Tickets
Shop
Nieuws 12 dec 2019

Douwe de Vries treedt toe tot stuurgroep van IOC

Douwe de Vries heeft een nieuwe functie toegevoegd zijn CV. De 37-jarige schaatser maakt onderdeel uit van de zogeheten Athletes' Declaration Steering Committee van het internationaal olympisch comité (IOC). Deze stuurgroep is verantwoordelijk voor advies over de implementatie van de atletenverklaring binnen internationale federaties (IF's) en nationale Olympische comités (NOC's).

Foto : Soenar Chamid

Sinds de goedkeuring van die verklaring van de rechten en verantwoordelijkheden van sporters tijdens de IOC-sessie in Buenos Aires in oktober 2018 is een stuurcomité in het leven geroepen. Onlangs kwamen er twee nieuwe posities voor commissievoorzitters beschikbaar om de bestaande groep aan te vullen en nieuwe ideeën toe te voegen. Naast De Vries werd ook atleet Tim Lodge uit het Verenigd Koninkrijk welkom geheten als nieuw lid

In het stuurcomité, dat bestaat uit 19 mensen, zitten nog twee Nederlanders: badmintonner Koen Ridder en onafhankelijk lid Peter van Wees. Het comité is verantwoordelijk voor het leveren van input en advies over de uitvoering van de Verklaring van Atleten en het betrekken van belanghebbenden bij de olympische beweging om de impact van de verklaring te evalueren. Deze laatste fase van het project wil de implementatie bevorderen, inclusief het combineren van best practices, het ondersteunen van engagement en het ontwikkelen van beoordelingsmethoden.

De Vries werd in februari verkozen tot vertegenwoordiger van de langebaanschaatsers in de ISU-atletencommissie en een paar maanden later benoemd tot voorzitter. "In die commissie werken we momenteel aan veel zaken die worden genoemd in de sportersverklaring. De verklaring biedt ons meer onderwerpen om aan te werken om sport te ontwikkelen, en ik kijk ernaar uit hieraan bij te dragen." De Athletes' Declaration behandelt verschillende onderwerpen, waaronder integriteit, antidoping, bestuur, discriminatie en nog veel meer, maar het hoofddoel is het beschermen van de rechten van atleten, waarbij de stuurgroep richting geeft.


Deel dit artikel op
Ben jij een echte schaatsfan? inschrijven als schaatsfan