Tickets
Shop
Nieuws 06 dec 2019

Nederlandse shorttrackers goed begonnen op World Cup in Shanghai

De Nederlandse shorttrackers zijn prima uit de startblokken gekomen op de vierde World Cup in Shanghai. Bij de vrouwen wist iedereen zich te kwalificeren voor het hoofdtoernooi en ook de mannen pakten startplekken. De verschillende relayploegen bereikten de halve finales.

Foto : Sander Chamid

Net als bij de eerste World Cup in Salt Lake City wordt dit weekeinde de 500 meter twee keer gereden. In de eerste rit van de dag werd Suzanne Schulting tweede op de kortste afstand achter de Poolse Natalia Maliszewska. Lara van Ruijven en Yara van Kerkhof wonnen hun eerste heat. Bij de tweede omloop stonden wederom Van Ruijven en Van Kerkhof aan de start. De wereldkampioene op deze afstand pakte met ruime voorsprong de winst en Van Kerkhof wist zich in haar rit als tweede te plaatsen. 

Op de 1500 meter kwam Rianne de Vries als enige Nederlandse vrouw in actie. Zij eindigde nipt op plek drie, maar op basis van tijd was het voldoende voor een plaats in de volgende ronde. Ook op de 1000 meter kwalificeerde De Vries zich met een tweede plek. Schulting won haar heat op overtuigende wijze. 

Dubbelslag
Bij de mannen heeft Dylan Hoogerwerf zich op beide 500 meters geplaatst met een tweede plek. Op de tweede 500 meter drong ook Itzhak de Laat door tot het hoofdtoernooi. Een week geleden greep hij net naast eremetaal op deze afstand vanwege een penalty in de finale. Bram Steenaart en Melle van 't Wout strandden in de voorronden met derde plekken. 

De Laat bereikte ook de halve finales op de 1500 meter, hij werd tweede achter de Zuid-Koreaan June-seo Lee. Friso Emons kwam dit keer net tekort op de langste individuele afstand, maar wist zich wel te plaatsen op de 1000 meter. Voor Steenaart eindigde het op die afstand in de heats. Op de 1500 meter kreeg Daan Breeuwsma met twee ronden te gaan materiaalpech. Een paar uur later plaatste hij zich wel op de 1000 meter met een nipte tweede plaats achter Pascal Dion uit Canada. 

De dag werd afgesloten met de kwartfinales van de aflossingen. Op de mixed relay vocht Nederland (Van Ruijven, Schulting, Hoogerwerf en De Laat) een spannend gevecht uit met Zuid-Korea. Beide teams kwamen tegelijkertijd als eerste over de streep en zelfs op de duizendste van een seconde was de tijd hetzelfde. De Oranjevrouwen plaatsten zich zonder problemen voor de halve finales. De mannen moesten het in een sterke kwartfinale afleggen tegen Rusland en Hongarije, maar de derde plek was voldoende om door te dringen tot de volgende ronde.

Klik hier voor de volledige uitslagen. 


Deel dit artikel op
Gerelateerde artikelen
Ben jij een echte schaatsfan? inschrijven als schaatsfan