Tickets
Shop
Nieuws 30 apr 2019

Australiër Stogdale nieuwste aanwinst voor Nederlandse competitie: 'Niveau is hoog'

Het was een internationaal gezelschap vorige week in Wervershoof. De Nederlandse inlinecompetitie kent bijna ieder seizoen wel een aantal buitenlandse rijders die in Nederland hun vorm hopen aan te scherpen. Die toestroom kan ook op goedkeuring rekenen van veel Nederlandse skaters, die het algemeen niveau van de competitie zien toenemen. De nieuwste aanwinst is Harry Stogdale, geboren in Melbourne, maar de komende maanden trotse inwoner van Heerenveen.

Foto : Hidde Muije

Stogdale is geen onbekende in de wereld van het inlineskaten. De 23-jarige atleet reed in 2012 zijn eerste WK en sindsdien verzamelde hij meerdere ereplaatsen. Na een jaar zonder competitie zoekt hij naar betere trainingsomstandigheden dan in zijn thuisland. Een belangrijke rol in de verhuizing is weggelegd voor, hoe kan het ook anders, Desly Hill. De Australische coach is al jaren een vertrouwd gezicht in de inlinewereld en begeleidde ook Bart Swings, Vanessa Herzog en Stogdales landgenoot Daniel Greig. "Desly heeft me heel erg geholpen", vertelt de goedlachse Australiër.

Dat was het moment dat Nederland op zijn pad kwam. "Ik kende Ruurd Dijkstra nog van vroeger, toen we samen hebben geracet in China. Ik vroeg aan hem of hij iets voor me wist en dat was zo. Zijn ouders verhuren een kamer aan me in de buurt van de baan in Heerenveen. Het is ideaal dat ik een eigen plekje heb, dus hopelijk trappen ze me er niet uit", zegt hij grappend. "Het was zeker goed dat ik al wat contacten had hier."

Stogdale in actie in Wervershoof | Foto : Hidde Muije

Piste verbeteren
Na de Australische kampioenschappen in januari wist Stogdale al dat hij geselecteerd was voor het WK, dat in juli in Barcelona gehouden wordt. Om het grote gat tot aan de mondiale titelstrijd op te vullen, heeft Stogdale een half jaar vrij genomen om zich in Nederland optimaal voor te bereiden. En zo kon het gebeuren dat Wervershoof op een zonnige Tweede Paasdag een Australische gast verwelkomde op de Sjoerd Huisman Piste.

Het grootste deel van Stogdales trainingen vindt dan ook plaats op de piste. Waar hij op de weg al eens een vierde plaats behaalde op het WK (in 2015 vierde op de puntenkoers achter Chris Huizinga), kwam hij op de piste niet verder dan een negende plaats. "In Australië hebben we goede gyms en wegparcoursen, maar pistes zijn er niet zoveel. Hier in Nederland wordt er heel veel geskeelerd, zijn er veel wedstrijden en veel skaters. De competitie is erg kleinschalig, maar het niveau is hoog. Het is heel goed voor me om hierheen te komen en op hoog niveau te trainen en wedstrijden te rijden."

Met die herinnering op zak is Stogdale nu op zoek naar meer. "Die negende plaats bewees dat ik met genoeg training een gebrek aan techniek goed kan maken, maar als ik me er meer op ga richten, kan ik nog veel betere resultaten behalen", zegt hij optimistisch. Dankzij zijn tijdelijke thuisbasis in Nederland kan hij zijn hart ophalen. Van Geisingen tot Wervershoof, elke piste is uniek en heeft zijn eigen obstakels. "De baan in Geisingen is zo snel, dat gaf een heel ander gevoel. Je houdt zoveel snelheid, dat ben ik niet gewend. In Wervershoof is de baan dan weer heel smal en zijn de bochten krap. Dat maakt inhalen lastig."

"Ik heb al gemerkt dat ik nog veel moet leren", trekt hij alvast een voorlopige conclusie. "Normaal gesproken ben ik beter op de lange afstanden, maar je ziet internationaal ook wel dat de beste skaters ook heel snel zijn. Iemand als Bart Swings kan een afvalkoers winnen met een laatste ronde die bijna net zo snel is als die van een topsprinter. Daarom probeer ik zoveel mogelijk te rijden, ook de sprintnummers."

Moeilijke periode
Na een jaar zonder competitie betekent de trainingsperiode in Nederland een nieuwe start voor Stogdale. Als gevolg van een schorsing en diverse blessures kon hij een jaar niet in wedstrijdverband skaten. Een mentaal zware periode voor de jonge Australiër. "Er waren een aantal dingen die ik moest oplossen", houdt hij zich op de vlakte. "Ik wist dat dat me thuis niet ging lukken, dus nu ben ik hier en probeer ik er het beste van te maken."

In Heerenveen werd Stogdale vierde op de puntenkoers | Foto : Hidde Muije

Inmiddels is Stogdale weer op de goede weg. Het gaat goed met hem en hij geniet met volle teugen van het leven in Europa. Hij heeft zijn draai volledig gevonden, is ook te zien langs de baan. Na afloop feliciteert hij Jordy van Workum met zijn zilveren plak en tussen de wedstrijden door maakt hij veelvuldig contact met de Nederlandse concurrentie. Na een uitstapje naar Gross-Gerau afgelopen weekend, keert Stogdale terug naar Nederland voor de Holland Cup in Heerde.

"Mijn programma is heel vol, met veel wedstrijden en harde trainingen. Na het WK zal ik wel een korte vakantie nemen en daarna ga ik terug naar huis. Ik hoop tegen die tijd ook mijn studie af te ronden, maar misschien kom ik daarna wel weer terug. Ik ben nog niet op mijn top en skate beter dan ooit. Het bevalt me hier prima!"


Deel dit artikel op
Ben jij een echte schaatsfan? inschrijven als schaatsfan