Hoewel de marathonschaatsers de ijzers tijdelijk in de kast hebben gedaan, zijn de voorbereidingen voor komend seizoen alweer in volle gang. De KNSB heeft de (voorlopige) deelnemerslijsten voor de Topdivisie dames en de beloftendivisie voor heren bekendgemaakt. Voor de Topdivisie heren geldt nog altijd een vrije inschrijving.

De vraag naar marathonnummers is groot, zegt competitieleider Willem Hut van de KNSB. "We kunnen niet iedereen toelaten. Net als de vorige jaren is er een promotie-/degradatieregeling. Schaatsers die in de top 50 van het klassement zijn geëindigd, handhaven zich automatisch en de schaatsers die buiten de top 50 zijn geëindigd, zijn in feite gedegradeerd, maar kunnen een dispensatieverzoek indienen." De KNSB bepaalt dan of deze gehonoreerd wordt. 

Topdivisie dames
De deelnemerslijst bij de vrouwen kent behoorlijk wat wisselingen. Volgens Hut zijn er ongeveer 20 rijdsters uitgestroomd en 20 rijdsters ingestroomd. De uitstroom komt volgens de marathoncoördinator deels vanwege rijdsters die stoppen en deels vanwege rijdsters die liever op een lager niveau willen uitkomen. Daarnaast zijn er een aantal rijdsters vorig seizoen buiten de top 50 geëindigd en dus gedegradeerd.

Wat verder opvalt, is dat het peloton bij de dames in tegenstelling tot de vorige jaren kleiner is geworden. Waar er vorig jaar nog 90 rijdsters werden toegelaten, zijn er nu 81 nummers gehonoreerd. Dat heeft twee redenen, aldus Hut. "We willen het startniveau van de dames en de beloften verhogen en ten tweede werd het (te) grote peloton door veel rijdsters als onveilig ervaren."

Beloftendivisie heren
Ook bij de beloftendivisie bij de heren zijn er veel wisselingen in de lijst en is het peloton kleiner geworden. Hut ziet een kleine groep rijders doorstromen naar de Topdivisie en een aantal rijders stoppen. Daarnaast zijn er een aantal (jonge) rijders die het marathonschaatsen willen combineren met het langebaanschaatsen. Wat hem verder opvalt, is dat er drie broers (Jelle, Jelmer en Ruben Ligtenberg) tegelijk instromen. "En een ander detail: Igor Baars rijdt met nummer twee, het nummer waar zijn vader Peter Baars vroeger ook meereed."

Bekijk hier de volledige lijsten van de Topdivisie en de beloftendivisie