Bij het EK Kunstrijden in Minsk heeft de Spanjaard Javier Fernandez voor de zevende keer op rij de titel veroverd. Bij de dames ging de zege naar de Russische Sofia Samodurova. De Nederlandse deelnemers Kyarha van Tiel en Thomas Kennes konden geen vuist maken en wisten zich niet te plaatsen voor de finale.

Kennes, die voor de vierde keer deelnam, hield slechts een deelnemer achter zich. Bij de korte kür scoorde de 22-jarige Tilburger 48,57 punten, waarmee hij enkel de Hongaar Alexander Borovoj achter zich hield. Voor Kennes, die net anderhalve maand terug overgestapt is naar een nieuwe trainingsomgeving in België, is het zijn minste prestatie op het EK. Bij eerdere optredens werd hij achtereenvolgens 25e, 28e en dertigste.

De korte kür van Van Tiel werd woensdag door de jury met twee punten te weinig beoordeeld om tot de finale door te dringen. De Duitse Nathalie Weinzierl, die 46,09 punten scoorde, kwalificeerde zich als 24e en laatste voor de lange kür van vrijdag. Van Tiel kreeg een score van exact 44 punten toebedeeld. 

Ten opzichte van vorig jaar wist Van Tiel zich niet te verbeteren. Waar ze vorig jaar met 45,26 punten als 26e eindigde, was haar score dit jaar goed voor de 28e klassering. Het was het tweede optreden van de 18-jarige kunstrijdster op het titeltoernooi bij de senioren. 

De Russische Sofia Samodurova (16) eiste de titel op in Minsk. Samodurova onttroonde haar landgenote en de olympisch kampioene Alina Zagitova met een ijzersterke vrije kür. Het brons was voor de Finse Viveca Lindfors. Zagitova ging nog aan de leiding na de korte kür, maar de favoriete kwam tijdens de vrije kür ten val. Haar totaalscore van 198,34 was nog wel goed voor zilver. Samodoerova kwam met haar kür echter tot een totaalscore van 213,84 en pakte daarmee overtuigend de titel.

Bij de heren pakte Javier Fernandez voor de zevende keer op rij de Europese titel. De ervaren Spanjaard sloeg zijn slag in de vrije kür. Na de korte kür van donderdag stond hij nog derde achter de Russen Mikhail Kolyada en Alexander Samarin. Samarin eindigde ook op de vrije kür als tweede en pakte daarmee het zilver. Kolyada reed een slechte vrije kür en verloor zijn podiumplaats aan de Italiaan Matteo Rizzo. 

In het paarrijden ging de zege donderdag naar Vanessa James en Morgan Ciprès. De twee ervaren kunstrijders bleven niet helemaal foutloos, maar wisten ondanks een punt aftrek een nieuw puntenrecord te schaatsen. Het Franse duo kreeg van de jury een score van 149,11 punten voor de vrije kür en pakte de zege met een totaalscore van 225,66 punten. De Russische paren Evgenia Tarasova/Vladimir Mozorov en Aleksandra Boikova/Dmitrii Kozlovskii eindigden als tweede en derde.

Klik hier voor de uitslagen.