Live
Shop
Nieuws 14 feb 2019

Knappe prestatie van Caya Scheepens op EYOF

Caya Scheepens is op het Europees Jeugd Olympisch Festival (EYOF) in Sarajevo knap negende geworden. Na het zien van de eindscore van 127,74 viel de 16-jarige kunstrijdster haar coach Nelum Boom in de armen. Met haar mooie uitvoering van de vrije kür deed ze haar tegenvallende prestatie op de korte kür de dag er voor, toen ze viel, snel vergeten.

"Ik ben hier echt heel erg blij mee!", vertelt Scheepens. "Vandaag lukte het me beter om mijn focus te houden, en dat ik dan op zo'n hoog puntenaantal eindig, in zo'n topwedstrijd, met een strenge jury… Boven verwachting! Waar ik gisteren nog eindigde met een veertiende plek, ben ik vandaag opgeklommen tot de negende positie. Maar het belangrijkste is dat mooie puntenaantal, van 127,74."

Scheepens, die al maanden last heeft van een hardnekkige enkelblessure, had een moeilijke start in Sarajevo. In haar korte kür maakte ze een foutje bij de dubbel Axel, wat een val veroorzaakte. Daardoor eindigde ze met 41,38 punten in de middenmoot van het veld van 30 deelnemers. Op donderdag herpakte Scheepens zich met een technisch zeer stabiele en elegante kür. In haar lange kür liet ze haar niveau zien met een triple Loop, twee triple Salchows waarvan één in combinatie met dubbel Toeloop, een triple Toeloop en twee dubbel Axels. Het leverde Scheepens een score op van 86,36 punten en het puntentotaal van 127,74 was goed voor de negende plek in het eindklassement.

Ook coach Nelum Boom is heel tevreden over het resultaat. "Caya maakte gisteren nog een paar foutjes. Vandaag viel alles op zijn plek, beter kon niet, dit is echt fantastisch!" Gevraagd naar het verschil tussen de prestaties van haar pupil op de korte kür woensdag en de vrije kür donderdag, licht Boom toe: "Ze hield vandaag haar concentratie beter vast. Een overvol stadion is best indrukwekkend. Dat zijn we niet gewend. Door die ervaring gisteren was Caya daar vandaag beter op voorbereid."

Schaatsgrootmacht
Met kop en schouders stak Anna Shcherbakova boven het veld uit. De 14-jarige Russin is nu al nationaal kampioene bij de senioren. Ze is nog te jong om mee te mogen doen aan het WK of de Olympische Spelen, maar wel aanwezig bij het EYOF. Shcherbakova werd eerste met een puntentotaal van 202,79. Net zoals bij het EYOF, is de verwachting dat bij het WK voor junioren in maart de Russische schaatssters aan de top staan.

Heeft Boom deze week nog iets op kunnen steken van de schaatsmacht? "In Rusland is kunstrijden heel groot. Het is populair, er zijn heel veel middelen beschikbaar. Ze staan op een onmetelijk hoog niveau. Jammer is dat ze niet delen. We hebben natuurlijk wel goed gekeken, bij de trainingen en bij de wedstrijd. Maar er worden hier amper nog puntjes op de i gezet."

"De schaatsers krijgen zo vlak voor de wedstrijd geen aanwijzingen meer, als toeschouwer krijg je niks te horen", vervolgt Boom. "Je kunt leren door te kijken naar de prestaties maar heel veel wijzer word je er hier niet van. Anderen delen wel, ik heb ook andere internationale coaches gesproken. Dat is mooi. Al met al is het EYOF niet alleen voor Caya maar ook voor mij een mooie ervaring geweest."

Klik hier voor de volledige uitslag.


Deel dit artikel op
Gerelateerde artikelen
Ben jij een echte schaatsfan? inschrijven als schaatsfan