Na de seizoensopening in Heerenveen is een groot deel van de Nederlandse inlineskaters afgereisd naar Zuid-Duitsland. In het kleine Geisingen (6000 inwoners) strijden zij dit weekend tijdens de Europa Cup tegen de internationale top. De geheel overdekte piste staat garant voor spektakel en snelle tijden. Op de eerste finaledag stonden de puntenkoers en de Dobbin sprint op het programma.

Op de puntenkoers gingen de zeges naar onze zuiderburen. Sandrine Tas en Bart Swings wisten op overtuigende wijze de puntenkoers op hun naam te schrijven. Direct vanaf het begin pakte Tas al een aantal punten en nam daardoor meteen een ruime voorsprong op de rest van het veld. In de slotfase demarreerde Mareike Thum en leek ze de positie van Tas nog te bedreigen. Tas zag het gevaar, greep de Duitse een paar rondes voor het einde en maakte het vervolgens alleen af. Beste Nederlandse was Anna van den Bos op een veertiende plaats. 

Bij de heren pakte Swings het goud na een tactische race met veel positiespel. Samen met Diogo Marreiros pakte Swings een vroege ontsnapping met daarbij onder meer Daniel Niero terug, waarna de twee samen veel punten pakten. Nadat het peloton weer aansloot, reden Niero en Swings opnieuw weg. Daarbij ook Luc ter Haar, die ook de nodige punten opraapte. In de slotfase wist Swings zijn voorsprong op Marreiros te behouden, waarna Elton de Souza op de finish de drie punten scoorde die hem naar het brons brachten. Ter Haar werd zevende. 

Nederlands succes was er bij de junioren dames, waar Bente Kerkhoff een bronzen plak veroverde. Ze won de voorlaatste sprint en pakte een gaatje, waarna ze ook de afsluitende sprint won. De punten die ze met die twee inspanningen behaalde waren genoeg voor de derde plek. Corie Stoddard (Verenigde Staten) en Giorgia Valanzano (Italië) hadden in de rest van de koers alleen al dermate veel punten veroverd, dat ze niet meer te achterhalen waren. Bij de heren was Ivo de la Porte de beste Nederlander. Achter winnaar Jason Suttels eindigde hij puntloos op de veertiende plaats. 

Tas slaat dubbelslag
Ook op het laatste onderdeel van de dag wist Tas te imponeren. Op de Dobbin sprint kwam ze als laatste vrouw in actie, waarna ze als enige de 200 meter (met vliegende start) binnen de vijftien seconden aflegde. Ze troefde haar landgenote Nymphe Keuleers en de Argentijnse Rocio Berbel Alt af. Beste Nederlandse was Lianne van Loon, die zich op vrijdag met een veertiende tijd niet plaatste voor de finale. 

Bij de heren ging de zege naar Jhoan Guzmán Bitar. De Venezolaan bleef als enige onder de 14 seconden. De tweede plaats ging naar thuisrijder Simon Albrecht, voor de Fransman Elton de Souza. De enige Nederlandse finalist op het vliegensvlugge onderdeel was Rick Schipper. Hij was iets langzamer dan hij vrijdag in de kwalificatie was en noteerde met 14,414 de tiende plaats. 

Bij de junioren was Corie Stoddard net als op de puntenkoers de snelste in 15,313. Bij de heren won Sabien Tinson met een tijd van 14,318. De beste Nederlanders waren Ramona Westerhuis (12e) en Ivo de la Porte (29e). 

Zondag wordt de Europa Cup in Geisingen afgesloten met de finales van de afvalkoers en de 500 meter. Het programma begint al vroeg, om 08.00 uur starten de kadetten met de finale van de 500 meter. De wedstrijden zijn te volgen via een livestream (Duits/Engels commentaar). Klik hier voor meer informatie.