Met een derde plaats op de laatste afvalkoers heeft Marc Middelkoop in Heerenveen de eindzege gepakt in de strijd om de KNSB Baancompetitie. De 21-jarige inlineskater uit Culemborg reed de gehele koers attent voorin en had aan de derde plek achter Ruurd Dijkstra en Jordy van Workum genoeg voor de eindoverwinning.

De ploeg van Middelkoop hield de koers goed onder controle, nadat een eerste uitvalpoging van Casper de Gier geneutraliseerd was. Luuk van Timmeren reed rondenlang een tempo dat de rest van het peloton prima vond om te volgen. Nadat hij met dertien ronden te gaan de kop overgaf, ging de snelheid langzaam maar zeker omhoog. Nadat Dijkstra de eindsprint inzette, probeerde Van Workum buitenom nog naar de kop van de wedstrijd te komen, maar kwam Dijkstra niet meer voorbij. Op het laatste rechte stuk kwamen Van Workum en Middelkoop nog dichtbij, maar ze konden Dijkstra niet meer bedreigen.

Op naar Pamplona
Gevraagd naar de waarde van het eindklassement, blijft Middelkoop nuchter. "Niet iedereen heeft alles gereden", beschouwt hij. "Als je zoals ik alles rijdt pak je altijd wel een paar punten en dan eindig je vanzelf hoog in het klassement. Maar dat ik nu win betekent toch wel dat ik constant ben en goed rijd, dat is natuurlijk wel mooi." Nog belangrijker dan zijn eindzege in de KNSB Baancompetitie is misschien wel zijn podiumplaats tijdens de Europa Cup in Oostende, waar hij achter Indra Médard en Patxi Peula derde werd.

Dankzij zijn goede prestaties in België plaatste hij zich alsnog voor het EK van volgende week in Pamplona. "Daar ben ik echt heel blij mee", vertelt Middelkoop. "In Oostende doen wereldtoppers als Peter Michael en Diogo Marreiros mee. Als je daar tegen rijdt en je kan ook echt tegen ze strijden, dan heb je wel het gevoel dat het echt ergens om gaat. Je moet tijdens zo'n Europa Cup ook bijna top-vijf rijden om op een EK serieus mee te doen."

Dat hij daarbij zijn concurrent voor EK-plaatsing, Harm Visser, achter zich liet, was mooi meegenomen. "Het heeft geen zin om op een rijder te focussen. Dan eindig je misschien op plek 15 of 20, maar dan verdien je ook geen EK", luidt het. Het wordt voor Middelkoop de eerste keer dat hij bij de senioren meedoet op het EK. In Pamplona hoopt hij zich wederom te laten zien. "Onderhand ben je wel gewend om in het seniorenpeloton te rijden. Ook Europees gezien ken ik al die gasten, al is het op een EK toch altijd anders."

Marathon
Direct na het EK gaat de focus weer op het schaatsseizoen. In de kleuren van PGM Bakker/Stehmann Viking zal hij debuteren in het A-peloton. De jonge rijder kijkt uit naar de winter. "Het wordt wel bikkelen, denk ik. Het niveau is zo hoog en wordt elk jaar weer hoger. Het wordt een jaar om te leren en te kijken hoe ik het doe in het peloton. Ik zal er wel een paar jaar over doen om ook voorin mee te strijden. Ik ben nog jong natuurlijk, maar ik vind het een goede uitdaging."

Ook al wordt hij bijna fulltime marathonschaatser, toch blijft ook het skeeleren lonken voor de skater van RTC Midden. "Afgelopen winter liet ik het aan het eind een beetje schieten om weer te gaan skeeleren, maar dat zal nu wel anders worden. Ik ga in principe alles rijden en ga ook voor het eerst naar de Weissensee. Het wordt afzien, maar wel heel leuk. En daarna ga ik weer skeeleren natuurlijk."

Bij de vrouwen was Berber Vonk vooraf al zeker van de eindoverwinning. Nadat de nummer drie in het klassement Gerline Crediet als eerste afviel, lag de strijd om de overige podiumplaatsen weer helemaal open. De vrouwen van het Gewest Fryslân behielden lange tijd de controle. Onder meer met de 15-jarige Dinly Koster, die knap als zevende eindigde. Met twee ronden te gaan probeerde Bente Kerkhoff een van haar befaamde aanvallen, maar Anna van den Bos kon deze nog pareren. Vonk zette de achtervolging nog in, maar tevergeefs. De zege ging naar Van den Bos, voor Vonk en Maya de Jong. 

Met haar vierde plaats steeg Kerkhoff nipt naar de tweede plaats in het eindklassement van de KNSB Baancompetitie. Ze veroverde evenveel punten als Fleur Veen, maar dankzij twee overwinningen gedurende het seizoen mocht zij op de een na hoogste tree van het podium plaatsnemen. 

Bekijk hier alle uitslagen.

Door Sjors Leek - Laatste update op 18 aug om 15:35