Tickets
Shop
Nieuws 29 dec 2019

Welke kant valt het dubbeltje op voor Nuis?

De KPN NK Afstanden zitten erop en daarmee zijn ook de startbewijzen voor de EK's en WK's verdeeld. Althans, bijna allemaal, een aantal schaatsers is ondanks hun goede resultaten nog niet zeker van deelname. Dat heeft voornamelijk te maken met de afwezigheid van Kjeld Nuis. Wat gaat er met de sprinter gebeuren?

Foto : Sander Chamid

De tweevoudig olympisch kampioen meldde zich vorige week met griep af voor de nationale titelstrijd in Heerenveen. Na zes dagen hoge koorts en een voorhoofdholteontsteking besloot hij in overleg met de medische staf van Team Jumbo-Visma dat racen niet verantwoord zou zijn. Nuis is daardoor nu afhankelijk van de KNSB voor aanwijsplekken voor de komende EK en WK Afstanden. Dat zou dan ten koste gaan van de nummers drie op de 1000 en 1500 meter, Dai Dai N'tab en Koen Verweij.

Verweij sprak zaterdag na het ophalen van zijn bronzen plak op de 1500 meter al duidelijke taal, en ook N'tab is na de 1000 meter stellig over 'zijn' startplek. "Ik vind dat Nuis pech heeft. Ik lig nu maar een paar tienden achter op Krol en Verbij en ik heb dus alle recht op dat WK-ticket. Het is het risico van het vak wanneer je niet gaat rijden. Als iemand anders dan hard rijdt, hoort die erbij te zitten", luidt het.

Hutje op de hei
Toch was Nuis niet helemaal afwezig in Thialf; zondag kwam hij op het middenterrein samen met zijn zoontje de officiële eerste herdenkingsmunt slaan van het Jaap Eden Vijfje, maar was verder niet aanspreekbaar voor vragen over bijvoorbeeld zijn fysieke gesteldheid. Jac Orie wilde daar wel kort over praten. "Het gaat nog niet goed, anders had hij hier wel gereden. Die jongen is gewoon hartstikke ziek geweest met allerlei complicaties", verdedigt de coach de aanwezigheid van zijn pupil.

"Ik vind het helemaal niet erg dat die jongen die munt drukt. Moet hij dan op een hutje op de hei gaan zitten? Je moet jezelf de vraag stellen: is Kjeld Nuis het type dat recht heeft op de aanwijsplek? Gezondheid is veel belangrijker dan schaatsen", vervolgt Orie. "Als hij hier had gereden, hadden we een veel te groot risico met hem genomen. Ik ga er niet over, maar ik zou Kjeld aanwijzen gezien de tijden die hij kan rijden."

De WK Afstanden zijn pas in februari, maar of Nuis tijdens de EK over tien dagen - als hij de aanwijsplek krijgt - eigenlijk wel weer de oude zou kunnen zijn? "Ik denk dat het haalbaar is, maar daar heb je nooit zekerheid over. Ik kan me de frustratie van de andere mannen natuurlijk goed voorstellen, maar zij snappen ons toch ook? Gelukkig hoef ik de keuze niet te maken."

Een definitieve uitspraak wordt begin deze week verwacht.


Deel dit artikel op
Ben jij een echte schaatsfan? inschrijven als schaatsfan