Tickets
Shop
Nieuws 17 dec 2019

Welke schaatsers werden eerder Sportman of -vrouw van het jaar?

Suzanne Schulting kan woensdag 18 december net als vorig jaar verkozen worden tot Sportvrouw van het jaar. Nederland is in het schaatsen al jaren goed vertegenwoordigd tijdens het gala. Maar liefst dertig procent van de sporters die hier ooit in de prijzen vielen, kwamen uit het kunstrijden, shorttrack of langebaanschaatsen. Schaatsen.nl geeft jou een overzicht van alle schaatsers die ooit met de award naar huis zijn gegaan.

Foto : Henk Seppen

1959-1964 – Sjoukje Dijkstra, kunstrijden
Vijf op een rij! Kunstschaatsster Sjoukje Dijkstra was de tweede vrouw én de eerste schaatsster die Sportvrouw van het jaar werd. Door topprestaties verdedigde ze die titel ook de vier daaropvolgende jaren. In 1962, 1963 en 1964 werd ze wereldkampioene en van 1960 tot en met 1965 werd ze Europees kampioene.

Sjoukje Dijkstra (links) rijkt de 'Sjoukje Dijkstra Trophy' uit | Foto : Soenar Chamid

1961 – Henk van der Grift, langebaan
Het grootste succes van Van der Grift was in 1961, toen hij in Göteborg wereldkampioen allround werd. Daarvoor kreeg hij ook de onderscheiding voor sportman van het jaar. Zie in onderstaande video van het Nederlands Instituut voor Beeld en Geluid hoe hij onthaald werd na zijn overwinning.

1966 en 1970-1972 – Ard Schenk, langebaan
Ard Schenk won in zijn carrière ontzettend veel prijzen, maar er was één jaar waarin de alleskunner uit Noord-Holland hoogtij vierde. In 1972 werd hij Europees- en wereldkampioen allround, won hij maar liefst drie medailles op de Olympische Spelen (1500 meter, vijf kilometer en tien kilometer) én werd hij derde op het WK Sprint. In zijn carrière won hij vier keer de titel voor Sportman van het jaar.

Ard Schenk (rechts) geeft de KNSB oeuvreprijs aan Rintje Ritsma | Foto : Soenar Chamid

1966 en 1967 – Kees Verkerk, langebaan
In 1966 werden Ard & Keessie samen uitgeroepen tot Sportman van het jaar. De verkiezingsuitslag eindigde in een ex aequo. 1967 was hét jaar voor Verkerk. De langebaanschaatser won toen alle grote allroundtoernooien op de schaatskalender (het NK Allround, EK Allround en WK Allround). Daarnaast zette hij ook nog eens drie wereldrecords neer (grote vierkamp, 1500 meter, 5000 meter). 

1967 – Stien Kaiser, langebaan
Stien Kaiser won op het WK Allround van 1967 drie afstanden en ze had een voorsprong van vier punten op de nummer twee in het eindklassement. Dat was meer dan genoeg om de titel Sportvrouw van het jaar 1967 te veroveren. 

Stien Kaiser (rechts) met Ans Schut en Carry Geijsen op het sportgala 2008 | Foto : Soenar Chamid

1970 – Atje Keulen-Deelstra, langebaan
Ook Atje Keulen-Deelstra bleek in 1970 een alleskunner. Ze belandde op zowel het WK Allround (goud) als het WK Sprint (brons) op het podium en verkreeg daarmee meer dan terecht de titel sportvrouw van het jaar.

1975 – Dianne de Leeuw, kunstrijden
Het jaar 1975 was voor Dianne de Leeuw een bijzonder jaar. Na vijf nationale titels stond ze ook internationaal op de hoogste trede. 

1976 – Piet Kleine, langebaan 
Langebaanschaatser Piet Kleine won in 1976 goud op het wereldkampioenschap allround en veroverde ook een gouden medaille op de tien kilometer op de Olympische Spelen: alle ingrediënten dus voor een Sportman van het jaar.

Piet Kleine (links) op een galadiner voorafgaand aan het WK allround in 2018 | Foto : Richard Wareham

1980 – Annie Borckink, langebaan 
Waar ze normaal altijd in de middenmoot meereed, pakte Borckink bij de Spelen van 1980 verrassend het goud op de schaatsmijl! Hiermee verdiende ze ook de award voor Sportvrouw van het jaar.

1986 – Hein Vergeer, langebaan 
In 1986 won Hein Vergeer zowel het NK, EK, als het WK Allround. Ook werd hij tweede op het NK Sprint. Alsof zijn prijzenkast dat jaar nog niet vol genoeg was mocht hij ook de bokaal voor Sportman van het jaar in ontvangst nemen.

Hein Vergeer (rechts) op het Sportgala 2001 | Foto : Soenar Chamid

1988 – Yvonne van Gennip, langebaan 
Yvonne van Gennip won in 1988 zowel op de NK Afstanden als op de Olympische Spelen in Calgary goud op de 1500 meter, 3000 meter en 5000 meter. Op het WK allround werd de Koningin van de Winterspelen tweede. 

1989 – Leo Visser, langebaan
Visser viel vaak in de prijzen, maar in 1989 pakte hij op de allroundtoernooien alles wat hij pakken kon. Met goud op het NK Allround, EK Allround en WK Allround, mocht hij aan deze verzameling ook de prijs voor Sportman van het jaar toevoegen.

1992 – Bart Veldkamp, langebaan 
In 1992 won Veldkamp op de Olympische Spelen in Albertville na een zinderende wedstrijd het goud op de tien kilometer. Met een tijd die slechts 2,4 seconde sneller was dan die van de Noor Johan Olav Koss, won hij als enige Nederlander deze Spelen een gouden olympische medaille.

1993 – Falko Zandstra, langebaan
Net als Hein Vergeer en Kees Verkerk wist ook Falko Zandstra in één seizoen zowel het NK, EK als het WK Allround te winnen. Dat leverde hem net als zijn voorgangers ook de titel Sportman van het jaar op.

1997 – Tonny de Jong, langebaan 
Aan medailles voor Tonny de Jong geen gebrek! Met maar liefst 34 medailles was 1996/1997 haar beste seizoen. Het was een winter waarin ze niet het meeste eremetaal haalde, maar wel het beste resultaat. Goud op het EK Allround, brons op het WK Allround én niet te vergeten: Sportvrouw van het jaar 1997! 

1998 – Gianni Romme, langebaan
Twee schaatsers pakken de prijzen dit jaar! Gianni Romme haalde in 1998 op de WK Afstanden én de Olympische Spelen in Nagano goud op de vijf en tien kilometer. De man van Mars liet het hier echter niet bij zitten. In de vier opvolgende jaren haalde hij maar liefst vijftien gouden medailles, verspreid over alle toernooien. Sportman van het jaar werd hij echter alleen in 1998.

1998 – Marianne Timmer, langebaan
1998, het jaar van: 'Timmertje Timmertje wat ga je doen?' Op de Olympische Spelen in Nagano liet Marianne Timmer zien wat voor een fantastische schaatser TeamNL in huis had. Op zowel de 1000 meter als de 1500 meter won ze goud. In de afgelopen jaren is de oud-schaatsster nog steeds verbonden aan het Sportgala. Sinds 2016 maakt Timmer deel uit van de vakjury van het Sportgala.

Marianne Timmer en Gianni Romme in 1998 | Foto : Soenar Chamid

2002 – Jochem Uytdehaage, langebaan
Op de Spelen in Salt Lake City volgde Jochem Uytdehaage, Gianni Romme op als langeafstandskampioen. Op de vijf en de tien kilometer nam Uytdehaage het goud over van Romme.

2003 – Erben Wennemars, langebaan
Op het WK Sprint werd de sprinter dan wel 'slechts' derde. Op de WK Afstanden won hij zowel de 1000 als de 1500 meter. Genoeg om de titel Sportman van het jaar te veroveren. 

2006 en 2014 – Ireen Wüst, langebaan
Op haar eerste Olympische Spelen was het meteen raak voor Wüst. Ze nam op de 3000 meter het stokje over van Claudia Pechstein en won haar eerste gouden olympische medaille. In de jaren daarop volgende er nog veel meer: acht jaar later kon de dame uit Goirle zichzelf de beste Nederlandse olympische sportster ooit noemen. 

Ireen Wüst op het Sportgala 2006 | Foto : Soenar Chamid

2007 – Sven Kramer, langebaan 
Sven Kramer kon in 2007 aanschuiven in het rijtje met schaatsers die alle drie de allroundtoernooien in één seizoen won. Hiernaast prolongeerde hij bij de WK Afstanden zijn drie titels (vijf kilometer, tien kilometer en de ploegenachtervolging) en wist hij bijna een vierde titel te winnen. Op de 1500 meter was hij één tiende van een seconde verwijderd van het goud. Kramer zelf staat overigens niet bekend als een grote fan van het gala.

2010 – Mark Tuitert, langebaan
Nadat hij jarenlang nét naast het podium greep, was het voor Mark Tuitert in 2010 exact op het juiste moment raak. Op de Olympische Spelen in 2010 won hij met een fenomenale tijd goud op de 1500 meter in Vancouver. 

Mark Tuitert op het Sportgala 2010 | Foto : Henk Seppen

2015 – Sjinkie Knegt, shorttrack 
In 2015 werd Knegt de eerste Nederlandse wereldkampioen shorttrack. Hiermee liet De Schicht uit Bantega BMX-rijder Niek Kimman en paardrijder Jeroen Dubbeldam achter zich in de verkiezing voor Sportman van het jaar.

2018 – Kjeld Nuis, langebaan
Kjeld Nuis neemt met niets minder dan goud genoeg! Zo ook op de Olympische Spelen in PyeongChang. Op zijn favoriete afstanden, de 1000 meter en de 1500 meter, was hij de beste en hierom werd hij ook eerste in de race om Sportman van het jaar.

2018 – Suzanne Schulting, shorttrack
Suzanne Schulting werd vorig jaar Sportvrouw van het jaar door de eerste Nederlandse shorttrackster ooit te zijn die met goud terugkeerde van de Olympische Spelen. Dit jaar is ze weer genomineerd. Lukt het haar om haar titel te verdedigen?

Suzanne Schulting op het Sportgala 2018 | Foto : Soenar Chamid

Deel dit artikel op
Ben jij een echte schaatsfan? inschrijven als schaatsfan