Het WK lijkt nog maar net achter de rug of het volgende grote toernooi staat alweer voor de deur. Vanaf maandag wordt in het Spaanse Pamplona gestreden om de Europese titels inlineskaten. Wat staat er op het programma en wie doen er allemaal mee? Schaatsen.nl blikt alvast vooruit.

Historie
Sinds 1989 wordt het Europees kampioenschap, in de huidige vorm, georganiseerd. Dit toernooi vond plaats in Pico (Portugal). Het toernooi is opgedeeld in wedstrijden die plaatsvinden op de piste en de wegwedstrijden. Deze worden van elkaar gescheiden door een rustdag. Het is de tweede keer dat Pamplona het strijdtoneel is van een EK. Nederland organiseerde het EK vier keer, voor het laatst in 2016. In Heerde en Steenwijk wonnen de Nederlandse senioren goud op de aflossing en de marathon. 

Vorig jaar werd het EK verreden in het Belgische Oostende. In de kustplaats wist de oranje equipe tot een mooi totaal van 22 medailles te komen, al had er daarvan slechts één een gouden kleur. Jordy van Workum, Harm Visser en Merijn Scheperkamp grepen op de piste het goud op de aflossing. De laatste Europese titel bij de senioren stamt uit 2017, toen Manon Kamminga in Lagos enigszins verrassend het goud veroverde op de marathon.

Test je kennis!

powered by Typeform

Het parcours
De organisatie in Pamplona heeft een drietal aantrekkelijke en uitdagende parcoursen uitgezet. Het pistetoernooi van de eerste drie dagen zal afgewerkt worden in het sportpark net aan de overzijde van de rivier Arga. In het complex met ook diverse zwembaden, een tennisbaan en een voetbalveld bevindt zich de overdekte piste.

Na de rustdag van donderdag gaat het toernooi verder in het stadspark Taconera, waar met het Parque Antoniutti een skatepark ligt dat in het verleden ook al de WK Inlineskaten te gast had. Het wegparcours is 429 meter lang en ligt in een D-vorm. Met twee lange rechte stukken en een paar scherpe bochten een uitdagend parcours.

Voor de marathon heeft de lokale organisatie een rondje van 3,14 kilometer rondom La Ciudadela de Pamplona uitgetekend. Het fort dat stamt uit de zestiende eeuw vormt het achtergronddecor voor het afsluitende onderdeel van het EK. De route komt ook langs het centraal gelegen Plaza del Castillo, met een scherpe bocht om het Monumento a los Fueros, het in 1894 opgestelde monument voor de vrijheid van de provincie Navarra in het Spaanse koninkrijk. 

Vorig jaar werden Van Workum, Scheperkamp en Visser kampioen op de aflossing | Foto : Eline Hooghiemstra

Wie zijn de favorieten?
De afgelopen jaren gingen de Europese titels bij de vrouwen vooral naar Sandrine Tas en Francesca Lollobrigida. Vorig jaar wonnen zij samen met hun ploegen alle gouden medailles. Enkel op de marathon ging de titel naar Frankrijk. Na een spannende koers won Chloe Geoffroy de sprint van de kopgroep.

Bij de mannen pakte Simon Albrecht vorig jaar de sprinttitels op de piste. De sterke Duitser focust zich dit jaar op het schaatsen en zal er dit EK niet bij zijn. Met Ioseba Fernandez staat een lokale held klaar om dat gat op te vullen. De Spanjaard woonachtig in Pamplona veroverde vorig jaar drie titels en zal die score in zijn woonplaats willen evenaren. Andere medaillewinnaars van vorig jaar, zoals de gebroeders Mulder en Mathias Vosté, slaan het toernooi dit jaar over.

Op de langere afstanden zullen de ogen van het thuispubliek gericht zijn op Patxi Peula. De Bask toonde tijdens de Europa Cup in Oostende reeds zijn vorm door tweede te worden in het eindklassement. Ook de winnaar van die Europa Cup-wedstrijd, Indra Médard, zal zijn kans op een Europese titel willen grijpen, al zijn Daniel Niero en Diogo Marreiros ook gevaarlijke kandidaten voor de overwinning. 

De Nederlandse mannen en vrouwen behoren niet tot de topfavorieten, maar de concurrentie zal de oranje equipe zeker in de gaten houden als het gaat om de medailles. Ruurd Dijkstra veroverde vorig jaar zijn eerste EK-medaille en hoopt in Spanje opnieuw op het podium te eindigen. Daarnaast zijn er heel wat rijders die de stap hebben gezet van de junioren naar de senioren. Het kan zomaar zijn dat Anna van den Bos, Jordy van Workum en Merijn Scheperkamp in hun eerste jaar bij de senioren een medaille veroveren. 

Wie er allemaal nog meer meedoen, ook bij de jeugd en junioren, kun je hier bekijken. 

Daniel Niero won vorig jaar in Oostende drie individuele titels | Foto : Eline Hooghiemstra

Nederlandse selectie
Bij de heren: Ruurd Dijkstra, Jordy van Workum, Rick Schipper, Rémon Kwant, Merijn Scheperkamp, Marc Middelkoop, Casper de Gier (weg), Ingmar Berga (marathon), Gary Hekman (marathon) en Gerwin Smit (marathon).

Bij de dames: Moniek Klijnstra, Lianne van Loon, Anna van den Bos, Maya de Jong, Berber Vonk, Bianca Roosenboom (marathon) en Beau Wagemaker (marathon).

Bij de junioren: Marit van Beijnum, Bente Kerkhoff, Ramona Westerhuis, Brit Qualm, Jeroen de Kroon, Christian Haasjes, Luuk van Timmeren en Ivo de la Porte.

Bij de jeugd: Lataesha Narain, Dinly Koster, Patricia Koot, Loes Busser, Gijs Kamp, Kayo Vos, Jorian ten Cate en Stijn van de Bunt.

Programma en livestream
Na de openingsceremonie van zondag begint het EK maandag echt met het pistetoernooi. Na de rustdag van donderdag volgen de wegwedstrijden op vrijdag en zaterdag, voordat het EK zondag wordt afgesloten met de marathon.

Dit is het volledige programma:
maandag 26 augustus: 200 meter tijdrit, teamsprint, punten-afvalkoers

dinsdag 27 augustus: 500+D meter, afvalkoers
woensdag 28 augustus: 1000 meter en relay
donderdag 29 augustus: rustdag
vrijdag 30 augustus: 100 meter en puntenkoers
zaterdag 31 augustus: one lap en afvalkoers
zondag 1 september: marathon

Voor de thuisblijvers is het EK te volgen via de livestream van de organisatie. Uiteraard houden wij je via de website en diverse social kanalen van schaatsen.nl op de hoogte van het laatste nieuws, verslagen en interviews. Houd onze speciale EK-pagina in de gaten voor de laatste nieuwtjes, programma, uitslagen en meer.

Neem voor alle medaillewinnaars op EK's en andere leuke feitjes eens een kijkje op onze pagina Historie & Statistiek

Door Sjors Leek - Laatste update op 24 aug om 15:02