Tickets
Shop
Nieuws 15 dec 2019

Mats Siemons rijdt met zijn Amsterdamse nuchterheid iedereen naar huis

Mats Siemons is de nuchterheid zelve. Hij rijdt harder dan hij ooit heeft gereden en wint tot zijn eigen verbazing bij de B-junioren zelfs zijn eerste NK Sprint. En als je vraagt waardoor dat komt? "Ik ben laatst overgestapt op nieuwe schoenen en die zitten wel lekker", zegt hij met een plat Amsterdams accent. "En De Meent is mijn thuisbaan. Ik voel me wel thuis met die wind."

Foto : Soenar Chamid

Op zijn zevende maakte Siemons zijn eerste passen op het ijs van de Jaap Edenbaan. Hij was er kind aan huis en voelde zich thuis op de Amsterdamse ijsbaan, waar de lichtjes 's avonds gemoedelijk branden boven het ijs en je vroeger een warme chocomelk kon drinken bij de Skeeve Skaes. "Het is een heel gezellig baan, maar als het hard waaide of regende, dan hadden we het bij de trainingen wel zwaar. Natte kleding ging dan toch ten koste van de training en het was lastig om de kwaliteit te behouden."

Afgelopen zomer besloot de inmiddels 17-jarige Siemons de baanselectie van Amsterdam te verlaten en de overstap te maken naar het RTC Noordwest. "Coach Sjoerd Gerards nodigde me uit om een keer mee te trainen en ik zag dat wel zitten. Het is een fijn team en ik heb daar een paar goede teamgenoten waar ik me aan op kan trekken. Ik kan daar achter goede schaatsers als Raoul van Aken en Daan Kool aan rijden en daardoor ga ik zelf ook harder rijden.

"Met het team trainen we bovendien op snellere banen als Haarlem en Alkmaar en daar ga ik ook beter van schaatsen. Op zo'n baan kun je je in bochten lekker door versnellen en heb je minder last van de regen of de wind. Zo kun je elke training maximaal presteren. Ook is het fijn om achter snellere teamgenoten (A-junioren, red) aan te rijden. Zo leer ik om op hogere snelheden te rijden dan ik ooit gedaan heb en daar kan ik mijn techniek daar op aanpassen."

Treinuren
Soms mist hij de gezelligheid van de Jaap Edenbaan nog wel en om mee te trainen met RTC Noordwest moet hij veel meer reizen. "Ik breng nu best wat uurtjes in de trein door. Maar het is het allemaal waard. Ik heb nog nooit zo hard gereden op een NK als ik nu doe. Voorheen reed ik altijd rond de middenmoot en eindigde ik rond de vijfde, zesde plaats. En nu doe ik ineens mee om de prijzen."

Op de laatste dag maakte de B-junioren het nog heel spannend. Terwijl Siemons op de 1000 meter bijna onderuit ging in de bocht, reed Chris Frederiks op dezelfde afstand met een tijd van 1.13,82 een baanrecord en benaderde Siemons in het eindklassement op vijfhonderdste. "Ik was vandaag erg zenuwachtig en daardoor slopen er wat slordigheden in. De concurrentie is bovendien groot en je moet hier echt hard rijden om te winnen. Gelukkig is het toch gelukt. Ik had dit nooit verwacht, maar ik heb toch echt mijn eerste Nederlandse titel gewonnen."

Op een afstandje staan zijn ouders en zijn neven en nichten te kijken. Ze juichen als ze horen dat hun zoon en neef toch nipt heeft gewonnen. "Dit is niet goed voor mijn hart", zegt Niels Siemons, de vader van Mats. "Ik was zo zenuwachtig. Je hoopt toch echt dat hij gaat winnen. Ik vind het erg knap wat Mats hier laat zien." Een paar kilometer verderop neemt Ajax, de voetbalclub van Mats, het op tegen AZ. "Als ik de kans krijg, ga ik die wedstrijd zeker kijken", zegt Siemons. "Ik baal echt dat Ajax uit het Champions League ligt. Nu hoop ik dat ze vanmiddag wel van AZ winnen. Dan is het helemaal feest."

Hoogendoorn slaat slag
Bij de vrouwen won Chloé Hoogendoorn het NK Sprint. De 15-jarige schaatsster uit Woubrugge ging na de eerste dag al aan de leiding en versloeg Pien Smit, die zaterdag wel de eerste 1000 meter had gewonnen. Op de tweede 1000 meter sloeg Hoogendoorn echter haar slag en haalde met een dik persoonlijk record de Nederlandse sprinttitel binnen.

"Ik had dit echt niet verwacht", stamelt Hoogendoorn. "Ik heb vandaag twee persoonlijke records gereden (40,25 en 1.21,46, red.), op de 1000 meter haal ik maar liefst een seconde van mijn PR af. Ik heb wel eerder wedstrijden gewonnen, maar dit is wel het mooiste wat ik ooit gehaald heb."

"Het ligt allemaal zo dicht bij elkaar en die meiden zijn zo goed. Door één misslag kan het al verkeerd gaan. Ik ben erg trots op mezelf dat ik deze wedstrijd gewonnen heb. Ik was van tevoren wel zenuwachtig maar daardoor heb ik juist beter gereden. Daardoor was ik nog meer gefocust op wat ik moest doen." Achter Hoogendoorn eindigde Smit als tweede en Jade Groenewoud werd derde.

Klik hier voor de volledige uitslagen en klassementen. 


Deel dit artikel op
Gerelateerde artikelen
Ben jij een echte schaatsfan? inschrijven als schaatsfan