Suzanne Schulting maakt voor het tweede jaar op rij kans op de titel Sportvrouw van het jaar. De titelverdedigster neemt het op tegen atlete Sifan Hassan en wielrenster Annemiek van Vleuten. Bij de heren dingen voetballer Virgil van Dijk, Formule 1-coureur Max Verstappen en wielrenner Mathieu van der Poel mee naar de titel.

Sportkoepel NOC*NSF en de NOS maakten zondag de zogeheten shortlists bekend. De drie kandidaten bij de mannen en de vrouwen zijn bepaald door een vakjury onder voorzitterschap van oud-volleyballer Bas van de Goor. De winnaars worden op 18 december gekozen op het Sportgala in Amsterdam. De juryleden brengen dan hun stem uit, evenals de aanwezige sporters.

Schulting greep afgelopen winter als eerste Nederlandse de wereldtitel shorttrack. Hassan was deze zomer oppermachtig op de atletiekbaan met uniek dubbel goud op de WK in Doha. Ze won de 1500 en de 10.000 meter. Hassan verbeterde ook het wereldrecord op de Engelse mijl. Van Vleuten reed naar de wereldtitel op de weg na een solo van 100 kilometer en was de beste in de Giro Rosa en Luik-Bastenaken-Luik.

Van Dijk won afgelopen jaar de Champions League met Liverpool en plaatste zich met het Nederlands elftal voor het EK van 2020. De verdediger kreeg al de titel Europees voetballer van het jaar en is ook genomineerd voor de Gouden Bal. Verstappen zegevierde dit jaar in drie Grand Prix en eindigde voor het eerst in zijn carrière als derde in het wereldkampioenschap. Alleskunner Van der Poel veroverde de wereldtitel veldrijden, de Europese titel mountainbiken en hij won de voorjaarsklassieker Amstel Gold Race.

Vier ploegen zijn genomineerd voor Sportploeg van het Jaar 2019: de baanwielrenners van de teamsprint, de roeiers van de dubbelvier, landskampioen Ajax en de voetbalsters van Oranje. De genomineerde paralympische sporters zijn rolstoeltennisster Diede de Groot, para-skiër Jeroen Kampschreur en para-wielrenner en para-triatleet Jetze Plat. De strijd om de titel Coach van het Jaar 2019 gaat tussen Hugo Haak (baanwielrennen), Erik ten Hag (Ajax) en Sarina Wiegman (Nederlands vrouwenvoetbalteam).