Ze hoort wat minder goed dan de meeste mensen en rijdt met twee gehoorapparaatjes rond. Maar dat belet Evelien Vijn niet om heel hard te schaatsen. In Alkmaar won ze haar eerste Nederlandse titel op de langebaan. Op de 3000 meter was ze bij de junioren B oppermachtig met een tijd van 4.37,13.

De 17-jarige Vijn weet heel goed wat ze wil. Op de skeelers kan ze goed uit de voeten en won ze al meerdere titels en ook in het marathonpeloton houdt ze zich goed staande. Bij haar eerste seizoen in de Topdivisie stond ze al gelijk derde in het tussenklassement. Maar Vijn vindt het langebaanschaatsen het leukste van allemaal en daar kiest ze voor.

''Bij het marathonschaatsen is er soms ook wel geduw en getrek en dat vind ik minder leuk. Op de langebaan moet je zelf de sterkste zijn om te winnen. Je moet gewoon hard schaatsen en dat vind ik mooi. Het is echt de race tegen jezelf en de klok en zoals vandaag ook nog tegen de elementen." Er stond een gure wind in Alkmaar, die de ijsbaan De Meent Bauerfeind bij vlagen terroriseerde. Maar de schaatsster uit Wieringerwerf liet zich niet afleiden.

Bijna stil staan
"Ik wist van tevoren al dat het een zware race zou worden", vertelt ze na haar winst op de 3000 meter. "Het waaide hard en het ijs sloeg helemaal aan. Normaal gesproken kun je met een lange slag wel wat snelheid behouden, maar met dit ijs kwam je bijna helemaal stil te staan. Als je in een te traag ritme reed, kwam je niet meer vooruit."

"Daarom heb ik mijn ritme goed hoog gehouden en probeerde ik bij de bochten goed uit te versnellen. Dat is goed gelukt en daarom reed ik ook zo hard. Dit is mijn eerste nationale titel op de langebaan en daar ben ik erg blij mee." Achter Vijn veroverde Sophie Kraaijeveld het zilver met een tijd van 4.38,10 en de bronzen medaille was voor Yael Prenger (4.47,40).

"Voor mijn gevoel is deze titel het gevolg van het werk dat ik deze zomer heb verricht", vertelt Vijn. Ze nam de moeilijke beslissing om te stoppen met skeeleren, de sport waar ze al vele titels mee won, en zich volledig te richten op het schaatsen. "Al die schaatsspecifieke trainingen betalen zich nu uit. Mijn techniek is behoorlijk verbeterd en mijn bochten lopen beter."

Geluiden
En haar slechte horen dan, heeft ze daar geen last van? "Nee, je hoeft niet goed te kunnen horen, om hard te schaatsen. Ik moet me wel concentreren op het startschot en ik tel van te voren mee. Soms is het ook wel een voordeel om minder te horen. Zo word ik ook niet afgeleid door al die geluiden van de tribune en kan ik me beter op mijn eigen schaatsen concentreren."

Bij de mannen won Colin Duivenvoorde de 3000 meter bij de junioren B. Met zijn tijd van 4.01,61 reed hij een persoonlijk record en baanrecord voor junioren, waarmee hij Stan van Vliet (4.04,78) en Gert Wierda (4.06,32) voor bleef. Bij de junioren A was Robin Groot oppermachtig op de drie kilometer. Zij zette de klok stil op 4.25,31 en was ruim sneller dan Kim Talsma (4.27,65) en Merel Conijn (4.29,80). Na een spannende strijd veroverde Lasse Hiddink bij de mannen de Nederlandse titel in een tijd van 3.59,87. Het zilver ging naar Remo Slotegraaf (4.00,50) en brons was er voor Yves Vergeer (4.00,86).

Bekijk hier de volledige uitslagen.

Door Natasha Smit - Laatste update op 15 dec 2019 om 00:16