Tickets
Shop
Nieuws 29 dec 2019

Dubbelslag voor Leerdam met Nederlandse titel op 1000 meter

Jutta Leerdam heeft bij de KPN NK Afstanden in Heerenveen ook de 1000 meter gewonnen. De 20-jarige rijdster van Team Reggeborgh zegevierde in een tijd van 1.14,24. Ze won op zaterdag ook al de 500 meter. Letitia de Jong pakte zilver met een tijd van 1.14,68. De onttroonde titelhoudster Ireen Wüst eindigde als derde in 1.15,64.

Foto : Sander Chamid

Leerdam pakte vorig jaar brons op deze afstand bij dit toernooi. De eerste drie verzekerden zich zondag van een startbewijs op de 1000 meter bij de EK Afstanden komende maand in Heerenveen en bij de WK Afstanden half februari in Salt Lake City.

Jorien ter Mors besloot een dramatisch toernooi met een diskwalificatie. De olympisch kampioene op de 1000 meter stond niet stil bij de tweede startpoging en moest derhalve de baan verlaten. Daardoor moest Wüst alleen rijden. Ter Mors wist zich eerder in Thialf op de 500 meter (zesde) en de 1500 meter (tiende) evenmin te plaatsen voor de grote titeltoernooien. Ook Antoinette de Jong (negende in 1.16,41) greep opnieuw mis.

Leerdam en Letitia de Jong stelden eveneens een ticket voor de WK Sprint eind februari in Hamar veilig. Het derde WK-ticket gaat naar de winnares van de NK sprint eind januari in Heerenveen. "Een 100 procent score, mooier had mijn weekeinde niet kunnen zijn", sprak Leerdam glunderend. "Het lukt mij steeds beter om mijn kracht op het ijs om te zetten in snelheid."

De vreugde bij Leerdam stond in schril contrast met de diepe frustratie bij Ter Mors en Antoinette de Jong. "Ik wil wel, maar mijn lichaam wil niet. De mentale klap zal nog wel komen", verzuchtte Ter Mors, die sinds de wereldbeker begin deze maand in Kazachstan fysieke klachten heeft. "Dit was het dan", mompelde De Jong, die zich nog wel wist te plaatsen voor de WK Allround eind februari in Hamar.

Klik hier voor de volledige uitslagen.


Deel dit artikel op
Ben jij een echte schaatsfan? inschrijven als schaatsfan