Team Reggeborgh is in beroep gegaan tegen het besluit van de KNSB om Kjeld Nuis een aanwijsplek te geven voor de WK Afstanden in Salt Lake City (13-16 februari). Dai Dai N’tab en Koen Verweij lopen hierdoor de 1000 en 1500 meter mis. Ook wil de groene ploeg dat Ronald Mulder van start gaat tijdens de komende World Cups.

"Kjeld is gewoon een goede gast. Er is echt wel wat voor te zeggen dat hij een aanwijsplek krijgt. Maar zoals het nu gaat, vinden wij te makkelijk", vertelt Reggeborgh-teammanager Henk Schra. "Als hij echt dusdanig ziek is geweest dat hij aan de zware medicijnen zit en zich moest afmelden voor de NK afstanden, dan is het niet gezegd dat hij in februari topfit is voor de WK. Als de ploeg van Kjeld ervan overtuigd is dat dat wel zo is, dan vinden wij het niet meer dan redelijk dat er nog een skate-off wordt georganiseerd."

Een week voor de WK Afstanden zijn Nuis, Verweij en N’tab alle drie in het Canadese Calgary om deel te nemen aan een World Cup. Het voorstel van de groene ploeg om degene die daar de snelste tijd neerzet naar Salt Lake City te sturen voor de WK Afstanden. "Stel dat Kjeld wint, dan heeft hij er tenminste voor gestreden. Wint Koen of Dai Dai? Dan hebben zij het verdiend. Simpel en wat ons betreft ook rechtvaardig."

Bij de KPN NK Afstanden van afgelopen weekend eindigden N'tab en Verweij op plek drie van de 1000 en 1500 meter. Daarmee kwalificeerden zij zich in principe voor de WK Afstanden, al was het wel bekend dat de selectiecommissie nog een aanwijsplek achter de hand heeft voor calamiteiten, zoals grote afwezigen op het selectiemoment. Maandagavond werd er in het voordeel besloten van Nuis. 

Mulder
Reggeborgh gaat ook de strijd aan voor Ronald Mulder. De sprinter eindigde op de 500 meter teleurstellend elfde na materiaalpech. "De verwachting is dat Ronald sowieso het podium had kunnen halen als zijn schaats het niet had begeven", aldus Schra. "We hebben daarvoor bij de KNSB om clementie gevraagd, maar daar hebben ze niks mee gedaan. We hadden echt niet verwacht dat ze Ronald voor de EK of WK zouden aanwijzen, maar bijvoorbeeld wel voor de World Cups. Ziek zijn of materiaalpech is allebei pech. Als je degene die ziek is dan een aanwijsplek geeft en degene met een kapotte schaats compleet negeert, vinden wij dat niet terecht."

Als Reggeborgh definitief beroep aantekent tegen de aanwijsplek van Nuis, zal de geschillencommissie van de KNSB een beslissing moeten nemen. De selectieprocedure en afspraken over de aanwijsplek zijn echter voor dit seizoen in overleg goedgekeurd door de topteams. De aanwijsplek is dus volgens de regels vergeven. Er wordt daarbij verwezen naar het doel om zoveel mogelijk gouden medailles binnen te halen en dus rijders aan de start te krijgen die dat waar kunnen maken.