In de rubriek 'dilemma's op donderdag' confronteert schaatsen.nl elke week bekende en minder bekende schaatsers met grote en kleine dilemma's. Zo leren we de schaatsers pas écht goed kennen! Deze week is het de beurt aan Elma de Vries.

Bio
Naam: Elma de Vries
Geboortedatum: 20 maart 1983
Geboorteplaats: Haule
Team: BTZ.nl
Specialiteit: marathon (schaatsen en inlineskaten)
Opmerkelijk: Sinds september is De Vries topsporter af, maar als ploegleider is ze nog regelmatig op en langs de ijsbaan te vinden.
Twitter: @elmadevries
Instagram: @elmavries

Dilemma's
Kunstijs of natuurijs
"Natuurijs. Dat is lekker buiten in de natuur. Nu ik gestopt ben met schaatsen kan ik me niet voorstellen nog voor de lol rondjes te rijden op de kunstijsbaan. Dan ga ik liever buiten fietsen. Maar als er natuurijs ligt, wil je wel schaatsen. Een paar jaar geleden kon je op de Weissensee over het grote meer naar Dolomitenblick schaatsen. Het gevoel dat je dan hebt, is met niets anders te vergelijken."

Haaksbergen of Weissensee
"Daar is geen twijfel over mogelijk: de Weissensee. Haaksbergen is hartstikke leuk, ik heb er vaak gewonnen en ik heb er absoluut goede herinneringen aan. Er hangt altijd een goede sfeer, maar het blijft rondjes rijden. Dan zijn de lange stukken op de Weissensee toch een stuk leuker."

Langebaan, inlineskaten of marathon
"Inlineskaten. Overal zitten wel voor- en nadelen aan, maar uiteindelijk vind ik die sport het mooiste. Als je de organisatie van de langebaan en de fairness van het marathonschaatsen zou kunnen implementeren in het inlineskaten dan heb je het ideaalplaatje. Het inlinen is toch wel het mooiste. Het is een zomersport, dus meestal is het mooi weer en het wordt overal in de wereld beoefend. Er is een hoog niveau en de sfeer rond de wedstrijd en tussen de rijders is altijd heel goed."

Helikopter of motor
"Helikopter, haha. Dat is toch bijzonderder. Motorrijden is heel leuk om te doen, maar wat dat aangaat is vliegen met de helikopter toch wel het echte werk."

Dit bericht bekijken op Instagram

Achter de wolken....

Een bericht gedeeld door Elma De Vries (@elmavries) op

Wintersport of zomervakantie
"Ik vind wintersport heel leuk, maar ik zou niet alleen maar op wintersport willen gaan. Dan zit je toch wel vast aan een gebied, dan ga je skiën of snowboarden en dat is het dan. Dat vind ik super leuk, maar het leuke aan de zomervakantie is dat je veel verschillende dingen kan doen, een stad bezoeken bijvoorbeeld. Ik houd ook wel van mooi weer. Dat kan met wintersport ook wel natuurlijk. Ik ben wel eens in mijn T-shirtje van de berg af geskied. Ik blijf een beetje in het midden."

Koffie of thee
"Koffie. Meestal drink ik niet meteen koffie bij het ontbijt, tenzij we in een hotel zitten tijdens een trainingskamp bijvoorbeeld. Het is wel het eerste wat ik doe als ik op mijn werk kom."

Boek lezen of film kijken
"Ik houd enorm van lezen. Ik kijk wel veel films en series en ook vaak naar de televisie, maar de eigen verbeelding kan daar niet tegen op. Ik heb veel favoriete boeken. Ik heb laatst De Kathedraal van de Zee gelezen. Daar is op Netflix ook een serie van. Die heb ik gekeken, maar dan is het boek toch wel leuker. En dat is vaak zo. Ik lees voornamelijk fictie. Soms ook wel biografieën, maar dan eigenlijk alleen omdat ik het verhaal achter de sporter interessant vind. Toen ik in Jong Oranje zat, kreeg ik al de Lord of the Rings boeken van Beorn Neijenhuis. Dat was nog voordat die hele hype ontstond in Nederland met de films. In de Engelstalige landen was het toen al een heel ding."

Aanmoedigen of aangemoedigd worden
"Tegenwoordig is dat aanmoedigen hè. Als toeschouwer kan ik enorm meeleven. Dat vind ik wel leuk ook eigenlijk. Ik ben nu ploegleider en ik zit dan volop in de wedstrijd, maar ik hoef zelf helemaal niets te doen. Dat is eigenlijk wel heel relaxed. Ik ben zelf niet heel zenuwachtig, want je hebt er toch geen invloed op. Als je zelf rijdt is aangemoedigd worden wel leuk, maar meestal hoorde ik dat niet eens. Als mensen na de wedstrijd aan me vroegen of ik ze hoorde roepen, was dat voor niets. Ik hoorde bijna nooit wat tijdens de wedstrijd. Ik vind het superleuk dat al die mensen er staan en je krijgt het ook wel mee, zeker voor en na de wedstrijd, maar tijdens de wedstrijd heb je dat helemaal niet door. Ik kon alleen stemmen herkennen als het slecht ging."

Dit bericht bekijken op Instagram

Koud hè! #weissensee

Een bericht gedeeld door Elma De Vries (@elmavries) op

Laat naar bed of vroeg uit de veren
"Laat naar bed. Duidelijk. Heel vaak komen we ook wel laat thuis, maar ik ben wel gewoon een avondmens. Mijn coach bij Jong Oranje zei het al: 'Elma is niet naar bed te knuppelen en er niet uit te slaan'. Ik kan gewoon heel goed uitslapen."

Fietsen of krachttraining
"Fietsen vond ik wel leuker. Krachttraining is wel een fijne training, omdat je heel makkelijk de zwaarte kan bepalen. Als je je wat minder voelt, doe je er vijf kilo minder op en als je je goed voelt, doe je vijf kilo extra. Je kan makkelijk inschatten hoe moe je van die training wordt. Fietsen vind ik wel leuker. Lekker buiten bezig zijn."

Hond of kat
"Wij hebben nu een kat, Cube. Het is wel makkelijk, want ze gaat zelf door het luikje naar buiten. Honden vind ik ook wel leuk, maar het is gewoon iets meer werk. De buurvrouw is ook superlief. Soms denk ik dat Imke (Vormeer, haar vriendin, red.) haar heeft gevraagd om eten te geven en denkt Imke dat ik dat heb gevraagd, dan kunnen we haar gewoon nog op de dag dat we weggaan vragen om voor de kat te zorgen. Dan geeft ze een keer per dag wat eten en verder redt de kat zichzelf wel. Ideaal."

Zelf koken of uit eten
"Hmm. Ik heb een tijd gehad dat we met de langebaanploeg op kamp gingen en dat we met zijn allen uit eten gingen. Dan zaten we in een bungalow bijvoorbeeld, maar gingen we zo vaak uit eten dat ik wel blij was als ik ook een keer thuis wat kon klaarmaken. De laatste tijd kook ik veel zelf, ook vaak op trainingskamp en thuis ook altijd. Ik vind het wel leuk om zelf wat te koken, maar niet voor mezelf. Als ik alleen thuis ben, vind ik het niet leuk. Als er mensen komen is het wel gezellig en kun je daarna lekker doorploffen op de bank."

Dit bericht bekijken op Instagram

Er was wind, natuurlijk. Maar gelukkig wel droog. Nog 1 keer afzien in de Hel van Hallum, waar we niet met de mannen zouden starten, maar naar bleek wel met de Masters. Wederom veel lieve woorden en bedankjes en kadootjes. En ja, om een vaak gestelde vraag te beantwoorden, ik had graag op het podium gestaan vandaag. Maar zeg nou eerlijk, het is toch ook juist goed dat het niet zo was. Het aftrainen is al begonnen en om hier te winnen moet je sterk zijn, moet je topfit zijn. Op ervaring, op talent en op wilskracht kom je een heel eind, maar het is mooi geweest. Beter getrainde dames, bij wie de honger om te winnen nog niet gestild is hebben me vandaag verslagen. En zo hoort het. Ik mag voortaan genieten vanaf de zijlijn. Samen met de mensen die jarenlang van mij genoten hebben .

Een bericht gedeeld door Elma De Vries (@elmavries) op

Strenge coach of 'aai over de bol'
"Allebei. Ik denk dat ik meer een 'aai over de bol' coach ben. Alleen als ik het idee heb dat ze de kantjes ervan af lopen, kan ik ook wel streng optreden. Het is gelukkig nog niet voorgekomen. Ik heb in mijn eigen carrière ervaren dat het vooral ook leuk moet zijn. Natuurlijk moet er hard getraind worden en moet je iemand af en toe een schop onder zijn kont geven, om even door te zetten. Maar op het moment dat het niet gaat, heeft het niet zoveel zin om door te gaan. Dan kun je ze beter even moed inpraten, zo van: het komt wel weer goed. Dat is beter dan dat je ze pusht tot het moment dat ze het niet meer leuk vinden, afhaken of de kwaliteit ook minder wordt. Zelf had ik wel iemand nodig die me achter de broek aanzat. Ik had er ook heel veel baat bij om in en groep te trainen, want dan stond de groep op mij te wachten. Als ik alleen moest trainen, was dat minder."

Zingen of dansen
"Dansen denk ik, maar ik sta zeker niet als eerste op de dansvloer. In mijn hoofd ben ik wel een goede zangeres, maar ik denk dat anderen daar anders over denken."

Altijd 's nachts trainen of op het publieksuur
"Doe dan maar het publieksuur. Lachen joh. Toen ik nog bij DSB zat hebben we ook regelmatig op het publieksuur geschaatst, omdat die meiden ook moesten werken. Ze konden niet op andere uren en we wilden toch wel samen trainen. Gingen we lekker tussen die groepen door, een beetje met je heupen over de binnenboarding. Fantastisch was dat. Ik geef nu ook training aan een groepje tijdens een publieksuur en dat is gewoon mooi. Het is wel lastig soms, maar niet alle publieksuren zijn even druk gelukkig. Als je op maandagmiddag naar Hoorn gaat, heb je de ijsbaan bijna voor jezelf. Als je dinsdagavond naar Thialf gaat, kun je het wel vergeten. Dan kun je lekker in een groep meerijden, maar verder kun je niet zoveel."

Meer dilemma's op donderdag lezen? Klik hier!

Door Sjors Leek - Laatste update op 14 mrt om 14:26