In de rubriek 'dilemma's op donderdag' confronteert schaatsen.nl elke week bekende en minder bekende schaatsers en inlineskaters met grote en kleine dilemma's. Zo leren we de schaatsers pas écht goed kennen! Deze week is het de beurt aan Jordy Harink.

Bio
Naam: Jordy Harink
Geboortedatum: 6 maart 1995
Woonplaats: Rouveen
Team: RS Speedskating (inlineskaten) en Team Jillert Anema (marathonschaatsen)
Specialiteit: marathon
Opmerkelijk: Harink werd afgelopen seizoen tweede op de Aart Koopmans Memorial en derde op de Alternatieve Elfstedentocht op de Weissensee. In het natuurijsklassement eindigde hij als tweede. In 2017 veroverde hij de Nederlandse marathontitel inlineskaten.
Twitter: @jordyharink
Instagram: @jordyharink

Dilemma's
Trainen of wedstrijden
"Trainen doe je om op wedstrijden goed te zijn dus je hebt training nodig, maar wedstrijden zijn wel het leukste om te doen. Ik train niet om te trainen. Er zijn wel eens trainingen waar je tegenop ziet, maar dat hoort erbij. Op je werk heb je ook minder leuke klusjes en dat geldt ook voor sporten. De wedstrijden zijn waar we het uiteindelijk voor doen."

KNSB Marathon Cup of KPN Marathon Cup
"Dan kies ik toch voor schaatsen. Vroeger was ik meer inlineskater dan schaatser, maar de laatste drie, vier jaar heb ik me meer op schaatsen gericht en is skeeleren vooral training. Als ik een Cup mag winnen, dan het liefst op ijs. Deze zomer ga ik wel zoveel mogelijk marathons rijden. Ik heb er zin in! Ik ben pas later begonnen met schaatsen en dan merk je wel enige afstand. Op het ijs kan ik nog zoveel leren. Met inlineskaten ook wel, maar ik zie het als twee compleet andere bewegingen."

Hond of kat
"Ik zou graag een hond willen. Voor een hond heb je ruimte nodig en als je dat niet hebt, kun je beter geen hond nemen. Die ruimte en de tijd heb ik op dit moment niet. Een hond is iets voor later. Ik vind husky's heel mooie honden. Voor zulke honden geldt nog meer dat ze drie of vier keer per dag uitgelaten moeten worden. En als je ze alleen laat, maken ze er een bende van, haha. Waarom honden leuker zijn? Voor mijn gevoel bouw je meer een band met ze op dan met een kat en begrijpen ze meer."

Snor of baard
"Een snor wordt volgens mij weer helemaal hip. Baarden is niet meer van deze tijd en ik krijg een rode baard, dat is helemaal niet mooi. Ik heb het wel eens geprobeerd, maar het is niet echt mijn ding. Ik denk dat een snor ook niet voor mij is weggelegd, maar ik vind een snor wel cool."

Wielrennen of mountainbiken
"Ik vind beide heel leuk, maar met wielrennen heb je minder kans om te vallen dus ga ik daarvoor. Ik doe veel aan mountainbiken in de winter, maar ik ben ook een brokkenpiloot. Dan heb je wel wat meer risico in het bos. Met mountainbiken gebruik je je hele lichaam en met wielrennen ben je vooral met je benen bezig. Als ik op zondag kapot ben na een marathon ga ik vaak mountainbiken, zeker als het wat minder weer is, dan is het bos prettiger. Maar dat vind ik dan wel wat zwaarder. Op de wierenfiets is iets rustiger fietsen."

Kunstijs of natuurijs
"Natuurijs. Ik schaats ook graag op kunstijs hoor, daar heb ik geen hekel aan. Maar waar je beter in bent, vind je vaak ook leuker. Ik zou heel graag een keer een Nederlandse klassieker rijden, laten we daarmee beginnen, haha. Ik heb zoiets nog nooit meegemaakt dus dat zou wel gaaf zijn. Ik ben al een aantal jaren goed op natuurijs, en dat werd wel eens beloond met podiumplaatsen, maar dit jaar was ik meer aanwezig dan ooit. Ik heb zeker een stap gezet. Ook op kunstijs met mijn zesde plek op het NK Marathon. Ik hoop dat daar nog verder in te groeien."

Zelf koken of uit eten
"Ik vind zelf koken ook leuk, maar ik ga toch vaker uit eten. Zeker nu ik thuis woon, is het wel makkelijk als m'n moeder een potje maakt. Haar specialiteit? Rijst met curry is een favorietje. Uit eten gaan vind ik ook gewoon gezellig, omdat je wat quality time hebt met degene waarmee je gaat. Buiten de deur is het vaak sushi, maar een goed stukje vlees kan ook geen kwaad."

Film of serie
"Poeh… ik vind beide hartstikke leuk. Ik ga veel naar de bioscoop, maar heb ook Netflix. Ik kijk ook zeker series zoals Peaky Blinders en Suits. Als er maar wat actie in zit, ik heb niks met romantische films."

Elfstedentocht of Olympische Spelen
"De Elfstedentocht ligt dichter bij mij. Als ik goed zou zijn op de langebaan, was het misschien nog een twijfelgeval. Voor een eventuele mass start ben ik gewoon niet rap genoeg. Op het moment dat het gaat vriezen, ben ik elke dag bezig met het weer. Voor echt natuurijs heb je een langere vorstperiode nodig dus dan is het altijd nog afwachten hoe het loopt. Op de opgespoten baantjes kan het zo snel gaan, dat je je er al meteen klaar voor kunt maken als het vriest"

Linksom of rechtsom
"Rechtsom. Op de baan rijden we natuurlijk alleen maar linksom, maar toen ik als junior bij Frank Fiers (huidige bondscoach inlineskaten, red.) trainde, hebben we ook veel oefeningen rechtsom gedaan. Ik denk dat die afwisseling goed is. Op de Weissensee heb je wat rechtse lussen dus dat is een mooi moment om te demarreren. Over het algemeen merk ik dat ik daar makkelijker doorheen ga dan de gemiddelde schaatser. Je kunt er op heel veel manieren doorheen en er zullen ook vast mensen zijn die beter zijn dan ik, haha. Nu oefen ik rechtsom bijna niet meer, het zit er gewoon in."

Strand of bergen
"Het liefst een beetje van beide. Ik fiets graag in de bergen, maar ergens lekker kunnen zwemmen is ook prettig. Het moet het beste zijn van twee werelden: een plek langs de kust waar je ook mooi kunt fietsen. Of bij een meer zoals het Gardameer of het meer van Annecy."

Dit bericht bekijken op Instagram

Beetje dobberen enzo. #flaneren #strand #sanremo

Een bericht gedeeld door Jordy Harink (@jordyharink) op

Ochtend of avond
"Ochtend. Ik hou ervan om op tijd naar bed te gaan en dan lekker productief te worden. Als je dat in de ochtend niet doet, ben je de hele dag niet vooruit te branden. Ik probeer altijd een vast ritme aan te houden. Of ik een ochtendritueel heb? Een kom havermoutje eten met een bakje koffie en dan de eerste training. Als ik een keer per dag train, doe ik dat altijd in de ochtend. Dan kun je de rest van de dag nog andere dingen doen."

Solo winnen of in de sprint
"Solo over de streep komen, is het ultieme doel. Het is me nog niet gelukt, maar daar trainen we voor. Op het NK Marathon in 2017 kwam ik uiteindelijk winnend over de finish na een ultieme sprint tegen Marcel van Ham en daar ging het wel meteen om de knikkers."

Vallen of gelost worden
"Je mag nooit lossen. Dan ga ik liever onderuit terwijl ik probeer niet gelost te worden. Afgelopen winter had ik een enorm baalmoment in Zweden. Op het moment dat de favorieten aan gingen, werd ik echt gelost en kon ik niet meer volgen. Dat was zo'n moment dat je weet dat de wedstrijd voorbij is voor jou. Niemand valt graag, maar het zijn de risico's die skeeleren, schaatsen en ook fietsen met zich meebrengen."

Spotify of radio
"Spotify. Ik heb nog een volgtip: Rems favoriete deuntjes aller tijden. Dat is een heel goede afwisselende afspeellijst van Remco Schouten. Qua muziek heb ik weinig voorkeur, een beetje van alles vind ik goed."

Warming-up of cooling-down
"Ik vind dat je goed warm moet zijn voor een training. Vaak schiet een goede cooling-down er eerder bij in, want dan heb je alles al gedaan en denk je: moet dit nog? Een warming-up is belangrijk, want als je koud bijvoorbeeld wat sprintjes doet, slaat dat heel snel op je spieren. Met koud weer is een warming-up wat lastiger. Je kunt je je erop kleden en met vier lagen kleding aan beweeg je minder vrij, maar beter dan bevroren onderdelen."

Zingen of dansen
"Ik ga liever dansen dan dat ik op een podium karaoke ga doen. Daar heb ik de stembanden niet voor. Meestal ga ik na het seizoen een paar keer stappen, maar na maand heb ik dat ook weer gezien. Dan heb ik heel veel zin om weer te beginnen met trainen. Ik mis het uitgaansleven niet."

All-inclusive hotel of camping
"Ik heb altijd met mijn ouders op de camping gestaan. Dat heeft zo z’n charmes. Het is niet altijd even handig, maar wel hartstikke leuk en gezellig. M'n vriendin is iets meer van hotels en Airbnb dus op vakantie zitten we toch wel vaak in een appartementje. Als ik de kans had voor een luxe camper of zoiets had ik dat al gedaan. Ik ben wel een luxe kampeerder, haha."

Meer dilemma's op donderdag lezen? Klik hier!

Door Anjuli Veltman - Laatste update op 25 mei 2019 om 11:02