Tickets
Shop
Nieuws 13 dec 2019

Gelezen: 'IJsmeester, mannen achter de schermen van de Elfstedentocht'

Met elke dag die er verstrijkt is de Elfstedentocht weer een dag dichterbij. Die uitspraak blijft ook ruim 22 jaar na de laatste Elfstedentocht nog altijd gelden. Inmiddels beleven we de langste Elfstedenloze periode ooit en is menig ijsmeester van de laatste editie met pensioen. Voor schrijver Bas Sleeuwenhoek was het de aanleiding voor zijn boek 'IJsmeester, mannen achter de schermen van de Elfstedentocht'.

Het boek biedt met twintig verhalen van onder meer oud-rayonhoofden een bijzondere inkijk achter de schermen. Wat is er nodig om een Elfstedentocht te organiseren en wat ging er in al die jaren zoal mis? Met het afscheid van de oude generatie ijsmeesters verdwijnt er heel wat kennis uit de organisatie van de tocht. "Deze mannen zijn allemaal groot geworden op het ijs", zegt Sleeuwenhoek. "Voor de opvolgers is het afwachten of er weer een Elfstedentocht komt. De nieuwe generatie heeft geen strenge winters om te oefenen, dat is toch wel een handicap."

Dat het natuurijs node gemist wordt, illustreert het verhaal van Jan Koenraad van der Woude. Vernuftige instrumenten om het ijs te bewerken staan ongebruikt in de schuur en als Van der Woude er een keer op uit is om het ijs te meten kijkt men hem vragend aan als hij vertelt hij dat namens de ijswegencentrale doet. Waarom zou je ijs immers wegen? Dat de ijswegencentrale een lokale groep vrijwilligers is die het ijs prepareert voor de schaatsers, is nauwelijks meer bekend.

De tocht die niet kwam
Een van de bijzonderste verhalen in het boek komt van Henk Kroes. De oud-voorzitter van het Elfstedenbestuur maakte in 1996 de veelbesproken beslissing om de tocht niet door te laten gaan. Het is voor het eerst dat Kroes toegeeft dat het Elfstedenbestuur in 1996 een verkeerde beslissing nam.

Kroes wijt dat aan de enorme druk van de media. Het Elfstedenbestuur was huiverig voor de reacties van het publiek, mochten de rayonhoofden opnieuw nee zeggen. Hij vindt dat achteraf een verkeerde inschatting. "We hadden de rayonhoofden vaker bij elkaar moeten roepen. Het is niet gezegd dat de Elfstedentocht dan was doorgegaan, maar het punt is: we hebben het niet geprobeerd."

Het boek 'IJsmeester, mannen achter de schermen van de Elfstedentocht' is onder andere verkrijgbaar via bol.com. Schaatsen.nl heeft een exemplaar weggegeven via een prijsvraag. De winnaar heeft persoonlijk bericht gekregen.

 


Deel dit artikel op
Ben jij een echte schaatsfan? inschrijven als schaatsfan