In de rubriek 'dilemma's op donderdag' confronteert schaatsen.nl elke week bekende en minder bekende schaatsers en inlineskaters met grote en kleine dilemma's. Zo leren we ze pas écht goed kennen! Deze week is het de beurt aan Merijn Scheperkamp.

Bio
Naam:
Merijn Scheperkamp
Geboortedatum: 06-03-2000
Geboorteplaats: 
Hilversum
Specialiteit:
allround, inlineskaten
Team:
ABDA/Leo Smit (inlineskaten) en Opleidingsploeg Team Jumbo-Visma (schaatsen)
Opmerkelijk: Scheperkamp combineert al jarenlang het skeeleren en het schaatsen. Komende week start hij op het EK Inlineskaten en in de kleuren van de opleidingsploeg van Team Jumbo-Visma maakt hij dit winterseizoen ook op het ijs zijn debuut bij de senioren. 
Instagram: @merijn.1

Dilemma's
Langebaan, marathonschaatsen of inlineskaten
"Deze had ik al een beetje verwacht natuurlijk. Normaal gesproken zou ik zeggen: in september langebaan en in maart inlineskaten. Na een lang seizoen heb je altijd wel zin in een nieuwe prikkel. De marathon heb ik er altijd wel als training naast gedaan. Dat heb ik niet zo serieus aangepakt als langebaan of inline."

Baan of weg
"De baan, zeker weten. De baan is wat technischer en ligt mij iets meer. Als je de meeste skaters vraagt waar je een titel op wilt winnen, is dat toch vaak de baan. De baan is waar het echt op gebeurt. Het is lastiger en er is meer spektakel."

500 of 1000 meter
"De 1000 meter is net iets langer en je kan iets meer rust in je slag brengen en je slagen afmaken. Ik ben sowieso iemand die het van meer inhoud moet hebben als het op sprinten aankomt, dus de 1000 meter is iets meer voor mij. Op skeelers is het wel zwaarder dan op ijs. Het duurt langer, omdat je minder hard gaat. Er zijn wel verschillen, maar zo groot zijn die niet."

WK schaatsen of WK inlineskaten
"Bij het inlineskaten heb ik het WK meegemaakt, ook voor senioren. Bij schaatsen alleen voor de junioren, dus het is best lastig te zeggen. Wat ik wel mooi vind aan het inline is de sfeer eromheen. 's Ochtends de heats en 's avonds finale. Bij het schaatsen is het alleen overdag dat je je rit rijdt. Puur op dit moment zou ik kiezen voor het WK schaatsen, ook omdat de winter er weer aan zit te komen. Het WK junioren is wel minder groot dan het WK inline. Het wordt wel heel professioneel aangepakt, maar als je dan de WK Afstanden in Inzell op tv ziet, kriebelt het wel heel erg om daar ook te gaan staan."

In bloedvorm langs de baan of in slechte vorm erop
"In slechte vorm erop. Het is sowieso niet leuk om langs de baan te staan en niet te rijden. Dat vind ik echt helemaal niks. Als ik dan door omstandigheden in slechte vorm ben, rijd ik het liefst maar gewoon. Dan kan ik in ieder geval op vechtlust nog iets klaarspelen. Ik denk dat ik door het skeeleren wel wat van vechtersmentaliteit heb meegekregen. Het is wel een hardere sport dan het schaatsen. Man tegen man."

Fietsen of krachttraining
"Een jaar geleden had ik waarschijnlijk krachttraining gezegd, maar nu kies ik voor fietsen. Het afgelopen jaar heb ik veel gefietst en er toch veel plezier in gevonden. Ik vind het toch wel heel leuk om lange fietsritten te maken met ploeggenoten of andere mensen die ik ken. Het is vooral veranderd, doordat ik met mensen ben gaan fietsen. Daarvoor fietste ik nagenoeg altijd alleen, maar met andere mensen erbij is het een stuk leuker en maak je makkelijker langere ritten."

Hond of kat
"Bij mijn ouders hebben we een hond en eigenlijk ook altijd wel gehad. Met een hond kan je iets meer een band opbouwen, dat is iets persoonlijker. Een kat laat je meer buiten en die loopt gewoon rond. Ik ben wel een dierenliefhebber, heb niks tegen katten, maar als ik dan moet kiezen ga ik voor een hond."

Zelf koken of uit eten
"Dan kies ik wel voor uit eten. Zelf koken doe ik bijna altijd, maar ik ben ook wel een liefhebber van goed eten. Uit eten doe ik wel erg graag. Op zijn tijd natuurlijk, dat wel. Ik ben niet zo moeilijk, eet altijd wel alles. Niet per se Italiaans of Aziatisch, het verschilt best wel. Toch de klassieke spruitjes vind ik niet zo lekker, maar daar houdt het wel ook zo'n beetje op."

Opgeruimd of gezellige bende
"Zeker opgeruimd en netjes. Ik ben best wel georganiseerd. Zodra het een bende wordt op mijn kamer, ruim ik het op. Ook in een hotel leg ik altijd mijn kleren netjes in de kast, vouw ze op als ik ze niet meer aandoe. Ik ben wel een beetje gek daarin, maar dat is gewoon routine denk ik. Meestal is de kamer verdeeld in twee kanten. Diegene met wie ik op de kamer lig, is wel normaal en ik ben dan die debiel die alles netjes moet houden en zijn bed opmaakt."

Dit bericht bekijken op Instagram

Why so serious?

Een bericht gedeeld door Merijn Scheperkamp (@merijn.1) op

Spotify of radio
"Ik luister eigenlijk elke dag naar Spotify. Surf altijd een beetje rond op zoek naar nieuwe liedjes. Op de radio zitten altijd te veel advertenties, dan luister ik liever de hele tijd naar muziek. Ik luister wel naar de Top 40 van Nederland, maar ook heel veel relaxte muziek, beetje deep house en zo. Dat je lekker op de bank kan liggen en rustig naar de muziek kan luisteren."

Bos of strand
"Dan ga ik voor het bos. Waar ik ben opgegroeid heb je veel bossen, dus daar ging ik altijd naar toe met mijn vader en hond. Het bos was nog geen vijf minuten fietsen. Ik ging vroeger ook altijd mountainbiken, dus ik denk ook wel dat ik vaker naar het bos ben geweest dan het strand. Het is gewoon fijner."

Wintersport of zomervakantie
"Ik zou zeggen wintersport, want ik ben vaak met mijn ouders en zus op wintersport gegaan. Ook wel zomervakantie natuurlijk, maar wintersport is leuker omdat ik het leuk vind om iets te blijven doen tijdens de vakantie. De bergen zijn fijn en leuk. Tijdens je zomervakantie ga je toch iets makkelijker op je strandbedje liggen en een boekje lezen. Ik heb weleens toen ik me verveelde een kitesurfcursus gevolgd met mijn vader, maar in de winter ga je er ook echt naartoe om te skiën en te relaxen. Dat vind ik leuker."

Dit bericht bekijken op Instagram

Vacay vibes

Een bericht gedeeld door Merijn Scheperkamp (@merijn.1) op

Laat naar bed of vroeg uit de veren
"Vroeg uit de veren, zeker. Ik doe graag dingen en ben gewoon de hele dag bezig. Dan is het fijn om vroeg op te staan, dan heb je de hele dag voor je. Als je dan redelijk vroeg naar bed gaat, kun je ook gewoon goed slapen. Normaal gesproken houd ik het wel op tien uur, kwart over tien. Ik ben zeker wel een ochtendmens."

Vallen of gelost worden
Lange stilte... "Deze is wel heel lastig. Op dit moment is het schaatsen wel iets belangrijker voor mij, dus zou ik zeggen gelost worden. Dan neem ik geen risico, maar op een EK of WK word je liever niet gelost. Dan ga je liever in het heetst van de strijd ten onder dan dat je moet lossen."

Altijd op het publieksuur trainen of altijd 's nachts
"'s Nachts, ik heb echt een hekel aan mensen die in de weg rijden. Dat vind ik echt vreselijk. Dan ga ik schreeuwen dat ze aan de kant moeten. Dan train ik liever 's nachts alleen. Ik heb het publieksuur altijd best wel goed vermeden. Af en toe als we vanuit Utrecht naar Heerenveen gingen en het echt niet anders kon voor een trainingskamp bijvoorbeeld, maar verder niet."

Meer dilemma's op donderdag lezen? Klik hier!

Door Sjors Leek - Laatste update op 23 aug om 09:10