Bart Hoolwerf heeft in Tilburg de negende KPN Marathon Cup op zijn naam geschreven. Na een knotsgekke finale bleek de schaatser van Team Okay Fashion & Jeans/Interfarms de betere van Mats Stoltenborg en Peter Michael.

Al vroeg in de koers over 125 ronden vertrok een grote kopgroep voor een eerste ronde voorsprong op de Ireen Wüst IJsbaan. Eenmaal aangesloten bij het peloton besloten Mats Stoltenborg, Peter Michael, Jorrit Bergsma en Bart Hoolwerf de jacht op een tweede ronde te openen. "Ik was de enige sprinter in de groep, dus ik had niet verwacht dat ze voor een tweede ronde voorsprong zouden gaan met mij", vertelt de winnaar direct na de koers. "Mijn ploeggenoten die zich lieten terugzakken hebben geweldig geholpen."

Elf andere mannen gingen ook op pad, maar voor een eerste ronde voorsprong op het peloton. Robert Post, Crispijn Ariëns, Niels Overvoorde, Simon Schouten, Jeroen Janissen, Sjoerd den Hertog, Arjan Stroetinga, Daan Besteman, Johan Knol, Bart Swings en Jouke Hoogeveen wisten die te pakken.

Vlak voor het afsprinten van het peloton verviel de koers in chaos. Twee grote valpartijen waren daarvan de oorzaak. Voornaamste slachtoffers waren naast de halve ploeg van Bouw & Techniek ook koploper Bergsma. Hij was niet in staat de koers te hervatten.

In de finale ging de strijd dus tussen de overgebleven drie heren: Stoltenborg, Michael en Hoolwerf. De laatste van de drie zat er drie ronden voor de finish flink doorheen en verloor de aansluiting met zijn collega's. Stoltenborg deed intussen al het kopwerk, terwijl Michael geen initiatief nam. Het onvermijdelijke volgde: de benen werden stilgehouden.

Hoolwerf zag zijn kans schoon en kroop langzaam dichterbij. In de eindsprint bleef hij op de streep nipt voor Stoltenborg, die zijn frustraties uitte. Michael finishte als derde. "Het was ontiegelijk zwaar vandaag. Ik was helemaal op. Ik had geluk dat ik er nog bij kon komen en dat ik op mijn tandvlees naar de finish kon sprinten. Ik heb alles eruit geperst en gewonnen."

Foto : Soenar Chamid

Tien uit tien
Na het KPN NK Marathon van dinsdag schreef Irene Schouten zaterdag ook de negende KPN Marathon Cup op haar naam. 'Tien uit tien', glunderde de schaatsster van Team Royal A-ware op het ijs in Tilburg. Schouten moest het, net als tijdens de koers in Alkmaar begin december, zonder haar trouwe ploeggenoot Carien Kleibeuker doen, wat de uitgelezen kans was voor andere ploegen om de Nederlands kampioene moe te rijden en haar voor de eerste keer dit seizoen te verslaan.

Ondanks de vele pogingen bleef het peloton bij elkaar, met een massasprint als gevolg. De dames van ZiuZ, die het zonder de zieke Bianca Bakker moesten doen, probeerden Schouten te verrassen door de sprint vroeg aan te gaan. Schouten zat in de trage slotfase even gevangen in het peloton, maar vond op het voorlaatste rechte stuk de ruimte en dook als eerste de laatste bocht in.

Op de laatste 100 meter kwam een tiende zege niet meer in gevaar. Met ruime voorsprong gleed ze over de finish. Achter haar maakten Manon Kamminga en Imke Vormeer het podium compleet. "Met Carien erbij was het een heel andere koers geweest, maar het is toch gelukt. Ik laat zien dat ik niet alleen snel, maar ook sterk ben."

Beloften
Bij de beloften werd er hard gekoerst in Tilburg. Ondanks de vele ontsnappingspogingen lukte het een kopgroep van vijf pas om in de slotfase van de wedstrijd weg te blijven. Wabe de Rooij, Rienk Engele, Gijs Verduijn, Joerec Cijsouw en Koen Klinkhamer gingen samen de finale in, waarin Wabe de Rooij spectaculair als eerste over de finishlijn kwam. De schaatser van Team Ormer ICT/New Care gleed na de streep onderuit en knalde hard de kussens in. Na een korte check kwam hij toch, al strompelend, het podium beklimmen.

"Dit was mijn eerste overwinning bij de beloften. Dan juich je en raak je je evenwicht kwijt", vertelt de winnaar, terwijl er een ice pack om zijn enkel wordt gebonden. "En als dat nou mijn enige valpartij was deze wedstrijd, maar ik viel in het begin ook al. Gelukkig kwam ik tegen de boarding en kon ik doorrijden, maar het kostte veel energie."

Daarna werd er ook nog eens keihard en aanvallend gereden door het peloton, dat tijdens deze doorstroomwedstrijd voor een gedeelte ook uit C-rijders bestond. Net zoals de top twintig van de beloften vandaag ook in de Topdivisie meerijden. "Dat had ik zelf ook wel gewild, maar daar had ik helaas te weinig punten voor. Maar het pakt eigenlijk wel best uit nu", lacht hij.

De doelen voor 2019? Die liggen op natuurijs. "We gaan naar Oostenrijk en Zweden, daar wil ik me op mijn best laten zien. Het mooiste is dat daar meerdere factoren meespelen zoals de kou, maar toch moet je dat uitschakelen en alleen op het schaatsen focussen. We doen ook nog eens mee met de A-rijders meedoen, en die snelheid moet je aankunnen. Het worden zware weken, maar ik ga heel veel leren."

Klik hier voor de volledige uitslagen.