Peter Michael heeft de dertiende KPN Marathon Cup op zijn naam geschreven. De Nieuw-Zeelander versloeg in een slopende koers Daniel Niero en Mats Stoltenborg. Bij de vrouwen zegevierde Irene Schouten voor de zevende keer in de KPN Marathon Cup. Zij was de snelste in de massasprint.

Voor Michael was het zijn eerste overwinning van het seizoen en tevens ook de laatste. De rijder van Team Brokers Flexibles had zich te laat gerealiseerd dat er nog een finalewedstrijd in Leeuwarden was. "Ik heb al tickets geboekt naar Nieuw-Zeeland", glimlachte de winnaar van de dertiende Cup. "Maar daarom kon ik vandaag nog net wat dieper gaan. Het was een hele zware wedstrijd, maar ik ben blij dat ik hem heb kunnen pakken."

Vanaf het begin regende het aanvallen op de Leisure World Ice Center in Dronten, maar niemand slaagde erin om weg te komen. Toen halverwege Evert Hoolwerf en Simon Schouten er met zijn tweeën vandoor gingen, waren Team Bouw & Techniek, Team Okay Fashion & Jeans/Interfarms en Team AB Vakwerk er als de kippen bij. Het tweetal van Royal A-ware werd een paar ronden later weer ingerekend.

Met nog een kleine veertig ronden te gaan leek er een groep, met daarin onder meer Jorrit Bergsma, Mats Stoltenborg, Crispijn Ariëns, Evert Hoolwerf en Robert Post, weg te komen. Sjoerd den Hertog en Arjan Stroetinga maakten even later de aansluiting, waarna Bob de Vries, Erik Jan Kooiman en Simon Schouten (allen van Royal A-ware) de benen stil hielden en wachtten op de kopgroep. Het gat met het peloton werd echter niet groter, mede dankzij beulswerk van Team Bouwselect.

Vijftien ronden later werd de kopgroep alsnog weer ingerekend en met nog drie ronden te gaan smeerden Peter Michael, Daniel Niero, Crispijn Ariëns en Mats Stoltenborg hem. Ariëns ging als eerste de sprint aan. De rijder van Team Okay Fashion & Jeans/Interfarms kreeg een gaatje, maar met nog een halve ronde te gaan nam Michael het stokje over. De Nieuw-Zeelander bleef vervolgens in de sprint de Italiaan Niero nipt voor. "This feels pretty good", zei een gelukkige Michael na afloop. "Op het eind dacht ik: misschien maak ik wel kans, maar op het laatste stuk dacht ik: nee, dit gaat hem niet meer worden. Gelukkig kwam het allemaal goed."

12 uit 12 voor Schouten
Bij de vrouwen stond er wederom geen maat op Irene Schouten. Zij boekte alweer haar twaalfde marathonzege van het seizoen. "Twaalf uit twaalf", glunderde de Andijkse, die in Dronten geen enkele ploeggenote bij zich had en het het dus helemaal in haar eentje moest doen. Ze hield alles in de gaten, maar kreeg geen ruimte om te ontsnappen, net als de rest van het peloton. Pas in de slotfase kregen er wat groepjes ruimte, zoals Imke Vormeer en Iris van der Stelt en even later Chantal Hendriks en Lisa van der Geest, maar beide duo's werden een paar ronden later alweer ingerekend.

Het treintje van Team Palet Vastgoedonderhoud bepaalde in de slotrondes het tempo. Ineke Dedden, Melissa Wijfje en Jade van der Molen probeerden Vormeer in stelling te brengen, maar zij was niet opgewassen tegen de sprintkanonnen Schouten, Francesca Lollobrigida en Manon Kamminga. Schouten zette in de laatste bocht de versnelling in en zag vervolgens niemand meer in de buurt komen. Lollobrigida kwam nog het dichtste in de buurt, maar het gat was riant.

Nederlands kampioene Schouten won alweer haar zevende KPN Marathon Cup (ze won ook vier van de vier wedstrijden uit de Trachitol Trophy). Na afloop zei ze blij te zijn dat de Italiaanse Lollobrigida er weer eens bij was. "Zij wilde namelijk ook graag winnen, waardoor haar ploeg voor haar ging werken", aldus Schouten, die niet meer voor het klassement gaat, ook al is ze in Leeuwarden nog aanwezig bij de finale. "Ik heb al een paar wedstrijden gemist, dus dat klassement maakt me niks meer uit." Kamminga behoudt het oranje leiderspak.

Beloften
Bij de beloften ging de overwinning voor de tweede keer dit seizoen naar Remon Vos. De rijder van Team Bouwselect was op de streep net iets sneller dan Ronald Haasjes. Halverwege de marathon pakte een groep van negentien rijders een ronde voorsprong. Casper de Gier en Leander van der Geest hadden de slag gemist en gingen vervolgens met zijn tweeën op avontuur. Niet veel later hadden ook zij een ronde voorsprong te pakken. Een groep van 21 rijders moest dus gaan bepalen wie de winnaar werd van de dertiende KPN Marathon Cup.

In de laatste tien ronden versnelden Remon Vos en Ronald Haasjes meteen uit de kopgroep en het tweetal kreeg meteen een grote voorsprong. Roel Boek maakte vervolgens als enige de aansluiting, maar hij moest een paar ronden later het tweetal weer laten gaan. Zij aan zij kwamen Vos en Haasjes op het laatste stuk en zo werd de strijd op de streep beslist. Uiteindelijk zette Vos zijn schaats net iets eerder over de streep en mocht hij zijn tweede zege van het seizoen bijschrijven. 

Klassementen
Sjoerd den Hertog lijkt voor het tweede jaar op rij het eindklassement te winnen. Zijn voorsprong op de nummer twee Crispijn Ariëns is 43 punten. Ook Manon Kamminga staat er heel goed voor, haar voorsprong op haar naaste belager Imke Vormeer is 29 punten. Bij de beloften is Leander van der Geest de te kloppen man. Zijn voorsprong op Casper de Gier, de nummer twee in het klassement, is 34 punten. Bij de laatste wedstrijd vallen er nog 35 punten te verdienen (exclusief vijf punten voor een gepakte ronde).

Klik hier voor de volledige uitslagen.