De vijf Zuid-Koreaanse langebaanschaatsers, die betrapt werden op het nuttigen van alcohol in het nationale trainingscentrum, hebben een langere schorsing opgelegd gekregen van het Koreaanse olympisch comité. Dat meldt persbureau Yonhap.

Het vijftal, Tae-yun Kim, Cheol-min Kim, Jun-ho Kim, Jin-su Kim en Jun-soo Noh, werd vorige week door de Koreaanse schaatsbond (KSU) voor twee maanden geschorst. Het is ten strengste verboden om alcohol te consumeren in het trainingscentrum. Het Koreaanse sport- en olympisch comité (KSOC) heeft deze straf nu verhoogd naar zes maanden.

Dat betekent dat de schaatsers niet deel mogen nemen aan de nationale kwalificatiewedstrijden voor komende winter. Van de vijf is Tae-yun Kim de verrassende olympische bronzen medaillewinnaar op de 1000 meter in Pyeongchang, terwijl Cheol-min Kim zilver won op de ploegenachtervolging tijdens de Spelen van 2014.

Daarnaast is de coach van de langebaanploeg, In-sik Lee, voor een maand verbannen uit het trainingscentrum en heeft het KSOC alle schaatsers binnen zijn team opgedragen om 24 uur vrijwilligerswerk te doen. De schaatsbond werd vorige week bekritiseerd dat de langebaners slechts 'een tik op de vingers kregen' en het olympisch comité nam de zaak over.

De vijf rijders werden eind juni gesnapt, slechts twee dagen nadat het gehele shorttrackteam een maand verbannen werd uit het trainingscentrum. Wereldkampioen Hyo-jun Lim zou in bijzijn van vrouwelijke collega's de broek van zijn teamgenoot naar beneden hebben getrokken. Vanwege dit incident is de shorttracker een jaar lang geschorst.

Het is al langer onrustig in de Koreaanse schaatswereld. Eerder dit jaar werden shorttracker Gun-woo Kim en olympisch kampioen Seung-hoon Lee al om diverse redenen geschorst. In januari werd tweevoudig olympisch kampioen Suk-hee Shim wereldnieuws. De 22-jarige Shim beschuldigde haar voormalige coach Jae-beom Cho ervan dat hij haar meerdere malen heeft verkracht. Na dit voorval heeft de bond de gedragsregels aangescherpt.