De zevende wedstrijd om de KPN Marathon Cup is gewonnen door Manon Kamminga en Bart Hoolwerf. Beide marathonschaatsers waren de snelste in de massasprint. Kamminga hield haar ploeggenote Imke Vormeer en Kelly Schouten achter zich, Hoolwerf wist Sjoerd den Hertog en Ronald Kruijer voor te blijven.

Het was de tweede seizoenszege voor Hoolwerf, maar zijn eerste in het oranje leiderspak. "Dat is nog mooier dan normaal", vertelt hij blij. Mede dankzij een ijzersterke ploeg zat hij ideaal gepositioneerd voor de laatste ronden, waarin het net als het hele seizoen onrustig was voorin het peloton. "Het was weer dringen in de finale, want iedereen wil achter ons zitten. We waren al twee man kwijt, dus hielden we het tempo laag om Gary (Hekman) en Frank (Vreugdehil) nog mee te hebben. Daarna hebben we het mooi uitgespeeld met de ploeg."

In de bocht voor de finish ontstonden gedurende de koers de nodige gaten en scheuren in het ijs, wat voor een flink aantal valpartijen zorgden. Onder meer Christiaan Hoekstra en Casper de Gier behoorden tot de slachtoffers. Ook in de finale speelde het ijs in die bocht een belangrijke rol. Gary Hekman ging met twee ronden op het bord de sprint aan en kreeg Crispijn Ariëns en Sjoerd den Hertog met zich mee. Daarachter zaten nog Daniel Niero en de broers Evert en Bart Hoolwerf. "Dat was best prima", aldus Bart. "Ik ging over Crispijn heen en wilde me stil laten vallen zodat iedereen erop zou knallen. Daniel gaat alleen ineens naar binnen, maar ik houd mijn lijn en gebruik mijn handen niet." 

 

Als gevolg van alle positiewisselingen verliep de sprint enigszins chaotisch. Hoolwerf moest in de laatste ronde nog een paar man passeren, waarbij hij pas op het laatste rechte stuk Den Hertog voorbij stak. De 22-jarige Eemdijker blijft beide klassementen leiden en hoopt die leiding voorlopig te behouden. "Natuurlijk wil je het oranje zo lang mogelijk houden. Ik wil zoveel mogelijk overwinningen pakken en zolang je wint, blijft het oranje ook in de pocket." Achter Hoolwerf en Den Hertog sprintte Ronald Kruijer naar zijn eerste podiumplaats. De rijder van Bouwselect kwam met gebalde vuist over de streep. 

Schouten neemt oranje over van Lollobrigida
Bij de vrouwen was een groot aantal sprinters afwezig. Zonder snelle afmakers als Marijke Groenewoud, Irene Schouten, Francesca Lollobrigida en Elisa Dul was Manon Kamminga de te kloppen vrouw in de sprint. De schaatsster van de A6-formatie maakte die favorietenrol in de sprint waar, al kwam ze niet juichend over de streep. Het was vooraf namelijk de bedoeling dat haar ploeggenote Vormeer als eerste over de streep zou komen. Op de snelheid van Kamminga stond alleen geen maat. 

Foto : Hidde Muije

Vanwege de afwezigheid van veel andere sprinters stond er aardig wat druk op bij de ploeg van Kamminga. "Dan moet je het wel even doen", aldus Kamminga, die voorafgaand aan de wedstrijd de grote favoriet was. "De druk was wel redelijk groot ja. Niet per se voor mij, maar wel voor de ploeg." Die ploeg deed voortreffelijk werk om de koers tot een eindsprint te laten leiden. 

Tijdens de koers over tachtig ronden was er twee keer een gevaarlijke kopgroep, maar ook daar was A6.nl goed in vertegenwoordigd met Pien Keulstra, Beau Wagemaker en Vormeer. In de finale trok Keulstra de sprint aan voor Kamminga. "Zij ging nog bijna te hard. Ik zat samen met Imke op plek vijf of zes en ik voelde dat het vertraagde. Daardoor was ik bang om opgesloten te worden en ik wilde Imke ook niet opsluiten. Daarom twijfelde ik even om aan te gaan, maar als je dan gaat moet je niet meer twijfelen." Op 300 meter van de streep ging ze aan en met ruime voorsprong kwam de 27-jarige rijdster over de streep. 

 

Prinsen uit kopgroep naar eerste zege
De beloften maakten er een aantrekkelijke wedstrijd van voor het publiek. Na wat inleidende beschietingen was het Koen Klinkhamer die als eerste in de wedstrijd over honderd ronden een aanzienlijke voorsprong pakte op het peloton. Hij wist echter niet definitief weg te raken. Even later wist een groepje van zeven rijders wel de breuk te forceren. Leander van der Geest probeerde het als eerste en Mark Prinsen, Gabriele Galli, Björn Bakker, Igor Baars, Pijke Steenhuis en Maarten van der Salm gingen met hem mee. 

Foto : Hidde Muije

Na een rondje of twintig konden zij met de hulp van Bart Segers en Casper Zuurveld aansluiten in het peloton, terwijl nog maar net de helft van de wedstrijd was afgelegd. In het vervolg van de koers bleef er aangevallen worden, onder meer door Thijs Willem van der Vegt. De man van de GroeNoord formatie bleef uit de greep van het peloton en werd achtste. In de laatste tien ronden bleven de zeven koplopers bij elkaar. Prinsen zat perfect geplaatst achter Galli en kon hem bij het uitkomen van de laatste bocht nog passeren.

Het was de eerste overwinning bij de beloften voor de oud-shorttracker, die inmiddels al weer enkele jaren in het marathonpeloton rondrijdt. "Dit is supermooi. We zaten in de vorige wedstrijden al een paar keer met de ploeg mee in de kopgroep, maar vandaag was ik het zelf." De kopgroep kreeg het zeker niet cadeau, aldus Prinsen. "We moesten er hard voor werken, maar gelukkig kon Kevin (Van der Horst, zijn ploeggenoot, red.) het peloton afstoppen. Daarna heb ik geen energie verspild en kon ik in de laatste ronde Galli nog mooi binnendoor voorbij."

Bekijk hier alle uitslagen.

Door Sjors Leek - Laatste update op 15 dec 2019 om 07:47