Een bijzondere gast afgelopen weekend bij de KPN NK Afstanden. Niemand minder dan Bauke Mollema mocht op uitnodiging van IKO samen met zijn vriendin de afsluitende wedstrijd van het jaar in Thialf bijwonen. De wielrenner, die twee seizoenen geleden nog een etappe in de Tour de France op zijn naam schreef, vertelt aan schaatsen.nl onder meer over zijn passie voor de schaatssport en zijn band met Sven Kramer.

Bauke, hoe is het om in Thialf te zijn?
"Ja, mooi! Het is toch wel bijzonder om eens een schaatswedstrijd van dichtbij te zien. Normaal kijk ik de wedstrijden op televisie, maar het is mooi om in een vol Thialf de wedstrijd te mogen volgen."

Was dit de eerste keer dat je in Thialf was?
"Een wedstrijd had ik nog nooit gezien nee. Wel kwam ik hier tot een jaar of vier, vijf geleden regelmatig zelf schaatsen. Er was zelfs een winter dat ik wel twaalf keer ben wezen schaatsen, één keer per week. Op een gegeven moment zit je er dan lekker in, heb je het gevoel te pakken en kun je de snelle groepjes een beetje volgen. Als ik nu weer moet beginnen, moet ik er waarschijnlijk weer helemaal inkomen."

Dit bericht bekijken op Instagram

Winter training. #speedskating #thialf #heerenveen

Een bericht gedeeld door Bauke Mollema (@baukemollema) op

Wanneer heb je voor het laatst geschaatst?
"Ik denk dat ik twee jaar geleden nog een keer heb geschaatst, maar de laatste jaren zijn we niet zo vaak meer in Nederland. De kinderen gingen laatst nog wel met mijn vriendin schaatsen in Leeuwarden en ze wilden volgende week nog een keer."

Je kinderen doen het niet als sport?
"Nee, de oudste vindt het wel leuk om op de kunstijsbaan te leren schaatsen, maar die is net zes. Op welke leeftijd begin je in Nederland te schaatsen? Zes of acht? Wie weet over een paar jaar. De andere twee kinderen zijn nul en vier, dus dat duurt nog wel even."

Je vriendin (Jane Douma) kon vroeger aardig marathonschaatsen he?
"Klopt, zij heeft landelijk marathons gereden. Ik ging dan meestal de wedstrijden in Assen, Groningen en Heerenveen kijken, maar dat is ook alweer zo'n acht jaar geleden. Tegenwoordig schaatst ze niet meer, alleen dus nog af en toe met de kinderen."

Hoe was jouw niveau vroeger?
"Ik kon het wel redelijk, maar heb nooit op schaatsen gezeten. Vroeger lag er bijna elk jaar wel natuurijs en ging ik met m'n broers en ouders vaak het ijs op. Op school deden we weleens wedstrijdjes kan ik me herinneren. Dat vond ik supermooi om te doen, maar heb het nooit als sport gedaan. Wel heb ik op mijn achtste een jaar op ijshockey gezeten bij de Groninger Pinguïns. Ik keek het vaak op televisie en het leek mij heel leuk om te doen. Ik wilde er eigenlijk al eerder op, maar ik moest van mijn ouders eerst gaan zwemmen. De ijshockeytrainingen vond ik echter niet zo leuk om te doen en daarnaast deed ik ook veel andere andere sporten, zoals voetbal en tennis. Ik ben toen tijdig met ijshockey gestopt."

Op welk (natuur)ijs schaatste je vroeger?
"In Zuidhorn hadden we in de winter een ondergespoten baantje liggen. Toen mijn ouders nog in Dokkum woonden, gingen we bij dat stempelpunt van de Elfstedentocht-route de grachten over. Of ik de beste was van de familie? Dat kan ik me niet meer herinneren, haha. Mijn broer was ook wel goed."

Zou je ooit mee willen doen aan de Elfstedentocht, als die er ooit komt?
"Ja, daar zou ik graag bij willen zijn. Ik mag sowieso meedoen, want ik ben lid van de vereniging. Stel dat ik dan een wedstrijd moet fietsen, zal ik even moeten overleggen met de ploeg, haha."

Zie jij overeenkomsten tussen schaatsen en wielrennen?
"Ja, best veel zelfs. Er zijn veel schaatsers die ook wielrennen, andersom zie je het niet zoveel haha. Toch denk ik dat het ook voor wielrenners best een goede training zou zijn om te schaatsen, mits je over een goede techniek beschikt. Daarnaast zijn het allebei duursporten, al is een wielerwedstrijd veel langer dan een langebaanwedstrijd."

Heb je weleens contact met schaatsers?
"Nee, af en toe had ik nog weleens contact met Sven Kramer. Hij fietst in de zomer ook wedstrijden. Ik kan me nog wel herinneren dat we als belofte (we waren een jaar of twintig) allebei aan de districtskampioenschappen meededen. Ik won hem een keer en toen werd Sven tweede. Een andere keer werd hij tweede en ik vijfde. Sven kon en kan hartstikke goed fietsen. Ik denk dat hij in het verleden ook wel voor de keuze heeft gestaan om fanatieker te gaan fietsen, maar uiteindelijk heeft zijn keuze voor het schaatsen niet verkeerd uitgepakt, haha."

Dit bericht bekijken op Instagram

Mooi podium. #kramer #mollema #houtigehage #2006

Een bericht gedeeld door Bauke Mollema (@baukemollema) op

Volg je alle wedstrijden?
"Als het kan, probeer ik het wel op televisie te kijken. Nu we drie kinderen hebben, is het thuis wel wat drukker en kijk ik soms alleen de uitslagen. Tijdens de Spelen in Pyeongchang was ik op trainingskamp en ging ik soms even streamen op de telefoon."

Welke prestaties van vroeger zijn jou het meeste bijgebleven?
"Toen ik jong was, was Rintje Ritsma de beste op de allroundtoernooien. Vlak daarna kwam Sven al opzetten, dat was mooi om te zien. Ook herinner ik me de gouden olympische race van Gerard van Velde in Salt Lake City. En verder was ik fan van Marianne Timmer. Ik vond het bijzonder dat zij drie keer goud pakte op de Spelen, Ha, en ze kwam ook nog eens uit Groningen!"

Door Rijcko Treep - Laatste update op 04 jan om 12:06