De zon deed haar best in Heerenveen, waar zaterdagmiddag de finalewedstrijd van de KNSB Baancompetitie plaatsvond. Wegens de verwachte weersomstandigheden werd de wedstrijd, die oorspronkelijk in Haulerwijk zou worden verreden, in allerijl verplaatst. De sprintafstanden werden een prooi voor Lianne van Loon en Rémon Kwant, die ook in het klassement de overwinning grepen.

Het was de eerste zege voor Van Loon, die al de hele zomer voorin de uitslagen is terug te vinden, maar nog geen enkele keer op het hoogste treetje mocht staan. "Dit had ik van tevoren echt niet verwacht", vertelt ze enthousiast. "Het is een goeie generale voor het EK." In de laatste baanwedstrijd van het seizoen sloeg ze toe. In de finale leidde ze van start tot finish de koers. Achter haar nam B-juniore Lataesha Narain verrassend de tweede plek in, al moest ze die op het laatste rechte stuk nog afstaan aan Anna van den Bos.

Van Loon won ook het eindklassement, voor Maya de Jong en Kerkhoff. Als eerstejaars seniore vatte ze het seizoen zonder al te grote verwachtingen aan. Na een goed NK, waar ze tweemaal zilver en eenmaal brons pakte, hoopte ze stiekem al op selectie voor het EK. Vlak na het WK in Barcelona kreeg ze het verlossende bericht dat ze haar ticket kon boeken. "Ik was vooral heel blij dat ik er niet meer voor hoefde te strijden in Oostende. Het was best wel een beetje spannend", lacht ze.

Rémon Kwant pakte zijn vijfde zege van het seizoen | Foto : Hidde Muije

Dankzij haar dubbele zege in Heerenveen gaat de 19-jarige inlineskater met een goed gevoel richting Spanje. Wat haar verwachtingen zijn van het toernooi in Pamplona? "Dat vind ik wel lastig te zeggen als eerstejaars senior. Het zal vooral gaan om ervaring opdoen en ik hoop goed mee te kunnen rijden. Voor de rest weet ik het niet zo goed."

Bij de heren pakte Rémon Kwant voor de vijfde keer dit seizoen de dagzege. De Meppeler leidde de race van start tot finish. Merijn Scheperkamp en Glenn Nijenhuis flankeerden hem op het podium. Even later stonden de drie mannen in dezelfde volgorde opnieuw op het podium voor de huldiging in het sprintklassement in de KNSB Baancompetitie.

Bekijk hier alle uitslagen.

Door Sjors Leek - Laatste update op 18 aug om 15:33