Live
Shop
Nieuws 14 aug 2019

Mikhailov vrijgesproken na beschuldiging over dopinggebruik

Vitaly Mikhailov is met de schrik vrijgekomen. De 32-jarige Wit-Rus werd aanvankelijk beschuldigd van dopinggebruik, maar de ISU heeft hem vrijgesproken. De ISU ging akkoord met het argument van Mikhailov, die aangaf dat hij niet wist dat zijn voedingssupplement de verboden stof higenamine bevatte.

Foto : Soenar Chamid

Mikhailov werd 'betrapt' tijdens het WK Allround in Calgary, maar gaf tijdens de dopingcontrole al aan dat hij supplementen gebruikte. Pas toen hij geïnformeerd werd over zijn positieve test, bekeek hij het product dat hij in een Canadese winkel had gekocht en schrok hij dat het middel doping bevatte. Hij was verbaasd dat iedereen het zomaar in een Canadese winkel kon kopen. Hij sprak later van een misverstand.

Hoewel de hoeveelheid higenamine die bij Mikhailov aangetroffen werd onder de toegestane limiet was, besloot het laboratorium gezien de bekentenis van de Wit-Rus de uitkomst toch te melden bij de antidopingautoriteiten. Deze besloten echter gezien de omstandigheden en de aard van de overtreding geen straf op te leggen.

Mikhailov werd negentiende op dat WK en verraste afgelopen november vriend en vijand door tijdens de World Cup in Tomakomai de mass start te winnen. De Wit-Rus ontsnapte vrij vroeg in de race en werd door niemand meer teruggehaald. Het betekende zijn grootste overwinning uit zijn carrière.


Deel dit artikel op
Ben jij een echte schaatsfan? inschrijven als schaatsfan