Tickets
Shop
Nieuws 06 dec 2019

Openingsdag Nur-Sultan kent Nederlands onderonsje op 5000 meter

Op de eerste dag van de wereldbekerwedstrijden in Nur-Sultan (ook wel bekend als Astana) staan er vijf afstanden op het programma. De sprintliefhebbers kunnen aan hun trekken komen met de 500 meter voor mannen, de 1000 meter voor vrouwen en beide teamsprints. Wie meer van de lange afstanden houdt kan uitkijken naar de 5000 meter voor vrouwen.

Foto : Soenar Chamid

In de laatste vier ritten van de 1000 meter is telkens een Nederlandse in actie te zien. Ireen Wüst bijt het spits af tegen Vanessa Herzog in rit zeven, waarna achtereenvolgens Jutta Leerdam tegen Yekaterina Shikhova, Jorien ter Mors tegen Nao Kodaira en Letitia de Jong tegen Brittany Bowe uitkomen. Sanneke de Neeling is de vijfde Nederlandse vrouw op deze afstand. Zij komt al in de eerste rit aan de start.

Op de 500 meter mag Dai Dai N'tab in de laatste rit starten tegen Laurent Dubreuil. De hoogst geklasseerde Nederlander in het wereldbekerklassement weet dan al wat zijn concurrenten Tingyu Gao en Jun-ho Kim in de ritten daarvoor hebben gedaan. Kai Verbij zien we in rit zeven aan de start tegen Min-kyu Cha. Ronald Mulder rijdt in rit zes tegen de Russische junior Artem Arefyev en Lennart Velema werkt zijn 500 meter af in rit vier tegen Alex Boisvert-Lacroix. Michel Mulder start 's ochtends in de B-groep. 

Tijdens het weekend in Nur-Sultan staan ook de langste twee afstanden op het programma. De vrouwen werken hun 5000 meter op vrijdag af, terwijl voor de mannen zaterdag de 10.000 meter staat te wachten. Reina Anema komt als eerste op het ijs in haar rit tegen Nikola Zdrahalova, waarna Melissa Wijfje tegen veterane Claudia Pechstein uitkomt. In rit vijf zien we een Nederlands onderonsje als Esmee Visser en Antoinette de Jong de snelste tijden tot dan toe kunnen gaan aanvallen. De slotrit gaat tussen Isabelle Weidemann en Martina Sablikova. De leidster in het wereldbekerklassement, Carlijn Achtereekte, is er niet bij. 

De eerste dag van het wereldbekerweekend wordt afgesloten met de teamsprint voor mannen en vrouwen. Bij de mannen komt het vertrouwde team aan de start met Ronald Mulder, Kai Verbij en Kjeld Nuis. De drie matadoren starten in de laatste rit tegen de Chinezen. De vrouwen verschijnen met Michelle de Jong, Jutta Leerdam en Letitia de Jong op het ijs. Zij sluiten de dag af in de laatste rit tegen de sterke Russische formatie. 

De wedstrijden in Kazachstan beginnen om 13.00 uur Nederlandse tijd en zijn te volgen bij de NOS, op het YouTube-kanaal van de ISU, of op schaatsen.nl/langebaan. Bekijk hier de volledige startlijsten.


Deel dit artikel op
Gerelateerde artikelen
Ben jij een echte schaatsfan? inschrijven als schaatsfan