Tickets
Shop
Nieuws 02 feb 2019

Marathon of sprinten, Merijn Scheperkamp vindt het allemaal mooi

Hij won al brons bij het WK Inlineskaten, hij schreef een marathon in Haarlem op zijn naam en Merijn Scheperkamp was bij het NK Afstanden bij de junioren A ook de snelste op de 500 meter. "Ik had niet verwacht dat ik al zo hard zou rijden. Ik ben wel een goede sprinter, maar dat ik ook de 500 meter win is echt top."

Foto : Nol Terwindt

Merijn Scheperkamp is zo'n jongen, die alles kan. Skeeleren, langebaan en marathonschaatsen; het gaat hem allemaal goed af. "Zolang ik het leuk vind, blijf ik het doen", stelt hij. "Later moet ik me misschien wel specialiseren en echt voor de langebaan of juist de marathon kiezen. Maar op het moment vind ik het heerlijk om de twee schaatsdisciplines en het skeeleren te combineren. In de zomer skeeler ik en in de winter richt ik me op het schaatsen."

"Officieel gaan de marathon en de 500 meter niet goed samen, maar tot nu toe gaat het me wel goed af. Fysiek ben ik nog niet helemaal uit ontwikkeld. Ik ben nog niet zo breed en sterk als sommige leeftijdsgenoten, dus ik moet het op het ijs echt van mijn techniek hebben. Ik kan wel zuinig rijden en als ik achter iemand zit, dan laat ik niet los. Op de 500 meter kun je je echter niet achter iemand verschuilen en moet je het zelf doen."

Scheperkamp zit in de opleidingsploeg van de marathonploeg Okay Fashion & Jeans en hij rijdt onder die vlag bij de beloften. Zo won hij laatst nog de marathon in Haarlem. "Ik schaats daar met Yves Vergeer en Jordy van Workum, die ook in actie komen bij het NK Allround. Op de langebaan train ik met het RTC Noord in Friesland en daar krijg ik training van Wout van de Ploeg. Ik gebruik de marathons nu vooral als training voor het langebaan schaatsen, waar ik die extra duurtrainingen goed kan gebruiken."

"Ik vind het leuk om verschillende sporten te doen. Met het RTC gingen we laatst ook ijshockeyen om onze sprintspieren te trainen of roeien. Het is goed om je als sporter veelzijdig te ontwikkelen. Op de langebaan ben ik ook een allround schaatser, maar het sprinten is wel meer mijn ding. Ik had echter niet verwacht dat ik hier al zo hard zou rijden. Afgelopen week had ik juist stress voor dit toernooi. Ik wilde hier zo graag hard rijden, maar op de training ging het juist wat minder. Mijn trainer zei dat ik me geen zorgen moest maken en dat ik wel goed was. Dat gaf me vertrouwen."

Zijn vader, Marcel Scheperkamp, zat vroeger ook in Jong Oranje en Merijn wil graag in zijn voetsporen treden. Via het Nederlands kampioenschap hoopt hij zich te plaatsen voor het WK Junioren. Met zijn winst op de 500 meter is de Hilversummer alvast goed op weg. Janno Botman en Serge Yoro werden op de 500 meter tweede en derde.


Deel dit artikel op
Ben jij een echte schaatsfan? inschrijven als schaatsfan