Tickets
Shop
Nieuws 14 dec 2019

Bowe oppermachtig op 1000 meter, De Neeling pakt brons

Brittany Bowe heeft ook de derde wereldbeker over 1000 meter winnend afgesloten. De Amerikaanse topsprintster snelde in de M-Wave naar een baanrecord van 1.14,34. Sanneke de Neeling pakte verrassend het brons.

Foto : Soenar Chamid

Voor De Neeling, die sinds vorig seizoen bij RTC Noord/Fryslan schaatst, betekent het haar eerste individuele wereldbekermedaille. Vrijdag won ze met de teamsprint al een gouden medaille. De Neeling zette in de tweede rit een scherpe tijd neer van 1.14,89 en daar leek zelfs Miho Takagi niet aan te komen. Later werd de tijd van Takagi alsnog aangepast naar dezelfde tijd als De Neeling en bleek Takagi een paar duizendste sneller.

De Neeling, vorige week in Kazachstan nog tiende op de 1000 meter (1.16,31), kwam als enige Nederlandse in de A-groep in actie. Olympisch kampioene Jorien ter Mors sloeg de wereldbeker in Nagano over. Ook Ireen Wüst, Jutta Leerdam en Letitia de Jong kozen voor een ander traject richting de KPN NK Afstanden eind deze maand in Heerenveen. In de B-divisie eindigde Elisa Dul in Nagano als zesde (1.17,67). Isabelle van Elst reed de achtste tijd (1.17,80).

Mushtakov wint 500 meter
Viktor Mushtakov en Pavel Kulizhnikov hebben op de tweede 500 meter bij de World Cup in Nagano veel indruk gemaakt. De Russen gingen met 34,50 en 34,52 allebei onder het oude baanrecord van Tsubasa Hasegawa (34,60). Yuma Muramaki pakte het brons.

En daarmee namen de Russen revanche op de Japanners, aangezien Murakami vrijdag nog de eerste 500 meter won voor zijn landgenoot Tatsuya Shinhama. Hij werd vandaag vierde, één plek voor Dai Dai N'tab, die zich herstelde van een mindere 500 meter van vrijdag. N'tab noteerde 34,75 en werd daarmee vijfde. Kai Verbij werd met 34,87 negende, Lennart Velema met 35,07 twaalfde.

Pavel Kulizhnikov kende een succesvolle rentree in de World Cup. De Rus raakte aan het begin van het seizoen geblesseerd, waardoor hij de eerste drie wereldbekers over moest slaan. In Nagano eindigde hij bij beide 500 meters direct op het podium. Mushtakov verstevigde dankzij zijn overwinning de leiding in het wereldbekerklassement.

Eerder op de dag won Ronald Mulder de B-groep met een tijd van 35,11. Hein Otterspeer eindigde daar één honderdste achter en werd tweede.

Bekijk hier alle uitslagen. 


Deel dit artikel op
Ben jij een echte schaatsfan? inschrijven als schaatsfan