschaatsers dit weekend het EK Allround & Sprint. Maar hoe lang bestaat dit toernooi eigenlijk al, en wat er naast titels nog meer op het spel? Wij zetten de feitjes voor je op een rij.

Geschiedenis
Pas begin januari 2017 werd voor het eerst een gecombineerd EK Allround en EK Sprint gereden. De schaatsers namen het tegen elkaar op in Thialf. Waar dit ook meteen het allereerste EK Sprint ooit was, bestaat het EK Allround al veel langer.

De mannen verdelen al sinds 1891 jaarlijks allroundtitels, terwijl de vrouwen hun eerste toernooi pas reden in 1970. Van 1970 tot en met 1982 werd er door de vrouwen een minivierkamp (500, 1000, 1500 en 3000 meter) geschaatst. Vanaf 1983 tot op de dag van vandaag wordt er een kleine vierkamp verreden (500, 1500, 3000 en 5000 meter).

De mannen- en vrouwenwedstrijd werden oorspronkelijk gescheiden van elkaar gehouden, maar vanaf 1990 als gezamenlijk evenement verreden dat over twee of drie dagen wordt verspreid, op één locatie.  

Klik hier voor meer statistieken over het EK

Wie verdedigen hun titels?
Kai Verbij won in 2017 de allereerste Europese sprinttitel en verdedigt deze dus ook in Collalbo. Kjeld Nuis werd destijds tweede, voor de Duitser Nico Ihle. Bij de dames was het Karolina Erbanova die met het goud aan de haal ging. De Tsjechische zal er echter niet bij zijn om haar titel te verdedigen, afgelopen seizoen zette ze een punt achter haar loopbaan. Ook nummer twee, Jorien ter Mors, is een van de grote afwezigen, zij is er niet bij vanwege een blessure. Olga Fatkulina pakte in Thialf het brons.

Wie doen er mee namens Nederland?
Allround: Antoinette de Jong, Ireen Wüst en Carlijn Achtereekte, Sven Kramer, Patrick Roest en Douwe de Vries.
Sprint: Jutta Leerdam, Letitia de Jong en Sanneke de Neeling, Kjeld Nuis, Kai Verbij en Thomas Krol.

Wat staat er nog meer op het spel?
Naast vier Europese titels valt er in Italië meer te winnen voor de Nederlandse schaatsers. De beste twee schaatsers, indien ze zich in de top drie rijden, plaatsen zich namelijk direct voor het WK Sprint in Thialf en het WK Allround in Calgary. De laatste tickets zullen daarna verdeeld worden op het KPN NK Allround & Sprint.

Klik hier voor alle informatie over het EK Allround & Sprint.