Op zaterdag vindt in Dronten het NK Jeugdmarathon plaats. Al om elf uur 's ochtends barsten de eerste wedstrijden los en dat gaat de hele dag door, tot om half vijf 's middags de laatste huldigingen geweest zijn. Een van de favorieten is Anna van den Bos. De 18-jarige rijdster uit Oostknollendam won dit seizoen al meerdere wedstrijden in de regiotop en zal tijdens het NK uitkomen in de categorie junioren A.

Van den Bos is overduidelijk goed in vorm, maar weet toch niet precies waar ze staat tijdens dit NK. Dat komt voornamelijk doordat ze nu tegen andere dames zal strijden dan ze gewend is. "Het is lastig om mijn kansen in te schatten", vertelt ze. "Tijdens het NK zijn we natuurlijk op leeftijd ingedeeld en dat is in de regiotop niet zo. In mijn categorie rijden ook een paar meiden die al bij het landelijke peloton rijden. Dat zijn denk ik mijn grootste concurrenten, want als je met de A-rijders mee kan doen, kun je natuurlijk hartstikke goed schaatsen. Ik denk dat er ook wel een paar meiden van de langebaan mee zullen doen die goed zijn. Het startveld is dus wat anders dan ik gewend ben."

Af en toe staat er in de landelijke marathoncompetitie een zogenoemde doorstroomwedstrijd op het programma. De beste regiorijdsters en beloften krijgen dan de kans om mee te doen met de dames en heren van de Topdivisie, om zo te kunnen wennen aan het niveau. Ook afgelopen weekend in Enschede was dit het geval en uiteraard stond Van den Bos aan de start.

"Dat ging eigenlijk heel goed", klinkt het opgewekt. "Daar haal ik natuurlijk wel vertrouwen uit. Het is lastig te zeggen, want bij de dames rijd je 80 rondes in een heel groot peloton en zaterdag rijden we er 35 in een veel kleiner peloton. Dat is een groot verschil en het wordt dus een heel andere wedstrijd. Maar ik voel me goed, dus ik denk dat ik wel kansen heb."

Focus
Waar veel jeugdige skeeleraars en marathonschaatsers uiteindelijk voor de langebaan kiezen, is dit bij Van den Bos vooralsnog niet het geval. Ze heeft zelfs besloten om het langebaanschaatsen voorlopig vaarwel te zeggen en zich komend seizoen alleen nog te focussen op skeeleren en marathonschaatsen. "De marathons worden volgend seizoen echt mijn hoofddoel", knikt ze.

"Ik vond het langebanen niet zo leuk meer. Marathons lijken toch wat meer op skeeleren en dat spelletje ligt mij gewoon wat beter. Het was een moeilijke beslissing om te stoppen, want ik doe het al van kleins af aan, maar ik ben blij dat ik de knoop heb doorgehakt. En als ik uiteindelijk toch nog terug wil naar de langebaan, dan is de overstap vanuit de marathon ook weer niet zo groot, zeker niet naar de drie en de vijf kilometer."

Na het NK Jeugd is het feest nog niet ten einde, want ook de grote namen uit het landelijke peloton rijden zaterdag hun wedstrijden op het ijs van Leisure World in Dronten. De toegang voor zowel het NK als de KPN Marathon Cup is gratis. Voor de thuisblijvers zijn de wedstrijden van het NK ook te volgen via een livestream op schaatsen.nl/marathon