Na drie keer zilver gaat Julia van Dijk (12) op het NK Kunstrijden in Den Haag nu voor een gouden medaille. Met Mikai van Ommeren en Roos van der Pas vecht ze bij de Advanced Novice een mooie strijd uit op het ijs. "Het gaat tussen onze drieën", vertelt de Tilburgse kunstschaatsster, als ze in een mooi pakje op de tribune plaatsneemt. Ze heeft net een prachtige korte kür laten zien op Arabische muziek.

Julia van Dijk kijkt op de Challenge Cup in Den Haag haar ogen uit. Het niveau van de internationale kunstschaatswedstrijd, waar tegelijk het NK Kunstrijden wordt gehouden, is razend hoog. Op het ijs van De Uithof wordt de ene na de andere dubbele axel, triple en ander moeilijk element gesprongen en dat hoopt de 12-jarige leerling van het Koning Willem 2 College in Tilburg ook allemaal te kunnen. 

Bij de senioren vrouwen doen sterke de Japanse kunstschaatssters Wakabe Higuchi (winnares vorig jaar en zilver op WK) en Rika Kihira (winnares Four Continents Cup, tegenhanger van EK) mee en de Tilburgse schaatsster hoopt dat ze ooit net zo goed is als zij. "Die Wakabe springt zulke mooie elementen en ze maakt alles zo mooi af. Die zweefstanden van haar zijn zo goed. Daar ben ik nog niet zo stabiel in en ik ben hard aan het trainen om mijn zweefstanden beter te maken. Van mezelf ben ik best wel stijf en ik vind het moeilijk om mijn been zo hoog te krijgen. Door veel te stretchen en veel de split en de spagaat te oefenen, hoop ik dat te verbeteren."

Avontuur naar Egypte
Vorig jaar werd Van Dijk op de Challenge Cup derde bij de Basic Novice en nu wil ze hoge ogen gooien bij de Advanced Novice. "Mijn doel is vooral om Nederlands kampioen te worden en verder wil ik me graag testen met de buitenlandse schaatssters. In Nederland gaat het best goed, maar het niveau van die buitenlandse meiden ligt nog veel hoger. Zo kun je triples met verschillende uitgangswaarde springen. Bij de ene triple moet je prikken en bij de andere moet je gewoon staan, voordat je de triple ingaat. Dat levert verschillende punten op."

Bij de korte kür eindigde Van Dijk met haar 32,13 punten op de elfde plaats, terwijl Mikai van Ommeren vierde werd achter de Japanse Sara Honda. "Ik ben best tevreden, maar er konden ook dingen beter", analyseert Van Dijk. "Ik was blij dat ik de triple Salchow na een lange tijd weer landde. Mijn korte kür heb ik op Arabische muziek gedaan. Ik probeerde de jury echt mee te slepen in mijn verhaal en nam ze op avontuur naar Egypte. Ik vind het belangrijk dat de jury het naar haar zin heeft."

"Het springen van moeilijke elementen vind ik het leukste om te doen. Ik ga graag de hoogte in en als een sprong dan lukt dan geeft me dat zo'n fijn gevoel", vertelt Van Dijk, die al sinds haar vierde aan kunstrijden doet. "Natuurlijk val je soms wel hard of heb je soms spierpijn. Maar na mijn trainingen doe ik altijd braaf mijn oefeningen van de fysiotherapeut en dan heb ik minder pijn. Het klinkt misschien raar, maar een beetje pijn hoort bij deze sport erbij."

Klik hier voor alle uitslagen.

Door Natasha Smit - Laatste update op 22 feb om 09:50