Op de slotdag van het Europees Jeugd Olympisch Festival (EYOF) in Sarajevo hebben de Nederlandse shorttrackers een bronzen medaille gepakt op de mixed relay. Eerder op de dag was er individueel geen succes voor Talent TeamNL.

In de finale van de mixed relay nam Nederland het op tegen de sterke teams uit Hongarije, Polen en Rusland. De uitgestippelde strategie van coaches Benny Bruggemans en Bas van Weerden was er een van 'geen fouten maken en zo hard mogelijk gaan'. Hongarije nam al gauw de leiding en breidde gestaag een voorsprong op.

Daarachter reed Polen op de tweede stek en was het stuivertje wisselen tussen Rusland en Nederland voor een podiumplek. Na het wegvallen van de Russen wist de oranje equipe, bestaande uit Michelle Velzeboer, Yael Prenger, Jesse Speijers en Zeno de Boer, het brons veilig te stellen. In de laatste drie ronden werd het nog even spannend voor Hongarije, kwam Polen een keer langszij maar dat foutje werd snel hersteld.

Op de 1000 meter strandden de Nederlandse shorttrackers in de kwartfinales. Velzeboer en Prenger werden in hun kwartfinales bestraft met een penalty en daardoor uitgeschakeld. Bij de heren waren Speijers en De Boer goed op weg, maar beiden verloren hun koppositie gedurende de rit en zakten terug naar de vierde plaats. De eindzeges gingen naar de Russin Petra Rusnakova en Attila Talabos uit Hongarije.

Driekleur
De eer om de Nederlandse vlag te dragen bij de sluitingsceremonie valt ten deel aan De Boer. Vooral vanwege zijn gedrag. "Kenmerk van het EYOF is het leren presteren", licht chef de mission Kayan Bool zijn keuze toe. "Daarom heb ik bij het kiezen voor een vlaggendrager verder gekeken dan alleen naar de prestaties. Ook het gedrag draagt heel erg bij in iemands verdere ontwikkeling."

"En dit gedrag wil ik belonen en aanmoedigen onder jonge sporters", vervolgt Bool. "Zeno is zelfstandig, reflecteert kritisch op zijn eigen prestaties en gedrag, gaat goed om met teleurstellingen. Dat zijn allemaal vaardigheden die hem helpen om zich optimaal te ontwikkelen. Hij draagt de olympische kernwaarden van TeamNL echt in zich; samen, excelleren en respect. Daarom draagt hij vanavond onze driekleur."

Klik hier voor de volledige uitslag.