Ivanie Blondin heeft verrassend de overwinning gepakt op de 5000 meter tijdens de World Cup in Nur-Sultan. De Canadese zette in de vierde rit een nieuw baanrecord neer van 6.54,94. Onder meer Martina Sablikova en Esmee Visser moesten hun meerdere erkennen.

Blondin zette haar winnende tijd neer in de vierde rit. In duel met Natalia Voronina liet ze het initiatief in eerste instantie aan de Russische, maar sloeg in de slotfase genadeloos toe. Haar tijd was bijna vijf seconden sneller dan het oude baanrecord van Sablikova, dat ze reed tijdens een wereldbekerwedstrijd in 2013.

In de slotrit konden wereldrecordhoudster Martina Sablikova en Blondins landgenote Isabelle Weidemann op het schema van Blondin vertrekken. Met nog vijf ronden te gaan probeerden beide dames te versnellen en in de laatste ronde werd het nog heel spannend. Sablikova kwam slechts vijf honderdsten tekort, waarna Blondin de overwinning kon vieren. Ook Weidemann eindigde binnen de seconde van Blondin in 6.55,80.

Esmee Visser miste net het podium met 6.56,34. De rijdster van TalentNED startte langzamer dan Blondin en moest elke ronde een paar tienden toegeven op het schema van de Canadese. In de laatste ronden wist ze wel nog wat in te lopen, maar de tijd van Blondin was te hoog gegrepen. Antoinette de Jong eindigde met 7.03,30 als zevende, vlak voor Reina Anema die in een vlak schema naar 7.03,67 reed. Melissa Wijfje noteerde 7.12,77 en zag zich met die tijd terug op de tiende plek. 

Bekijk hier de volledige uitslag.